Rebutjada la moció per la reconciliació i el diàleg del PSC al Ple

La proposta ha sigut rebutjada per tots els grups excepte PP, Ciutadans, ICV-EUiA i PSC

La moció proposada pel PSC al Ple sobre la necessitat de diàleg i reconciliació a la ciutadania de Catalunya i, en concret, en la perspectiva de Sant Cugat arran del conflicte polític derivat de les detencions dels presos polítics, així com el procés independentista, ha sigut rebutjada. La votació, duta a terme durant el Ple municipal d'aquest dilluns 16 d'abril, ha decidit que no s'aprovaria la mesura, tot i que s'ha votat cada punt de la moció per separat.


La proposta s'havia presentat perquè, tot i que en paraules del mateix representant socialista, Pere Soler, "és bo respectar la llei, encara que a vegades no siguem favorables amb algunes resolucions", també ha volgut fer explícit el "nostre rebuig cap a les mesures cautelars que entenem com a desproporcionades". Tot i això, ha volgut fer explícit que "la democràcia només es pot fer en democràcia a través de la legalitat".


Alguns representants s'han mostrat bastant d'acord amb la proposta, com Álvaro Benejam del PP, que ha dit que "agraeixo al PSC que presenti una moció que és de caràcter amigable, de reconciliació. Són termes que m'agraden i trobo encertades algunes coses que diu". També ha sigut el cas del regidor no adscrit, Dimitri Defranc, que destacava que "jo crec que tots els grups i tots els que fan política volen allunyar-se d'assemblar-se al tribunal de la Santa Inquisició", fent una crida a la moderació.


Tot i això, les votacions han variat segons els punts específics del text. També s'han mostrat en major o menor acord els representants d'ICV-EUiA i Ciutadans, tot i que variaven també la seva posició depenent dels punts de la moció.


Tot i això, els grups del bloc independentista s'han mostrat en contra a la moció en la seva totalitat, tot i que de forma més o menys clara. ERC-MES ha volgut matissar la seva posició, expressant el seu acord en alguns dels punts, ha volgut demanar que s'escolti a "aquells que demanen l'excarceració dels presos polítics per afavorir el diàleg. Situar la posició en una situació de mig, no d'un costat", ha destacat Ferran Villaseñor, indicant la falta d'equilibri de les posicions entre independentistes i unionistes.


Per la seva banda, la CUP-PC i PDeCAT-Demòcrates s'han mostrat en contra de la moció. Mentre que Nuria Gibert, regidora de la CUP-PC, ha apel·lat a la voluntat popular de canviar el marc jurídic al dir "quan una persona se salta la llei s'està delinquint, quan moltes persones se l'estan saltant es perquè estan demanant un canvi del marc jurídic", la regidora de Cultura, Carmela Fortuny, ha explicat que "ha quedat demostrat sobradament que la manca de separació de poders a Espanya no existeix", i per tant el diàleg no era possible en la situació actual: "diàleg tot el que vulgui però amb igualtat de condicions i amb presos a casa".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem