La nova Biblioteca Central avança amb crítiques de l'oposició pel cost de 14 milions

El govern municipal de Sant Cugat aposta per la construcció d'una nova Biblioteca Central al parc de Ramon Barnils

El govern municipal (Junts i ERC) ha aprovat el projecte per la nova Biblioteca Central de Sant Cugat, que s'haurà d'ubicar al parc de Ramon Barnils i té un cost previst de 13,9 milions d'euros. És el primer pas per començar a buscar finançament extern per la construcció d'un equipament, que tindrà 5.100 metres quadrats i que s'ha de convertir en una referència cultural al municipi. La voluntat és que les obres puguin començar abans de 2027.

"És un projecte central per definir la ciutat en l'àmbit cultural. No és només una biblioteca, és un gran centre cultural", ha defensat el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós, durant el ple municipal d'aquest 15 d'abril, afegint: "Posiciona Sant Cugat dins del equipaments culturals importants de país".

Més info: La futura Biblioteca Central de Sant Cugat costarà 13,9 milions d'euros

En canvi, des de l'oposició s'han mostrat molt crítics amb el projecte i han qüestiona l'envergadura i el cost previst de 14 milions d'euros. A més, han reivindicat la necessitat d'elaborar un pla d'equipaments de consens entre els partits i la ciutadania. El govern de Junts i Esquerra s'ha quedat sol amb el seu vot positiu, mentre que PSC, PP i VOX s'han abstingut i CUP i En Comú han votat en contra. 

Àngel Pedrós ha defensat que "no és un gran equipament faraònic" i que va molt més enllà d'una biblioteca: "Serà un espai multifuncional amb sales d'exposicions, espais per entitats, una sala d'actes. És una aposta clara perquè la ciutat tiri endavant i pel futur. Suma, integra i genera vida a la ciutat".

José Gallardo: "Estem d'acord en promoure nous espais culturals, però sense oblidar els existents"

"No hem d'oblidar les entitats del municipi que han vist retallades les seves subvencions", ha lamentat Jose Gallardo (PSC), que també ha posat damunt la taula les necessitats de la ciutat en l'àmbit esportiu, cultural o educatiu amb equipaments pendents com La Mirada. "Estem d'acord en promoure nous espais culturals, però sense oblidar els existents", ha afegit.

Alfred Bergua: "No tenim clar que el projecte sigui una prioritat"

Tot i no veure amb mals ulls una nova biblioteca, Alfredo Bergua (PP) ha posat en dubte que el projecte "sigui una prioritat" i més tenint en compte el cost de 13,9 milions d'euros en "l'actual situació de les finances municipals". "14 milions d'euros són molts diners. Cal invertir aquesta quantitat en una biblioteca? Podria servir per arranjar bona part de les voreres o construir una ciutat esportiva", ha assenyalat el popular, afegint: "No percebem un volum d'usuaris que justifiquin aquesta inversió".

Ariadna Sierra: "Volen fer una biblioteca de 14 milions d'euros, mentre que les famílies de La Mirada segueixen esperant una escola"

"Volen fer una biblioteca de 14 milions d'euros quan les biblioteques actuals no tenen demanda, mentre que les famílies de La Mirada segueixen esperant una escola". Ha estat la contundent crítica d'Ariadna Sierra (CUP) al projecte presentat per Junts i Esquerra. "Les actuals biblioteques no obren al 100% dels horaris per manca de demanda", ha afegit Sierra, preguntant-se per la necessitat d'aquesta "macrobiblioteca": "No ens cal un projecte faraònic que respon a no sabem quins interessos".

Marcos Rodríguez: "El projecte ens sembla bé, però el cost és molt elevat".

Marcos Rodríguez (VOX) ha considerat que el projecte de biblioteca pot ser interessant, però no veuen clar el cost de 14 milions d'euros: "Sense finançament extern total, és una temeritat". A més, ha situat altres prioritats com la neteja i manteniment de carrers i voreres. 

Ramon Gutiérrez: "Creiem que a la ciutat no li falten macroprojectes"

Des d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez ha reclamat una aposta per equipaments de més proximitat més que per "macroprojectes": "Fa molt temps que es reclama una biblioteca a La Floresta i no s'ha avançat. En canvi, anem a un model de biblioteca gran". Pels comuns, aquest projecte és un "anunci" amb voluntat "comunicativa". A més, ha recordat la situació econòmica del Consistori: "Aquest any han decidit contenir la despesa pública i ens han reconegut que no saben com pagaran aquest projecte". Per tot plegat, reclamen consens en el disseny dels equipaments que necessita Sant Cugat. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem