Rebuig a les propostes dels comuns en contra de les "pràctiques abusives" en els lloguers

L'equip de govern, format per Junts per Sant Cugat i ERC, ha rebutjat la moció d'En Comú Podem per falta de competències municipals i perquè moltes de les mesures ja s'estan aplicant

El Ple d'abril, ajornat a aquest dilluns 12 de maig per l'apagada elèctrica que va afectar al Sud d'Europa, ha desestimat la moció presentada per En Comú Podem, que proposava un seguit de mesures per impulsar a la ciutat accions contra, segons la formació, les “pràctiques abusives” en els lloguers de Sant Cugat. El text ha estat rebutjat per l’equip de govern, format per Junts per Sant Cugat i ERC, per falta de competències, i perquè moltes de les mesures ja s’estan aplicant, segons han argumentat. En Comú Podem només ha obtingut el suport de la CUP i el PSC. Inicialment, ERC havia presentat esmenes a la moció, però finalment les ha retirat i ha votat en contra juntament amb el seu soci de govern. PP i VOX també han votat en contra.

En defensa del Decret 1/2025, de 28 de gener, aprovat al Parlament de Catalunya

El regidor d'Habitatge i Participació en l'Ajuntament de Sant Cugat, Francesc Duch (ERC) ha defensat l'habitatge com un tema de ciutat i de govern i ha valorat l'aprovació al Parlament de Catalunya del Decret llei 1/2025 per regular el preu del lloguer de l'habitatge, però ha expressat sorpresa pel desenvolupament del procés de la presentació de la moció a l'Ajuntament de Sant Cugat. En aquest sentit, ha afirmat que s’han trobat amb un "mur" per part dels proposants. Davant d’aquesta "posició inamovible", ha explicat que el govern ha decidit retirar les mocions i votar-hi en contra “per no desvirtuar la moció”.

També ha criticat que la moció proposi accions que l’Ajuntament no pot dur a terme, i s’ha preguntat quin sentit té que es continuï exigint al consistori competències que no li corresponen. També ha mostrat sorpresa pel fet que es reclamin funcions a l’Oficina d’Habitatge que ja s’estan fent actualment, com actuar com a finestra única. I ha recordat, a més, que l’assessorament jurídic que demanen a la moció ja es presta mitjançant un conveni amb el Col·legi d’Advocats de Terrassa. Finalment, ha assenyalat que, ara que ja s'ha aprovat al Parlament de Catalunya el Decret llei 1/2025 per regular el preu del lloguer de l'habitatge, serà el moment de donar a conèixer i difondre els drets de les persones llogateres.

Reclamen més accions per part de l'Ajuntament en els lloguers a Sant Cugat

Pel que fa al grup proposant de la moció, Aina Balada, regidora d'En Comú Podem, ha demanat al govern municipal la seva "implicació" i ha afegit que des de la declaració de Sant Cugat com a "ciutat tensionada" pel preu dels lloguers no ha vist cap acció que s’hagi fet per part de l'Ajuntament. I ha defensat la moció per "posar límits" a les "pràctiques abusives" al sector. També ha defensat que la moció proposa una campanya institucional sobre els drets en matèria d’habitatge i que la informació estigui disponible a la web de Promusa. També que l’Ajuntament faci les inspeccions necessàries per comprovar els preus del lloguer. I ha assegurat que no han demanat res a la moció que un govern municipal no pugui complir.

Marco Simarro, portaveu de la CUP, ha defensat, en resposta a les crítiques del representant de VOX, Marcos Rodríguez, que la moció no proposa legislar res, sinó que tot el que es demana es pot fer des de l’àmbit local. I ha afirmat que el mercat està intervingut i que cal actuar perquè la llei es pugui aplicar efectivament. També ha expressat "preocupació" per les divergències en matèria d’habitatge dins del govern municipal i ha recordat que la CUP ha presentat fins a tres mocions relacionades amb aquesta qüestió que han estat aprovades, però de les quals no s’ha executat cap mesura. A més, ha destacat com a propostes pertinents de la moció la necessitat d’anar més enllà de la inspecció institucional, establint canals de participació i denúncia ciutadana, així com una finestreta única de les administracions. Per últim, ha defensat la moció perquè la moltes de les propostes que es demanen es poden aplicar sense una gran despesa de recursos.

Per la seva banda, Elena Vila, portaveu del PSC, ha compartit la preocupació de fons, que és la crisi de l’habitatge, i ha assegurat que es tracta de la principal inquietud dels veïns i veïnes de la ciutat. També ha remarcat que és "més important que mai" que les institucions actuïn davant de "pràctiques fraudulentes" i ha advertit que "no anem bé". A més, ha fet una crida a què totes les forces polítiques de Sant Cugat es posin d’acord, perquè considera que l’habitatge no pot ser un "camp de batalla partidista". “El que necessita Sant Cugat és un gran pacte de ciutat en habitatge, el més ampli possible”, ha afirmat. També ha volgut posar sobre la taula aspectes de la moció que generen dubtes, com les inspeccions, que segons ha dit, no serien competència municipal en alguns casos. Finalment, ha expressat que no entén que el Sindicat de Llogateres sigui l’únic interlocutor per defensar els drets del sector, i ha reclamat que o bé s’hi incorporen totes les entitats o bé aquesta representació recau en els càrrecs electes.

La negativa a la moció del PP i VOX

Alfredo Bergua, del Partit Popular, ha afirmat que ha perdut el compte de les mocions que s’han presentat al voltant de l’habitatge i ha criticat que, després de vuit anys de governs d’esquerres, siguin ara aquests grups els que denuncien el problema. Segons Bergua, el problema de fons és la manca d’oferta d’habitatge i ha assegurat que ja no existeix "una solució fàcil ni ràpida". També ha qualificat les propostes de l’esquerra com a populistes i ha assegurat que no resolen la qüestió. Per al PP, la solució implica incrementar la seguretat jurídica i impulsar tant la promoció d’habitatge públic com privat. En aquest sentit, ha defensat el vot contrari a la moció "pel bé de les noves generacions".

Marcos Rodríguez, de VOX, ha reconegut que la crisi de l’habitatge és un dels grans reptes que afronta el seu partit, ha criticat que més regulació no resol el problema i ha qualificat el decret del Parlament en matèria d’habitatge com un “nyap”. També ha denunciat que els constants canvis normatius que s’han fet a Catalunya no han tingut cap conseqüència real i que els lloguers han acabat pujant per a les classes mitjanes. Per últim, ha defensat la necessitat d’alliberar sòl no protegit per construir habitatge públic i privat, aportar seguretat jurídica i incentivar els propietaris perquè posin els seus pisos al mercat de lloguer.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem