Polèmica al ple en ratificar el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat a l'1 d'Octubre

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha demanat "respecte" per a totes les posicions

El Ple municipal de l'Ajuntament de Sant Cugat d'aquest 18 de setembre ha ratificat el seu suport al referèndum de l'1 d'Octubre. Una ratificació que ha estat inclosa d'urgència a l'ordre del dia, amb els vots en contra de Ciutadans i PP, i que ha generat polèmica al ple.

Álvaro Benejam (PP) s'ha mostrat en contra d'aquesta incorporació d'urgència, entenent que "la manera de procedir s'assimila molt al que va passar al Parlament amb la Llei del referèndum i la Llei de transitorietat", lamentant que "es limiten els nostres drets", en tant que no es disposava de la documentació en començar el ple. Dit això, ha manifestat l'oposició del grup a "tot el que està succeint", demanant que "la justícia actuï davant els atropellaments a la veritable democràcia".

Mireia Ingla (ERC-MES) ha volgut evidenciar un cop més "tot el nostre suport a l'alcaldessa, tal com va fer dissabte passat a la plaça de Sant Jaume". Igualment, ha interpel·lat el tinent d'alcalde de Polítiques d'Ocupació, Pere Soler (PSC), per si "ha mostrat el seu suport a l'alcaldessa d'aquesta ciutat i al govern de la ciutat, del que en forma part, per les amenaces rebudes pel càrrec", i al ple en conjunt a "rebutjar el veritable estat d'excepció del PP".

Ingla també ha fet referència a la vulneració de drets socials, com la llibertat d'expressió, premsa o reunió. "Res ens farà tirar enrere; això va de debò", ha afirmat, afegint que "L'1 d'Octubre aquest país té l'oportunitat de canviar moltes coses". "Això va de democràcia però, sobretot, va de la dignitat d'un poble", ha sentenciat.

Munia Fernández-Jordán (Ciutadans) ha fet referència al recurs presentat per la seva formació al decret d'alcaldia, apuntant que "amb la política hem arribat fins on podíem arribar, a partir d'aquí parlaran els Tribunals". Pel que fa a la incorporació d'urgència del punt a l'ordre del dia, Fernández-Jordán ha lamentat que sigui "més del mateix del què es va veure al Parlament; ens callen la boca a l'oposició", i ha acusat Conesa d'"haver decidit", dient que "ha demostrat ser més independentista que demòcrata".

Núria Gibert (CUP-PC) ha demanat a la representant de Cs que "no parli en nom de tota l'oposició, perquè no ens representa", i ha recordat als membres del PP i Cs que "com a càrrecs electes, han d'estar informats d'aquesta documentació", fent referència al fet que argumentessin que no tenien la documentació prèviament. "Estem d'acord en la urgència. Estem en estat d'excepció absolut. S'estan confiscant drets fonamentals. Si no es causa suficient per parlar-ho d'urgència, tenen un problema en entendre que és un conflicte polític", ha detallat Gibert. Igualment, ha agraït a l'alcaldessa "donar l'oportunitat de sumar-nos públicament", mostrant el "suport i corresponsabilitat". "No és moment de posar-se de perfil; és moment de prendre partit", ha sentenciat.

Pere Soler (PSC) ha lamentat amb les seves paraules que s'estigui "tensant excessivament el món municipal, pel qual vam ser escollits". "La nostra prioritat sempre ha estat la unitat del poble civil de Catalunya. Entenem que estem davant una situació complicada, davant immobilisme de l'estat i la tirada pel dret pel govern català", ha apuntat. En la seva intervenció, Soler ha considerat "no legítima" la manera de vertebrar el referèndum, considerant que "al nostre entendre, no té cap garantia democràtica el que es farà l'1-O".



Amb tot, en resposta a Mireia Ingla, Soler ha dit que "l'alcaldessa i jo parlem cada dia, i des del primer moment, hem mostrat màxima solidaritat com a màxima representant del municipi". En aquest sentit, ha demanat també que "es posin en la pell dels que defensem la part contraria", fent referència al discurs de Mercè Conesa durant l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a Sant Cugat, demanant respecte per a totes les posicions. "Tots hem estat escollits democràticament, i ens mereixem respecte". Igualment, ha refermat el seu compromís amb el Pacte de Govern.

L'alcaldessa Mercè Conesa ha agraït el suport rebut per les formacions polítiques i regidors. "Agraeixo la mà estesa. Crec que si nosaltres volem estar al servei de la majoria del poble de Sant Cugat, el que hem de fer és facilitar que en aquesta ciutat es puguin exercir el dret a votar", ha dit. En el mateix sentit, ha afirmat que el suport de Soler és cert, i ha demanat que "es deixi de pressionar" els alcaldes socialistes. "O partim dels respecte dels uns i altres, o aquell que vol que això fracassi és el que vol".

"Vull trencar una llança a favor dels alcaldes que han pres una posició al servei del seu poble. Per defensar els meus drets, he de poder defensar els drets de qui tinc al davant", ha afirmat Conesa al·ludint a Fernández-Jordán. "No diguin que s'han coaccionat els drets dels regidors, si tenen el decret d'alcaldia des de la junta de portaveus", li ha recordat, demanant "respecte".

"Avui, els que ens demanen el compliment de la Constitució, han oblidat algun capítol de la Constitució, el que regula els drets fonamentals de les persones, com el dret d'expressió, de reunió, d'associació, o de premsa. Troba normal que avui la Guàrdia Civil s'hagi presentat a un mitjà de comunicació de Sant Cugat i hagi demanat els noms i cognoms de les persones que hi treballen?", ha demanat.

Conesa ha demanat "molta tranquil·litat, un cap molt clar i seré, i sobretot prioritzar la voluntat del poble", afegint que "quan hi ha un poble que vol votar, no es pot aturar. Votar no és delicte, i un referèndum no està penat per la llei".

Finalment, i abans de procedir a la votació, Conesa ha fet referència a les crítiques per "llibertat d'expressió" al Ple. "Avui hem pogut debatre tots de manera lliure", al·ludint directament al representant del PP I Cs, i lamentant que "a mi les declaracions d'avui em portaran a fer que un tribunal em demani explicacions".

Mireu les millors imatges​ del ple municipal.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem