Els partits no independentistes de Sant Cugat analitzen el referèndum

El PSC, soci del Govern municipal amb el PDECat, no es posicionarà fins demà

Així veuen els partits no independentistes l'aprovació de la llei del referèndum

L'aprovació de la Llei del Referèndum i la convocatòria oficial de la votació de l'1 d'octubre marca l'actualitat política del país i, també a Sant Cugat, durant les últimes hores. Els partits independentistes santcugatencs ja han mostrat el seu suport al referèndum i l'alcaldessa ha signat un decret per mostrar el compromís de la institució amb l'1 d'Octubre.

Els partits de Sant Cugat que no comparteixen el full de ruta d'ERC-MES, PDECat-Demòcrates i CUP-PC també s'han posicionat i han fet pública la seva opinió sobre la llei del referèndum, la convocatòria i el paper que ha de jugar l'Ajuntament en tot el procés.

Des de l'oposició frontal de formacions com el PP i Ciutadans fins a l'opinió més matissada d'ICV-EUiA. El PSC de Sant Cugat, que integra el govern amb el PDECat-Demòcrates, encara no s'ha pronunciat.

Ciutadans

Per al grup municipal de Ciutadans, la declaració política signada aquest matí "està en la seva línia, i era previsible", com ha apuntat Múnia Fernández. "Ciutadans es desmarca absolutament d'aquesta línia política", han recordat, apuntant que "en l'àmbit municipal, farem tot el possible, primer, per salvaguardar els drets dels funcionaris i les seves carreres, i pel compliment de la legalitat". Igualment, ha recordat que "els 17 regidors no són el Ple de Sant Cugat, això ha d'estar clar, que som 25".

En aquest sentit, Fernández ha anunciat que "demanarem informe al secretari respecte a un document que s'ha fet arribar des de la Generalitat, i a partir d'aquí farem totes les accions necessàries perquè es compleixi el règim legal vigent".

En l'àmbit municipal, "qualsevol funcionari que necessiti qualsevol tipus d'informació, aquí ens té. I respecte als veïns, que tinguin molt clar que la cessió d'espais públics, i qualsevol activitat que pugui estar fora de la llei, tindrà l'absolut rebuig del grup de Ciutadans, i que farem tot el que estigui a la nostra mà perquè això no en produeixi".

Sergio Blázquez ha afegit que "la nostra acció ve de lluny i sempre ho hem posat en coneixement si pensàvem que l'Ajuntament estava fent alguna il·legalitat. D'aquí a l'1 d'octubre nosaltres ens remetem al que fan els nostres companys al Parlament de Catalunya, i vetllarem perquè l'Ajuntament no col·labori amb una il·legalitat".

Entre altres accions, el grup posarà parades informatives a la ciutat. La primera, el 15 de setembre, de 14 a 21 hores, a la plaça dels Quatre Cantons.

Partit Popular

El president del Partit Popular a Sant Cugat, Álvaro Benejam, ha demanat a l'alcaldessa Mercè Conesa que "faci un pas enrere" i "derogui el decret" que ha signat aquest 7 de setembre de suport al referèndum "pel seu propi bé, pel de la ciutat i pel de l'Ajuntament".

"Es va aprovar una llei que contravé la Constitució, és il·legal. S'està violentant la legalitat i ha de tenir conseqüències per les persones que ho han fet, amb nocturnitat i alevosia i de manera barroera", ha denuncait Benejam, que ha afegit: "És un grau legal i als ciutadans".

Sobre el decret signat per l'alcaldessa, Benejam ha afirmat que és "un frau a la ciutadania de Sant Cugat" i ha alertat que "s'estaria col·laborant amb un delictes". "Un alcalde que estigui dins de la legalitat i amb sentit comú no ha d'aplicar la llei aprovada al Parlament amb frau", ha afegit.

Finalment, el president del PP ha anunciat que és probable que organitzin algun acte a Sant Cugat per difondre la seva posició respecte al referèndum. Estan a l'espera de l'estratègia que es plantegi des del Partit Popular de Catalunya.

ICV-EUiA

Des d'ICV-EUiA, el portaveu municipal, Ramon Gutiérrez, ha apuntat que "no ens oposem a què es faci l'1 d'Octubre, però no creiem que se li pugui dir referèndum", remarcant que "donem suport a qualsevol mobilització pel dret a decidir, però no ho considerem un referèndum".

Pel que fa a la declaració feta per les forces sobiranistes de Sant Cugat, Gutiérrez apunta que "no hi tenim res a dir", sempre que "es mantinguin la neutralitat institucional i la protecció dels treballadors públics". En el mateix sentit s'ha expressat en relació a la cessió dels col·legis electorals. "Es poden cedir els espais a qui es vulgui per fer qualsevol activitat, sempre que es mantingui la neutralitat i protecció assenyalades, i es faci dins el marc que entre tots ens hem establert", ha dit.

PSC

El PSC, per la seva banda, ha titllat en un comunicat la convocatòria de l'1 d'octubre de ser "una operació política en favor de la independència que només serveix als interessos dels i de les independentistes, és un acte il·legal i no disposa de la legitimitat que s'atorguen".

Davant aquesta consideració, apunten que "s'ha de salvaguardar l'ajuntament com a institució, ja que és la més propera a la ciutadania i no pot estar exposada als designis d'un govern de la Generalitat de Catalunya incomplidor que ha posat a les corporacions municipals en una pinça per al seu descàrrec, i dels diputats de JuntsXsi i la CUP amb el penós espectacle que juntament amb la presidenta de la mesa del Parlament de Catalunya van protagonitzar i van oferir al món".

És per aquests arguments que la formació, encapçalada per Pere Soler, tinent d'alcalde d'Ocupació i Polítiques Comarcals, demana explícitament "no posar en perill al funcionariat del nostre municipi, als treballadors públics, i que no tensin ni es vegin obligats a realitzar accions contràries a la llei i a la seva integritat, garantint que qualsevol mandat a aquests sigui per escrit i amb un dictamen de la secretaria general".

Igualment, han anunciat que demanaran a la secretaria general "un informe sobre el decret d'alcaldia de suport al Referèndum i la seva aplicabilitat concreta, per tal d'evitar malentesos i accions que puguin perjudicar a la institució de l'ajuntament".

D'altra banda, el PSC ha volgut manifestar el seu "compromís en el projecte de ciutat rubricat en el "Pacte de Govern subscrit entre el PDeCAT – Demòcrates de Catalunya i el Partit dels Socialistes de Catalunya-CP per a Sant Cugat del Vallès", reiterar la seva vigència i inalterabilitat, i recordar que el pacte respon a aspectes i interessos única i exclusivament a escala municipal".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem