Present i futur de Sant Cugat: examen al primer any de govern de Junts i ERC

L'oposició d'esquerres creu que el govern fa "marxa enrere" en habitatge o la lluita contra l'emergència climàtica, mentre la dreta celebra la congelació dels impostos i la millora en llicències

Un any després de la proclamació del govern de Sant Cugat de Junts i ERC, els partits polítics santcugatencs han analitzat la situació del municipi en el ple extraordinari sobre l'estat de la ciutat, celebrat aquest divendres, 21 de juny. Una sessió en què l'alcalde Josep Maria Vallès ha fet repàs a totes les actuacions del govern i que l'oposició ha examinat. Durant gairebé dues hores, els representants polítics han intercanviat les seves visions de Sant Cugat en un ambient de cordialitat i la voluntat expressada d'arribar a consensos de ciutat en àmbits com l'habitatge, la mobilitat o l'urbanisme. 

Els partits d'esquerres de l'oposició (PSC, CUP i En Comú Podem) són els que s'han mostrat més crítics amb el govern de Junts i ERC i troben a faltar un full de ruta per Sant Cugat i una major aposta per l'habitatge social. Des de l'altra banda ideològica, PP i Vox han felicitat el govern per algunes iniciatives com no apujar els impostos o la millora de les llicències, però han posat deures en manteniment, mobilitat o seguretat.

Cristina Paraira (Junts): "Ens comprometem a trobar espais de diàleg per construir el Sant Cugat del futur"

"Ens comprometem a trobar espais de diàleg per construir el Sant Cugat del futur", ha resumit finalment Cristina Paraira, portaveu de Junts, que ha reconegut que durant aquest any s'han centrat a redreçar la situació econòmica de l'Ajuntament i que han hagut de posposar altres prioritats. "El govern es va marcar l’objectiu de tenir cura de Sant Cugat. Vol dir tenir cura de les persones que hi viuen, però també de l’entorn i de les finances", ha emfatitzat Paraira, que, a diferència de l'alcalde, ha fet referència al pacte de govern amb els republicans: "Ens ha enriquit, ens ha fet més forts i ens ha ajudat a tenir la visió de la ciutat amb diferents punts de vista".

Bernat Picornell (ERC): "Som aquí per blindar els drets de la ciutadania i tenir un govern fort"

Des d'Esquerra, el portaveu Bernat Picornell ha aprofitat el seu discurs per reivindicar la seva presència en el govern: "El més còmode hauria estat mantenir-nos a l’oposició, però ens vam mullar per responsabilitats de govern perquè creiem que era una oportunitat per ser útils a la ciutadania": "Som aquí per blindar els drets de la ciutadania i tenir un govern fort que no depengui d’aquells que voldrien l’elitització de Sant Cugat i per seguir avançant cap a una ciutat més cohesionada".

Elena Vila (PSC): "Sant Cugat no mereix improvisacions i grans titulars"

IMG 20240621 101345

Elena Vila FOTO: Bernat Millet

La portaveu socialista, Elena Vila, s'ha mostrat especialment crítica amb el tarannà del govern de Junts i ERC: "Si hi ha una cosa que ha caracteritzat l’acció de govern és l’opacitat i governar d'esquena a l’oposició, a la ciutadania i al teixit associatiu". Un dels aspectes que ha criticat ha estat l'increment de sou dels regidors del govern a inici de mandat: "L’Ajuntament travessa una situació econòmica complicada i, en lloc de liderar amb l’exemple, s’apugen els sous. Alhora, demanen esforços a la ciutadania i retallen".

Vila ha considerat que falta un pla de govern per la ciutat: "Sant Cugat necessita un govern que prengui decisions consensuades i un full de ruta i un projecte de ciutat amb urgència. Sant Cugat no mereix improvisacions i grans titulars". Amb tot, la portaveu ha allargat la mà per arribar a acords en àmbits com l'habitatge, l'educació, l'urbanisme, el teixit comercial i econòmic i el manteniment: "El PSC sempre estarà a disposició de tothom qui vulgui construir un projecte de ciutat que posi les persones al centre".

