Jordi Puigneró afirma que construir 'una nació basada en el territori és del segle XIX'

El Conseller de la Generalitat de Catalunya ha parlat del seu nou llibre 'El 5è poder. La República Digital a les teves mans' i de com construir una nació digital

El santcugatenc Jordi Puigneró, Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, ha presentat el seu nou llibre El 5è poder. La República Digital a les teves mans, el divendres 10 de juliol a la Sala El Siglo davant d'un centenar de persones, un llibre en el qual Puigneró explica com construir una nació de manera digital.

Més info: Puigneró: "Tenim una oportunitat de construir la primera nació digital de veritat"

En la presentació del llibre, Josep Maria Vallés, regidor de l'Ajuntament de Sant Cugat de Junts per Sant Cugat, ha dirigit l'acte i ha estat l'encarregat de realitzar preguntes a Puigneró respecte a El 5è poder. La República Digital a les teves mans, un llibre que pel mateix Vallés "m'ha permès conèixer coses que desconeixia. És un llibre pedagògic, entenedor i fàcil de llegir".

Amb això, Jordi Puigneró ha assenyalat que el llibre neix "de la idea de construir una nació digital en forma de república. Durant l'exili, vaig poder veure'm amb el president Carles Puigdemont a Brussel·les i allà, vaig tenir un fil optimista de voler remuntar la situació, perquè aquest segle serà digital i del ciutadà".

A més, Puigneró ha explicat que hi ha països europeus amb una democràcia digital molt superior, com és el cas d'Estònia, un país que està treballant per crear la seva pròpia nació digital. "El president d'Estònia, qui ha fet el pròleg d'aquest llibre, ha patit 5 invasions i ell mateix comentava que hi hagi una 6a invasió és qüestió de temps. No obstant això, consideren que els russos controlaran el territori, però ells governaran les persones". És per això que Puigneró afegeix que la importància d'una nació "és la gent i els vincles amb ells. Hem intentat construir un estat amb relació al seu territori i això està més vinculat al segle XIX".

La ciberseguretat, necessària per construir una nació

Jordi Puigneró ha aprofitat per parlar de la ciberseguretat, un factor clau per construir una nació digital. "El 9 de novembre de 2014, Artur Mas va decidir impulsar una Agència de Ciberseguretat a Catalunya. A més, només el 2017, any que es va celebrar el referéndum de l'1 d'Octubre, Catalunya va patir amb 200 milions de ciberatacs" contextualitzava el santcugatenc.

"És per això que és necessari fixar-nos amb la ciberseguretat, perquè si mai volem tenir un estat, ens hem de prendre de debò l'ordre públic. Garantir la seguretat és garantir un entorn de llibertat per poder desenvolupar-nos com a persones i Catalunya té la possibilitat de crear un país cibersegur" ha afegit Puigneró.

Desigualtat de gènere en el món digital

Durant l'acte, Jordi Puigneró ha parlat de la desigualtat de gènere en el món digital: "El món digital és un sector tradicionalment molt masculí i això s'ha de reconvertir. En aquest paradigma digital, necessitem les dones perquè ens aportin la seva visió i com elles veuen que s'ha de fer transformació digital".

A més, el santcugatenc afegia que no es pot "perdre el 50% del talent de la societat, tan necessari, perquè del contrari, ens portaria a ser un país amb una desigualtat major. Estem parlant d'un futur d'oportunitats i no ens podem permetre el luxe de prescindir de ningú".

Intervencions de personalitats de manera virtual

A més, durant l'acte de presentació del llibre, s'ha mostrat un vídeo on diferents referents com Xantal Llavina (periodista), Jordi Sellas (periodista), Bonaventura Clotet (doctor), Eduard Vallory (president d'Unescocat), Toni Aira (professor de comunicació política), entre altres, han explicat el valor i la importància que tenen les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en la nostra societat.

Finalment, també s'ha mostrat un vídeo on el president Carles Puigdemont ha parlat sobre la digitalització, la qual ell anomena la "4a revolució industrial": "És important veure com s'organitza el poder, la democràcia i les llibertats en aquest nou paradigma. Actualment, coses que en el món presencial no eren imaginables, ara seran molt corrents en aquest nou paradigma".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem