Junts per Sant Cugat titlla Ragull Centre "com un disbarat nascut de la improvisació"

La formació política considera que hi ha alternatives "per crear habitatge ocupacional sense modificar el model urbanístic de Sant Cugat"

Junts per Sant Cugat s'ha posicionat en contra el nou projecte de l'Ajuntament de Sant Cugat, Ragull Centre, un nou complex amb l'objectiu de potenciar l'activitat comercial i generar més habitatge assequible. El partit polític ha titllat de "nyap urbanístic i arquitectònic" a Ragull Centre, en considerar que la proposta modifica el model urbanístic de la ciutat cap a una proposta més densificada i compacte, i volen evitar que aquest model s'estengui a altres punts del municipi, tal com han assenyalat en una roda de premsa, celebrada el divendres 16 d'abril.

Més info: Nous habitatges protegits i locals comercials a Sant Cugat gràcies a Ragull Centre

Així ho ha explicat Carmela Fortuny, portaveu de Junts per Sant Cugat: "El model urbanístic de Sant Cugat està en perill. Amb aquest projecte, tornem 40 anys enrere i es trencarà el consens de densitat moderada que tants anys ha perdurat. A més, ens preocupa la pèrdua de sòl industrial i considerem que és un projecte contradictori a la sostenibilitat".

La proposta de l'Ajuntament és ubicar Ragull Centre en un solar de 10.155 metres quadrats a la rambla del Torrent d'en Xandri per destinar-lo a l'habitatge, a l'activitat econòmica i comercial i com a equipament públic, concentrant una major diversificació d'usos. Tanmateix, des de l'oposició, consideren incoherent "confrontar de manera abrupta usos residencials amb usos industrials, ja que això acabarà amb la totalitat del sector industrial. Aquest complex amb 11 pisos és un disbarat que trenca amb qualsevol encaix arquitectònic i generarà un espai residual, sense gens d'interès, del tot marginal" ha afegit Fortuny.

A més, la portaveu de Junts per Sant Cugat ha carregat amb Ragull Centre per ser "un projecte que neix de la improvisació, de la pressa per comunicar alguna cosa amb l'habitatge i de demonitzar tot el que s'havia fet fins ara. Nosaltres seguirem defensant sempre un model a escala humana, verd i amable i des del consens i ens preocupa que es vulgui fer un canvi d'escala urbana amb un urbanisme dens i atapeït i és que el creixement de la ciutat sempre s'ha treballat conjuntament per créixer de forma sostinguda per aconseguir entre tots el que tenim avui, una ciutat per viure, amb reptes, però una ciutat que ens estimem".

Discrepàncies econòmiques i d'accés a l'habitatge

Un dels aspectes que més preocupa al partit santcugatenc és el desequilibri econòmic que pot causar aquesta nova proposta de l'Ajuntament, tal com ha explicat Carles Brugarolas, regidor de Junts per Sant Cugat: "Sant Cugat està basat en un model sustentat per l'equilibri entre els usos residencials, els usos industrials i els usos comercials del nucli urbà i això ens fa ser un cas únic. Tanmateix, aquesta proposta té una afectació directa amb la indústria, ja que transformar sòl industrial en residencial pot generar un efecte crida per la resta de propietaris que poden requalificar el seu sòl".

A més, Brugarolas ha assenyalat que amb la nova proposta es pot generar "un conflicte d'usos, ja que la indústria i l'ús residencial no conviuen bé, fet que pot provocar l'expulsió de l'activitat industrial de Sant Cugat, portant una deslocalització i un desequilibri a l'economia local".

D'altra banda, la formació política ha explicat que el nou projecte "no compleix amb el mínim d'habitatge ocupacional que es reserva per llei en un projecte com aquest" tal com ha indicat el regidor Joan Puigdomènech. A més, Puigdomènech ha insistit que hi ha sobre la taula "alternatives de solars públics o privats sense haver de perdre sòl industrial, tot i que es necessita esforç i consens".

Amb tot, Carmela Fortuny ha volgut sentenciar que aquest projecte "és un pas enrere per la ciutat, perquè és un projecte que no respon a una planificació sinó a l'ocurrència i a la improvisació. És un gran error per a tota la ciutat perdre sòl industrial en aquesta zona quan hi ha altres possibilitats més respectuoses amb el que es Sant Cugat. El barri de Sant Francesc - Monestir no es mereix això i nosaltres seguirem fent una oposició frontal i detallada perquè no s'executi i s'impulsi l'habitatge protegit a altres solars amb l'objectiu de preservar el model urbanístic de Sant Cugat".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem