El govern (Junts i ERC), PP i VOX defensen l'actuació de la regidora d'Educació sobre Gaza

La regidora d'Educació, Carme Ardid, va enviar correus electrònics a escoles i instituts demanant que no es posicionessin en el conflicte entre Israel i Palestina

La polèmica sobre la regidora d'Educació, Carme Ardid, per l'enviament de correus electrònics a les escoles i instituts de Sant Cugat per demanar que no es posicionessin en el conflicte entre Israel i Palestina, ha tornat a aparèixer en el ple municipal d'aquest 22 de gener. Els comuns plantejaven una moció per crear una comissió especial sobre la regidoria d'Educació i han qualificat l'actuació d'Ardid de "greu" i un "clar abús de poder". PSC i CUP s'han sumat a la proposta d'En Comú Podem. Tot i això, no ha tirat endavant pel rebuig del govern (Junts i ERC), el Partit Popular i VOX, que han defensat l'actuació de la regidora. Carme Ardid s'ha mantingut en silenci durant el debat i no ha respost les acusacions. Membres de la comunitat jueva van assistir al ple i van donar les gràcies a la regidora. 

Més info: Polèmica per un mural sobre Palestina a l'escola Pins del Vallès

"És un fet greu i un clar abús de poder. Quan una regidora d’Educació envia una carta no està fent una suggerència, està coartant la llibertat d’expressió dels centres", ha denunciat la regidora Aina Balada d'En Comú Podem, que ha afegit: "Creuen que les escoles els pertanyen. Vostès han volgut imposar la seva ideologia". A més, Balada ha retret al govern santcugatenc la seva "idea d'educació": "Nosaltres creiem en educació pública i de qualitat i vostès defensen una escola concertada i privada".

La polèmica sorgeix arran de l'enviament de correus electrònics a escoles i instituts de Sant Cugat per part de la regidora d'Educació, on demanava que no es posicionessin en el conflicte entre Israel i Palestina. A més, va intercedir per la retirada d'un mural del Guernica amb els colors de Palestina al Pins del Vallès. En una trobada amb la premsa, l'alcalde Josep Maria Vallès ja va defensar l'actuació de la regidora. 

Més info: La regidora d'Educació defensa la seva actuació en el conflicte a Gaza

El govern defensa el paper d'Ardid

Carles Brugarolas, en nom del govern de Junts i Esquerra, ha defensat l'actuació d'Ardid i l'enviament de cartes a les escoles. "A quina regidoria se li ha impedit mai interlocutar amb el seu sector?", ha considerat. A més, considera que aquesta actuació respon a la voluntat de "treballar i vetllar per la convivència" als carrers i places de Sant Cugat. A més, ha assegurat que els jueus santcugatencs estan sent discriminats: "Algunes persones no estan podent circular parlant en hebreu o portant una kipa. I hem de fer el possible perquè això no passi. I d’això va l’actuació de la regidora". L'alcalde ja va assegurar fa uns dies que la comunitat jueva vivia "atemorida" a Sant Cugat.

"No posin d’excusa la comunitat jueva. Nosaltres condemnem un govern d’extrema dreta, no a la població jueva ni a la seva comunitat", ha respost Aina Balada.

Així mateix, Brugarolas també ha defensat el paper de l'escola concertada i ha recordat que "forma part del sistema públic".  "Quan volen excloure més de la meitat del sistema educatiu de la nostra acció política, què estan fent?", ha replicat als comuns. 

Més info: 'Sant Cugat per Palestina' demana la dimissió de la regidora Carme Ardid

PP i VOX, a favor de la "neutralitat"

El Partit Popular i VOX han compartit l'argument de defensa de la "neutralitat" en les escoles públiques. A més, Estrella Salanova (PP) ha defensat que els hi hauria agradat veure aquesta "neutralitat" en altres moments, fent menció al procés independentista. "L’únic que els molesta és que no ha seguit els seus principis ideològics", ha argumentat la popular als comuns. "Benvingut a la defensa de la neutralitat dels espais públics", ha dit Marcos Rodríguez (VOX) en referència a Junts i ERC. 

Dimissió de la regidora

Des de la CUP, Ariadna Sierra ha insistit en la demanda de dimissió o cessament de la regidora d'Educació: "Ja s'ha traspassat una línia vermella. S’ha passat d’un cas de censura a una coacció, exercint abús de poder. Una regidora no és ningú per decidir el que s’ha de treballar a una escola". "Que greu és continuar negant que això és un genocidi. Qui ha triat bàndol són vostès i no la comunitat educativa amb un mural. Que greu és pensar que el suport a Palestina és un missatge d’odi", ha afegit Sierra.

Més info: La CUP Sant Cugat demana la dimissió de la regidora d'Educació Carme Ardid

Finalment, des del PSC s'han mostrat partidaris de la creació d'una comissió especial per poder disposar d'un fòrum on debatre sobre les polítiques educatives. La portaveu Elena Vila ha criticat el govern  per "opacitat i manca de transparència" en l'àmbit educatiu. "No s'informa els regidors del Consistori", ha assegurat, posant dos exemples: les obres de l'Institut-Escola Catalunya i l’estat de l’escola d’educació especial.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem