Quim Torra inaugura la plaça de l'U d'Octubre encoratjant a "ser lliures"

El President de la Generalitat ha participat de la Marxa per la República a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès ha inaugurat oficialment la plaça de l'U d'Octubre, antigament plaça del Rei, aquest diumenge, 16 de setembre. Ho ha fet amb la presència del President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, qui també ha participat de la Marxa per la República convocada per l'ANC, Òmnium, Adic i CDR.

Quan faltaven pocs minuts per les 19.30 hores, el President de la Generalitat ha arribat a l'Ajuntament de Sant Cugat, on ha estat rebut amb crits de "president" i "llibertat" per part del miler de persones aplegades a la plaça de la Vila. Un cop a la Sala de Plens, ha signat el Llibre d'Honor de la ciutat, per sumar-se després a l'acte en record dels 11 mesos de l'empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart a la plaça de la Vila.

Quim Torra signant el Llibre d'Honor de la ciutat. Foto: Lali Álvarez

Quim Torra signant el Llibre d'Honor de la ciutat. Foto: Lali Álvarez



Després d'uns breus parlament per part de l'ANC, Òmnium i l'Adic, organitzadors de l'acte, s'ha iniciat la Marxa per la República, que ha recorregut els principals carrers de la ciutat entre crits d'"Independència", "llibertat" i el cant d'Els Segadors. Una marxa que ha arribat a la plaça de l'U d'Octubre on una cinquantena d'unionistes ha rebut la comitiva i el president Torra amb crits i xiulets.

Més info: Una cinquantena d'unionistes escridassen Torra a Sant Cugat

Marxa per a la República. Foto: Lali Álvarez

Marxa per a la República. Foto: Lali Álvarez


Tot seguit, ha començat l'acte oficial d'inauguració de la plaça santcugatenca. Elisabet Marin, membre del CDR, ha recordat que "amb aquesta iniciativa que va començar des de baix, des del poble, es vol recordar el que vam fer aquell 1 d'octubre, i que aquell va ser l'inici d'una república que encara s'ha de validar". Un dia que "hem d'agafar com a exemple", ha dit, fent valdre la força de la unió entre les persones. "La dignitat que vam mostrar és la clau de la victòria", ha subratllat, reclamant que s'implementi la república. "Nosaltres, estem preparades. I vosaltres?", ha preguntat, reclamant als polítics que "deixin de barallar-se". "Vam votar república. I això és el que demanem. Que es compleixi el que vam votar. Volem ser una república i ho serem. Amb vosaltres, o sense vosaltres", ha sentenciat.

En el torn de paraula l'ha seguit Xavier Palet, coordinador de l'ANC. "President, el divendres vostè a Cardona va dir que no hem de tenir por. Nosaltres, no en tenim de por. Sant Cugat no n'ha tingut mai de por. I volem arribar fins al final de la creació i consolidació de la república independent catalana", ha afirmat.

Acte inaugural de la plaça de l'U d'Octubre. Foto: Lali Álvarez

Acte inaugural de la plaça de l'U d'Octubre. Foto: Lali Álvarez



"Aquesta plaça és fruit d'una voluntat popular; d'un poble que vol ser lliure", ha subratllat. "La bona gent d'aquest país segueix dempeus, disposada a fer el que calgui per aconseguir l'anhelada independència", ha apuntat, afegint que "la Catalunya dels estels i el groc ha de guanyar perquè representa d'una manera meravellosa la pluralitat del país". "Us necessitem junts, units i forts. Nosaltres ja ho estem, ja ho veieu", ha dit als polítics.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha demanat als unionistes presents a l'acte que "si us plau, escolteu, que això és la democràcia i la llibertat". Tot seguit, s'ha mostrat emocionada per poder inaugurar aquesta plaça a Sant Cugat. "Avui és un dia especial; som a la plaça U d'octubre", ha subratllat. Un "espai de llibertat; un espai defensat i impulsat pel poble", ha recordat, apuntant que "no defallim en avançar en la justícia, la democràcia, la llibertat i la República".

Marxa per a la República. Foto: Lali Álvarez

Marxa per a la República. Foto: Lali Álvarez



Fortuny ha agraït a Torra la presència. "Avui inaugurem una plaça pública en honor a totes aquelles persones que van contribuir a fer realitat el referèndum de l'U d'Octubre", recordant la feina feta en comú per fer-ho possible. "No oblidarem ni perdonarem la violència desmesurada i premeditada que van patir altres poblacions de Catalunya", ha recordat també, repassant les conseqüències d'aquell dia, fent referència als presos i exiliats. "Mirem cap al futur", ha dit, "fent valdre l'esperit de l'1 d'octubre".

El President Quim Torra ha tancat les intervencions. "Aquest és el país que jo m'estimo. Un país que és alegre, que surt als carrers per defensar els seus drets civils, socials i nacionals que són de tots, fins i tot dels que xiulen", apuntava. El president ha fet una crida a no tenir por, fent valdre la "força de la gent" i destacant que "vosaltres, en aquest procés d'independència, us heu guanyat la llibertat. Us heu guanyat la sobirania. Sou vosaltres els que ens empenyeu a nosaltres. I ho heu de fer cada dia, sense por. Endavant, sense ni un pas enrere".

Quim Torra a Sant Cugat. Foto: Lali Álvarez

Quim Torra a Sant Cugat. Foto: Lali Álvarez

Més info: Quim Torra: "Serem lliures, no acceptarem les sentències, i guanyarem"
"L'important és que seguim, que persistim, que els hi devem. Els hi devem als companys que són a la presó. Penseu que això no pot ser; no podem acceptar les sentències", ha apuntat, matisant que "no les podem acceptar perquè acceptar aquestes sentències vol dir que han comès un delicte i nosaltres vam votar als nostres representants perquè pacíficament i democràticament cada pas que feien en l'organització del referèndum, cada pas va ser votat al parlament de Catalunya, i va ser defensat democràticament. Nosaltres vam votar perquè ho fessin". És per això que, per Torrar, "nosaltres som tan culpables com ells. I jo no em sento culpable d'haver organitzat el referèndum. Jo no em sento culpable d'haver entrat el divendres a la meva escola per defensar que votéssim. Jo no em sento culpable de l'1 d'Octubre. Estic orgullosíssim del primer d'octubre".

"Per primera vegada Catalunya en molts anys va guanyar. I guanyarem. Serem lliures. Els nostres presos polítics sortiran, els exiliats tornaran; aquí no es processarà ningú. Serem lliures, no acceptarem les sentències, i guanyarem. Tingueu tota l'esperança", ha sentenciat.

L'acte ha finalitzat amb la descoberta de la placa que dona nom a la nova plaça, i el cant d'Els Segadors.

Marxa per a la República. Foto: Lali Álvarez

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem