El PSC se suma a la petició popular contra els desnonaments

El partit socialista presentarà una moció en el proper ple donant suport a la iniciativa legislativa popular

Ferran Villaseñor, portaveu del PSC a Sant Cugat, ha presidit l'acte aquest dimecres 6 de juny a la Casa de Cultura on el partit ha anunciat el seu suport a la ILP (iniciativa legislativa popular) per la dació en pagament, de la paralització dels desnonaments i el lloguer social. La convocatòria ha comptat amb dos ponents, Miguel Àngel Escobar, membre del sindicat d'UGT, un dels impulsors de la ILP, i Lluïsa Melgares, regidora de ciutadania i drets civils de l'ajuntament de Terrassa.

La dació de pagament i el lloguer social
La llei hipotecària espanyola, que data de 1946, exposa que quan la persona no pot continuar fent-se càrrec de la hipoteca, desprès de perdre la propietat immoble ha de continuar pagant el deute. Tal com ha assenyalat Escobar, després de fer una exposició sobre les causes i conseqüències de la crisi, “el que fa el sistema és col·locar aquestes persones fora del sistema”.

Les alternatives que presenta la ILP és que amb l'entrega de l'habitatge se salvi el deute, a més d'intentar evitar els desnonaments i proposar alternatives com el lloguer social, garantint des de les institucions un habitatge digne per a les famílies afectades.

Autocrítica i copia
Villaseñor ha fet una “autocrítica” al seu propi partit declarant que la dació de pagament és quelcom que ja s'hauria d'haver inclós fa temps, quan governaven altres formacions polítiques, com la socialista. Tanmateix, el portaveu del PSC ha comentat el fet que “els polítics sempre van un pas per darrere de la societat civil”, fet pel qual donen suport a aquesta recollida de firmes.

El portaveu socialista també ha parlat de “copiar” i prendre com a model altres iniciatives, com la que ha exposat la regidora de ciutadania de Terrassa, ciutat on la situació de l'habitatge ha arribat a un punt crític. Terrassa es troba amb 5.000 habitatges deshabitats (propietats dels bancs) i amb 3.000 desnonaments per impagaments d'hipoteca entre el 2008 i el 2010, sent aquesta una xifra creixent. L'ajuntament, tot i no tenir competències en la matèria, ha creat una oficina d'Intermediació en col·laboració amb el col·legi d'advocats que ofereix assessorament jurídic i fa de mediadora entre les famílies i les entitats bancàries.

Moció socialista
Villaseñor s'ha mostrat satisfet amb el consens municipal majoritari a Sant Cugat respecte al suport contra els desnonaments però ha lamentat que en ocasions “no hi hagi una implementació pràctica de les decisions” que es prenen en els plens, motiu pel qual insta a CIU a sumar-se a la recollida de firmes. La moció de suport a la ILP del grup socialista s'adreça especialment a la Generalitat i al govern de l'estat per a incloure la dació de pagament i prendre les reformes legislatives pertinents que impedeixin el sobrendeutament de les famílies afectades.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem