El Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha aprovat inicialment l'estudi de viabilitat per a la concessió privada de la gestió de l'aigua a Sant Cugat i a set municipis més de forma conjunta. D'aquesta manera, es tanca la porta a la possible municipalització de la gestió de l'aigua a Sant Cugat, que s'havia plantejat durant el mandat del tripartit santcugatenc.
La proposta aprovada per l'Àrea Metropolitana contempla una concessió conjunta pels vuit municipis, amb una durada de 25 anys i una inversió necessària de 168,7 milions d’euros, que es cobriran íntegrament a través de les tarifes dels usuaris, que augmentaran a partir del segon any. L'estudi s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, Junts i Vox, els vots en contra d’En Comú Podem-Confluències i ERC i les abstencions de PP.
A Sant Cugat, com a la resta dels set municipis implicats (Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Molins de Rei, Ripollet, Sant Andreu de la Barca i Tiana), les concessions d'abastament d'aigua estan caducades. Actualment, és Sorea qui gestiona el servei a Sant Cugat. L'Ajuntament haurà de treballar ara en la liquidació del contracte, que acaba a finals de 2026.
Segons avança El Periódico, la concessió sumarà gairebé 800 milions d'euros i serà sota la fórmula de gestió indrecta. Es farà un concurs perquè un operador privat ho assumeixi amb la supervisió pública de l'Àrea Metropolitana.
L'estudi de viabilitat de l'Àrea Metropolitana
Una sentència judicial va determinar el 2020 que l'Àrea Metropolitana és l'administració competent en la gestió de l'aigua a Sant Cugat i tots els municipis metropolitans. Això deixava l'Ajuntament sense poder sobre una possible municipalització del servei. Abans, el tripartit santcugatenc (ERC, PSC i CUP) havia encarregat un estudi que va concloure que una gestió totalment pública podria abaratir les factures un 15%. El nou govern de Junts i ERC, per la seva banda, va decidir deixar l'Associació de Municipis per l'Aigua Pública, argumentant que la competència era de l'Àrea Metropolitana.
Amb l'entrada en joc de l'Àrea Metropolitana, l'ens metropolità va encarregar un nou estudi de viabilitat i va crear comissions mixtes amb els ajuntaments implicats. Segons l'AMB, l’agrupació dels serveis en una única concessió privada és avantatjosa perquè proporcionarà un mateix nivell de qualitat del servei a tots els municipis i permetrà reduir costos per economia d’escala. L’estudi també destaca que es podran compartir despeses comunes i donar una resposta més àgil davant de possibles urgències.
Així, el document aprovat conclou que en aquests vuit municipis és viable la gestió indirecta mitjançant un contracte de concessió de serveis, amb una durada de 25 anys, que agrupi el servei, mantenint plans d’inversions i tarifes diferenciades per a cadascun dels municipis. L’AMB també ressalta que es traslladarà el risc operacional de l'endeutament al concessionari i els costos tindran un impacte nul en les arques metropolitanes.
Increment de tarifes al segon any
L’estudi conclou que la inversió necessària en el servei d’aquests municipis ascendeix a 168,7 milions d’euros. Segons la proposta actual, es preveu que durant el primer any de servei de la nova concessió es mantinguin les tarifes als usuaris dels vuit municipis amb els imports actuals i es doni temps al nou concessionari per preparar les actuacions que cal executar.
A partir del segon any començaran a executar-se les inversions de més magnitud, que repercutiran en la factura.
Quan entrarà en vigor el nou servei?
Després de l’aprovació inicial de l’estudi de viabilitat, s’exposarà a informació pública durant 30 dies hàbils i, a continuació, es presentarà de nou al Consell Metropolità per a l’aprovació definitiva.
Els ajuntaments estan treballant en la liquidació dels contractes actuals. Una vegada aprovat definitivament l’estudi de viabilitat, caldrà aprovar els plecs de la licitació, acció prevista durant el segon semestre de 2025. Una vegada adjudicada, el concessionari podrà començar a prestar els serveis.
Aigua és vida hi veu una possible prevaricació
L’aprovació inicial de l’estudi de viabilitat arriba quatre mesos després que la plataforma Aigua és vida assegurés que l’AMB disposa d’informes interns que conclouen que la gestió pública té més avantatges. Segons el col·lectiu, aquests documents indiquen que ofereix major flexibilitat, transparència, redueix els conflictes d’interessos i ofereix unes tarifes un 7% més baixes. Aigua és vida advertia que tirar endavant la concessió externa podria comportar un cas de prevaricació.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.