Álvaro Benejam (PP): "ERC no hauria d’haver estat al nou govern"

Captura de Pantalla 2024 06 21 a les 10.44.28

Álvaro Benejam FOTO: Bernat Millet

Álvaro Benejam, portaveu del Partit Popular, ha encetat la seva intervenció carregant contra la gestió de l'anterior govern (ERC, PSC i CUP) pel "desastre econòmic que van deixar": "ERC no hauria d’haver estat al nou govern. Si volem que l’economia millori, un partit que ha sigut artífex del problema, no pot ser part de la solució". A més, ha celebrat que l'actual govern liderat per Junts no hagi apujat impostos i ha demanat que es compleixi el compromís de l'alcalde no incrementa la pressió fiscal en tot el mandat: "Volem que es plantegi baixar-los". També s'ha felicitat per la reducció dels terminis en l'atorgament de llicències. 

Pel Partit Popular, l'assignatura pendent és la mobilitat: "El problema de la circulació persisteix, continuen els embussos diaris. Està en camí de solucionar-se? No hem vist cap passa en aquest sentit". Benejam ha assegurat que hi ha massa carrils bici "infrautilitzats" i ha demanat estudiar la supressió del carril bici de Francesc Moragas. També ha demanat que no es toqui la mobilitat a l'entorn de les escoles, tal com demanen alguns col·lectius després de l'atropellament de dos infants els últims mesos: "Molts pares portem els fills en cotxe a l’escola i no estem disposats a no fer-ho". Una major inversió en equipaments esportius i més agents de Policia Local són altres de les demandes que ha posat sobre la taula. 

Marco Simarro (CUP):  "S’ha fet marxa enrere en polítiques d’habitatge"

IMG 20240621 101310

Marco Simarro FOTO: Bernat Millet

Marco Simarro, portaveu de la CUP, ha afirmat que el govern de Junts i Esquerra afavoreix el Sant Cugat "més elitista", mentre el "Sant Cugat popular fa marxa enrere": "Guanya qui té la vida assegurada i perd qui s’ho arrisca tot per llogar un pis". "Nosaltres volem representar un Sant Cugat que es nega i lluita per no ser expulsat", ha exclamat. Pels cupaires, la ciutat està fent "marxa enrere" en polítiques d'habitatge, en la lluita contra l'emergència climàtica i amb les retallades. En aquest sentit, ha defensat la necessitat d'incrementar els ingressos de l'Ajuntament a través dels impostos per poder seguir augmentant el pressupost de serveis socials i atendre la vulnerabilitat.

Simarro també ha fet referència al discurs de l'alcalde: "Ens sap greu que durant més de vint minuts de discurs, l’habitatge ha sortit poquet, després de quinze minuts". Per això, ha assegurat que no s'està disparant "l'elitització de Sant Cugat".  "S’ha fet marxa enrere en polítiques d’habitatge. No podem desaprofitar cap oportunitat i el govern ho ha fet amb Ragull Centre", ha afegit. A més, ha enumerat altres "polèmiques" del govern com l'augment de sous i la retirada de pilones de l'anella verda. "Capítol a part mereix la regidoria d'Educació, que ha defensat la concertada i ha censurat una escola pública per una expressió de suport al poble de Palestina", ha finalitzat. 

Marcos Rodríguez (Vox): "La decadència continua"

Captura de Pantalla 2024 06 21 a les 10.45.03

Marcos Rodríguez FOTO: Bernat Millet

Marcos Rodríguez, portaveu de Vox, també ha començat el seu discurs carregant contra l'anterior mandat del "govern d'ultraesquerra": "La situació de Sant Cugat no és bona. Les esquerres van deixar un forat de 25 milions d’euros". Però considera que "la decadència continua i no frena". El manteniment, la neteja i la seguretat són els tres principals eixos que ha reivindicat el partit: "Han de ser una prioritat". "Una de les principals queixes dels veïns és l’estat dels carrers i espais públics. Exigim que Sant Cugat sigui un referent en neteja", ha demanat. En seguretat, ha demanat invertir més recursos en la Policia Local i ha criticat que es deixi aquest àmbit "en mans d'Esquerra".

Igual que el Partit Popular, han felicitat el govern per no apujar impostos i millorar la gestió de les llicències d'obra. "Els hem de felicitar, perquè no és fàcil no apujar els impostos amb el forat que va deixar el tripartit d’esquerres populista", ha insistit. Un dels punts negatius que ha posat sobre la taula Marcos Rodríguez són els mercats municipals: "Volem denunciar la pèssima situació dels mercats municipals. Dels quatre que hi ha, dos estan gairebé morts".

Ramon Gutiérrez (En Comú Podem): "La meva sensació és que no hi ha ningú al voltant"

IMG 20240621 100933

Ramon Gutiérrez FOTO: Bernat Millet

El portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, ha criticat el govern de Junts i Esquerra per una falta de pla per la ciutat: "La meva sensació és que no hi ha ningú al volant. Tenim un nou alcalde, però no hi ha lideratge. Un alcalde no ha d’aportar relacions públiques, sinó visió de ciutat". Per Gutiérrez, la "inacció" del govern "perpetua un model que expulsa la gent jove i treballadora". "El govern no té rumb i l’única missió que té és tenir bons titulars i cops d’efectes mediàtics". Així, ha lamentat que encara no s'hagi presentat un Pla d'Actuació Municipal, un pla d'equipaments, un pla d'habitatge o un pla de mobilitat. Així, s'ha ofert per abordar conjuntament aquests reptes de futur. 

"És necessari construir consensos en habitatge, equipaments o mobilitat. Ens hem ofert a teixir aquestes aliances, però vostès no han fet cap pas per aconseguir-ho. Un Sant Cugat millor el farem entre tots, no només vostè", ha assenyalat. La retirada de pilones de l'anella verda, l'augment de sous, la gestió de La Unió o el tancament de Can Maristany són algunes de les crítiques dels comuns al primer any de nou govern. A més, també ha considerat que s'ha deixat de costat el medi ambient: "El Pla d’Emergència Climàtica del mandat anterior no s’ha desplegat. En el discurs inicial de l’alcalde, no s’ha explicat cap mesura per fer front a l’emergència climàtica".

Què diu el govern?

IMG 20240621 101408

Cristina Paraira FOTO: Bernat Millet

Cristina Paraira, portaveu de Junts, ha agraït les propostes de l'oposició i s'ha mostrat disposa a treballar conjuntament per fer front als reptes de futur de Sant Cugat. A més, ha reconegut que s'està treballant en molts projectes i plans que l'oposició troba a faltar: "Ens hem centrat molt a redreçar la situació econòmica de l’Ajuntament per donar un bon servei. Ha implicat posposar actuacions, que el temps ens permetrà corregir". Per exemple, ha dit que s'està treballant en el pla d'equipaments, de mobilitat o urbanístic per abordar el creixement de la ciutat. "Sant Cugat està gairebé acabada, però tenim reptes com moure’ns millor per la ciutat. Hem de teixir entre tots aquests reptes", ha conclòs.

IMG 20240621 101424

Bernat Picornell FOTO: Bernat Millet

Bernat Picornell (ERC) ha volgut destacar l'acció en matèria d'habitatge i seguretat: "L’habitatge continua sent una de les principals preocupacions, no ens podem sentir orgullosos d’un model que expulsa centenars de persones. Continuem desenvolupant el pla d’habitatge perquè el 10% del parc sigui assequible a principis de la següent dècada". Sobre seguretat, ha destacat la reducció dels robatoris a domicilis i robatoris amb violència el darrer any. "Seguim treballant per l’ampliació del cos de la Policia Local i la seva feminització", ha reivindicat Picornell, que ha finalitzat: "Som la garantia de seguir avançant cap a una ciutat més cohesionada i més qualitat de vida".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem