Els polítics santcugatencs valoren la jornada electoral de l'1 d'octubre

L'1-O es va viure amb relativa normalitat a Sant Cugat

Més de 34.000 santcugatencs i santcugatenques van votar en el referèndum d'aquest diumenge 1 d'octubre. Una cita que es va viure amb relativa normalitat al municipi, després que es poguessin obrir els 28 col·legis electorals sense incidències. Milers de santcugatencs es van mobilitzar durant tota la jornada i el cap de setmana per tal de custodiar els centres i evitar que es tanquessin per Policia Nacional i Guàrdia Civil, que van utilitzar la força en actuacions a altres punts del país.

Recollim les valoracions dels diferents partits polítics amb representació al ple municipal de Sant Cugat.

PDeCAT

Eloi Rovira, president del PDECat a Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

Eloi Rovira, president de PDeCAT a Sant Cugat, ha volgut "lamentar i solidaritzar-nos amb els ferits i les vícitmes per l'actuació del govern espanyol. Sabíem que la seva resposta seria seriosa, però no tan contundent". Rovira, que s'ha mostrat sorprès per la "manca de diàleg" ha destacat que "malgrat la campanya de la por, a Catalunya van sortir més de 2 milions de persones a avotar". 

Pel que fa a la jornada a Sant Cugat, Rovira ha posat de rellevància la mobilització de la ciutadania perquè el referèndum es pogués dur a terme així com a tots els voluntaris que el van fer possible.

ERC-MES

Mireia Ingla FOTO: Artur Ribera

La portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha destacat el compromís de la ciutadania per partcipar en el referèndum. Ingla ha expressat que "la mobilització ha estat brutal durant tot el cap de setmana. S'ha demostrat el compromís de la ciutadania amb la democràcia i el referèndum".

"Trista, vergonya i preocupació" són les paraules que ha utilitzat la republicana per referir-se a la jornada d'ahir, amb la intervenció per la força dels cossos de seguretat espanyols.

"El més important és que farem el que ens vam comprometre a fer, igual que hem fet fins ara. Ho complirem", ha rematat Mireia Ingla sobre els passos a seguir a partir d'ara i les declaracions de Puigdemont de portar al Parlament els resultats del referèndum.

Ciutadans

Aldo Ciprian (C's)

El portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, ha explicat al TOT Sant Cugat que "la jornada d'ahir va ser molt trista perquè han dividit Catalunya en dues parts. El nostre futur depèn que les parts que estiguin a dalt puguin negociar. Estem molt tristos". 


Ciprian, a més, ha afegit que "això no s'ha acabat. Serà molt difícil canviar-ho. No creiem que les persones que estan a la Generalitat siguin adequades per negociar res. Per això, l'única solució que creiem és la intervenció de l'Estat i unes eleccions anticipades". 

ICV-EUiA

 Ramon Gutierrez (ICV-EUiA)

El portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, s'ha sumat a les crítiques per l'ús de la força de Policia Nacional i Guàrdia Civil a col·legis d'arreu de Catalunya. "No té precedents a l'Europa Occidental", ha criticat l'ecosocialista, que ho veu com un "atac als drets i a les llibertats". "Vam viure el dia participant, als col·legis electorals", ha explicat Gutiérrez, que ha destacat la mobilització "en defensa de la democràcia".

Amb tot, Gutiérrez ha emfatitzat que no consideren l'1 d'octubre "el referèndum que Catalunya mereix" i no creu que es pugui utilitzar el resultat per fer "una declaració unilateral d'independència". Així, reclama tornar al consens "del 80%" dels catalans al voltant de celebrar un referèndum acordat.

PP

Alvaro Benejam (PP)

"És un referèndum que no s'havia d'haver celebrat", ha dit el president del PP a Sant Cugat, Álvaro Benejam, que n'ha responsabilitzat el govern de la Generalitat i al president Carles Puigdemont. El popular ha assegurat que és "un desastre" la xifra de ferits, però ha afirmat que molta gent "va impedir l'actuació de la justícia" posant-se davant dels col·legis electorals. "Em sap greu, però no es pot impedir l'actuació de la justícia".

Benejam qualifica de "pantomima" la celebració del referèndum i la voluntat de Puigdemont de portar els resultats al Parlmament perquè la votació no va tenir "cap garantia".

"A partir d'avui hem de reconstruir la convivència entre els catalans", ha afirmat Benejam, que ha afegit que Puigdemont "ja no és un interlocutor vàlid". Sobre el paper del govern de l'estat, el popular no considera que s'hagin de fer propostes per "apaivagar els independentistes".

PSC

El portaveu del PSC, Pere Soler FOTO: Artur Ribera

El primer secretari del PSC, Pere Soler, ha lamentat els fets viscuts a Catalunya durant l'1 d'octubre: "La nostra més profunda i enèrgica condemna a les actuacions policials. No es van ajustar amb proporcionalitat i exigim responsabilitats". Tot i això, Soler no té clar si ara és moment de demanar la dimissió del president Mariano Rajoy.

Amb tot, el socialista celebra que "a Sant Cugat es pogués exercir allò que es volia fer, votar, sense cap tipus d'incident o obstacle"."Hem de celebrar que tothom que va voler votar a Sant Cugat, ho va poder fer", ha afegit.

Per Pere Soler, ara cal seure a una taula els governs català i espanyol: "Qualsevol conflicte només es pot resoldre amb diàleg, consens, acord i pacte". "Costi el que costi, hem d'intentar seure les parts". Tot i això, Soler apunta que els president del govern català i espanyol "estan invalidats per encapçalar el diàleg".

Si el diàleg no fructifica, el socialista considera que s'haurien de convocar eleccions catalanes i a tot l'estat "per canviar les sinergies".

CUP-PC

Núria Gibert durant un ple municipal (CUP-PC) FOTO: Artur Ribera

El TOT Sant Cugat està intentant contactar amb la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, i poder ampliar la notícia.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem