Gran mobilització popular a Sant Cugat durant tot el dia per garantir el referèndum

Milers de santcugatencs surten al carrer per garantir la votació a Sant Cugat, que s'ha desenvolupat amb relativa normalitat sense Policia Nacional ni Guàrdia Civil

Els santcugatencs s'han sumat massivament a la jornada històrica que s'ha viscut aquest 1 d'octubre a Catalunya, en el referèndum d'autodeterminació marcat per les càrregues policials amb ús de la força per part de Policia Nacional i Guàrdia Civil. La jornada electoral s'ha desenvolupat amb relativa normalitat a Sant Cugat, amb milers de persones exercint el seu dret a vot malgrat les llargues cues en alguns col·legis i el temor d'una possible arribada de les policies espanyoles. Així, el referèndum sí que s'ha celebrat a Sant Cugat i els vots de més de 34.000 santcugatencs ho constaten.

Calma tensa, orgull popular, emoció, alegria, reivindicació, preocupació i indignació. Són algunes de les emocions que han viscut els milers de santcugatencs que han sortit al carrer i s'han concentrat a algun dels 28 col·legis electorals que han obert les seves portes a Sant Cugat. Els veïns han respost a la crida per defensar els col·legis i han ocupat els espais electorals per garantir la celebració del referèndum en una jornada històrica de mobilització popular.

Els resultats del referèndum a Sant Cugat.

Les imatges de l'1 d'octubre a Sant Cugat.

Els vídeos del referèndum a Sant Cugat.

Milers de santcugatencs defensen els punts electorals

Escola Joan Maragall FOTO: Artur Ribera

Més de 5.000 santcugatencs es concentraven als 28 col·legis electorals a les cinc del matí d'aquest 1 d'octubre, després d'un cap de setmana on famílies i veïns han passat dia i nit a moltes escoles per garantir la seva obertura aquest diumenge. A mesura que avançava el matí, les urnes i les butlletes han anat arribant als centres electorals, entre els aplaudiments i l'emoció dels presents.

Les meses electorals s'han anat constituint amb persones voluntàries que eren a les cues i s'han ofert per col·laborar. A les nou del matí han obert tots els col·legis sense problemes, però els problemes informàtics i la intervenció d'aplicacions per part de la Guàrdia Civil ha dificultat les votacions i s'han generat grans cues. Al pavelló de la rambla del Celler alguns santcugatencs han fet més de cinc hores de cua per poder votar.

Famílies amb nens, joves, adults i avis han estat els protagonistes de la jornada a Sant Cugat, on el referèndum s'ha celebrat amb èxit i sense cap incidència més enllà dels problemes informàtics i les cues. Centenars de persones no s'han mogut dels col·legis electorals, des de les cinc del matí per garantir l'obertura i fins passades les nou de la nit per garantir el referèndum.

Moments de més alegria amb càntics i mostres d'eufòria en el recompte o l'arribada d'urnes contrastaven amb moments de preocupació i calma tensa per les càrregues de la policia nacional espanyola. Molta gent no es separava del seu mòbil per seguir l'actualitat. Un dels moments emotius que s'ha repetit en diversos col·legis ha estat l'arribada d'agents de mossos d'esquadra, dos per punt electoral, entre aplaudiments del públic. Els Mossos han informat que eren allà per garantir la seguretat i no han actuat en cap cas. També han rebut mostres de suport els Bombers, que s'han desplaçat a diversos col·legis santcugatencs.

Mobilització i tensió per una possible arribada de forces de seguretat

L'alcaldessa Mercé Conesa amb els mossos davant del Pavelló de Sant Cugat

Els moments de més tensió han arribat al migdia als col·legis electorals de Sant Cugat, davant dels rumors d'una possible arribada imminent de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per requisar urnes i tancar escoles. Els rumors entre els santcugatencs corrien i hi ha hagut crides per concentrar-se als col·legis, com ha estat el cas del pavelló de la rambla del Celler amb centenars de persones defensant tota l'entrada.

En algunes altres punts de votació, com a la biblioteca de Volpelleres, han tancat el local, han amagat les urnes i han fet sortir tota la gent a l'exterior davant d'un altre avís de la possible arribada de policia espanyola.

Finalment tot han estat falses alarmes. Guàrdia Civil i Policia Local no han fet acte de presència i els santcugatencs han pogut votar de manera pacífica i col·lectiva. Tot i això, els santcugatencs han seguit amb molta preocupació i ràbia continguda l'actuació violenta dels cossos de seguretat espanyols, pendents de les xifres de ferits, que finalment ha superat les 800 persones.

Recompte i alegria

Moment de la comunicación de vots a la Casa de Cultura

Poc abans de les vuit del vespre han començat a tancar els col·legis electorals, també amb el temor que pogués arribar la Guàrdia Civil o Policia Nacional per requisar urnes. Els responsables de la mesa i interventors s'han tancat dins dels col·legis i han demanat a la gent que s'aplegués al voltant de la porta per fer pinya.

Al cap d'uns trenta minuts han sortit dels col·legis entre l'emoció, alegria i aplaudiments dels veïns concentrats. Els responsables han fet cridat els resultats, que han estat celebrats, amb diferents intensitats, en els punts electorals.

El càntic 'Hem votat' s'ha repetit en alguns col·legis electorals i en altres com a la Floresta han acabat entonant cançons com l'Estaca i el Que tinguem sort de Lluís Llach.

La jornada electoral a Sant Cugat ha acabat a la plaça d'Octavià, on centenars de persones s'han reunit per seguir els resultats del referèndum i celebrar plegats la votació de l'1 d'octubre per l'autodeterminació de Catalunya.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem