Quim Torra: "Serem lliures, no acceptarem les sentències, i guanyarem"

El President de la Generalitat de Catalunya ha visitat Sant Cugat per inaugurar la plaça de l'U d'Octubre

"Serem lliures, no acceptarem les sentències, i guanyarem. Tingueu tota l'esperança". Aquest és el missatge que el President de la Generalitat Quim Torra ha enviat a Sant Cugat del Vallès aquest diumenge, 16 de setembre, durant la inauguració de la plaça de l'U d'Octubre.

Una inauguració que ha estat precedida per la Marxa per la República i que ha aplegat milers de persones. Un cop a la plaça, una cinquantena de persones amb banderes espanyoles i xiulets, s'han encarat als manifestants. Però la reacció d'aquests ha merescut les primeres paraules del president. "Fins ara sabíem què és fer un Tortosa, però avui sabem que és fer un Sant Cugat. I un Sant Cugat és que contra els crits, nosaltres la paraula; contra els xiulets, nosaltres les cançons, i contra les bronques nosaltres l'alegria".

Més info: Quim Torra inaugura la plaça de l'U d'Octubre encoratjant a "ser lliures"

Plaça de l'U d'octubre a Sant Cugat. FOTO: Lali Álvarez

Plaça de l'U d'octubre a Sant Cugat. FOTO: Lali Álvarez



"Aquest és el país que jo m'estimo. Un país que és alegre, que surt als carrers per defensar els seus drets civils, socials i nacionals que són de tots, fins i tot dels que xiulen", ha afegit. En aquest sentit, ha recordat una frase de Pau Casals. "La terra es torna cel quan perds la por; no tingueu por a la por", ha recitat, apuntant que "Un Sant Cugat és dir que no tenim por. Un Sant Cugat és dir que tirarem endavant. Vol dir que tenim la força de la gent, que tenim el coratge per fer-ho, i sobretot, que tenim l'esperança de la llibertat, l'esperança de ser lliures. I amb tot això podem construir el món, i ens el podem menjar".

"Vosaltres, en aquest procés d'independència, us heu guanyat la llibertat. Us heu guanyat la sobirania. Sou vosaltres els que ens empenyeu a nosaltres. I ho heu de fer cada dia, sense por. Endavant, sense ni un pas enrere", ha encoratjat.

Paraules també per a les persones preses i exiliades i els centenars de catalans i catalanes encausats o investigats. "Però què és això? Però en quin país democràtic del món passa això per voler votar? Votar no és cap delicte. La democràcia no és delicte", ha dit, encoratjant a què "defenseu aferrissadament, apassionadament, la llibertat que vosaltres us heu guanyat. Que ningú abarateixi el vostre somni".

Marxa per la República a Sant Cugat. FOTO: Lali Álvarez

Marxa per la República a Sant Cugat. FOTO: Lali Álvarez

 


"L'important és que seguim, que persistim, que els hi devem. Els hi devem als companys que són a la presó. Penseu que això no pot ser; no podem acceptar les sentències", ha apuntat, matisant que "no les podem acceptar perquè acceptar aquestes sentències vol dir que han comès un delicte i nosaltres vam votar als nostres representants perquè pacíficament i democràticament cada pas que feien en l'organització del referèndum, cada pas va ser votat al parlament de Catalunya, i va ser defensat democràticament. Nosaltres vam votar perquè ho fessin". És per això que, per Torrar, "nosaltres som tan culpables com ells. I jo no em sento culpable d'haver organitzat el referèndum. Jo no em sento culpable d'haver entrat el divendres a la meva escola per defensar que votéssim. Jo no em sento culpable de l'1 d'Octubre. Estic orgullosíssim del primer d'octubre".

"No ens quedem només amb la repressió. No ens quedem només en com ens van atonyinar. No ens quedem només en com van gosar entrar a les nostres escoles", ha reclamat. "Quedem-nos sobretot amb la imatge de l'1 d'Octubre, no amb la imatge que ens van pegar, no com la imatge que vam resistir, que també, que va ser important. Si no com la imatge de la victòria. Perquè el primer d'octubre vam guanyar", ha subratllat.

"Per primera vegada Catalunya en molts anys va guanyar. I guanyarem. Serem lliures. Els nostres presos polítics sortiran, els exiliats tornaran; aquí no es processarà ningú. Serem lliures, no acceptarem les sentències, i guanyarem. Tingueu tota l'esperança", ha sentenciat.

Marxa per a la República. Foto: Lali Álvarez

Més informació
 
Comentaris

Destaquem