Riba: “El Parlament Europeu és una eina molt potent per explicar què ens està passant”

La santcugatenca Diana Riba, companya de Raül Romeva, serà la número 2 d'ERC per a les eleccions europees

Diana Riba serà la número 2 en la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per a les eleccions europees, que se celebren el 2019. La companya del pres polític santcugatenc Raül Romeva ha fet un gir en la seva vida professional, amb l’objectiu de “donar veu” a aquells qui no la tenen i considera que el Parlament Europeu és un gran espai per poder explicar a Europa què és el que està passant a Catalunya i la situació dels presos.

Per què decideix fer el pas a la política?

El pas a la política el faig en un moment en què el meu marit entra a la presó, fa un any. Les famílies vam constituir l’Associació Catalana pels Drets Civils i ara em poso a fer política de partit per donar la veu a aquells que no la tenen

Com es gesta la seva incorporació com a número 2 d’ERC per a les europees?

Quan Oriol Junqueras, a través d’una trucada del Raül, d’aquestes que ens fem cada dia, de 8 minuts, el Raül em va explicar que l’Oriol demanava que anés de 2a a les llistes de les europees.

No ho va dubtar?

No va ser un sí ràpid, vaig haver de pensar-ho, parlar-ho amb la família i veure-ho clar. Però el sí ve encaminat a ser la veu del Raül i de l’Oriol i de tots els represaliats que hi ha. On millor que al Parlament Europeu?

En quin moment es decideix?

Fàcil a decidir, en aquests moments no hi ha res, tenint el marit a la presó i en un moment polític tant convuls. En aquest cas, el que jo volia era un temps de reflexió, de pensar-hi. El que em fa decidir-me són, bàsicament, tres aspectes. D’una banda la decisió de l’Oriol en demanar-m’ho, ell n’estava molt convençut; per altra que el Raül ho va veure molt clar i ell coneix molt el Parlament Europeu, s’hi va estar 10 anys i veure el teu company tant tranquil amb aquesta decisió influeix. I, per últim, tot el suport que vaig rebre de la meva família per tirar endavant. Això és el que em fa decidir.

Per vostè el fet d’anar a una llista electoral és nou. Què n’espera d’aquesta etapa?

És una etapa que representa un pas més en aquest camí que ja estem fent. Fa uns mesos, les famílies dels presos vam anar a Estrasburg, al Parlament Europeu, per explicar la nostra situació, conjuntament amb les famílies d’Altsasua o gent que representava a Valtonyc. Allà vam poder parlar amb eurodiputats... Allà veus que hi ha feina a fer en aquests parlaments. No és una decisió que prens perquè sí. En aquest sentit, és una transició, un pas més. El Parlament Europeu és una eina molt potent per poder explicar tot el que ens està passant.

En cas d’entrar al Parlament Europeu haurà de passar molt més temps fora de casa. Com creu que ho viurà?

Doncs amb la naturalitat que toqui en cada moment. Sí que és veritat que hi ha uns dies a la setmana que has d’estar fora, però ara ja hi passem moltes tardes, fins i tot dies, fora de casa. Val la pena, ho valores i va la pena. També és cert que tothom reacciona de manera diferent. En el meu cas, des del primer moment he estat al cantó del Raül i volent donar la seva veu. Si això suposa estar uns dies fora, doncs estarem uns dies fora, i amb els nens ja ho gestionarem de la manera més portable.

(Aquesta pregunta es va realitzar abans que els presos polítics abansonessin la vaga de fam) Josep Sànchez, Joquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull estan en vaga de fam. Com ho estan vivint des de dins?

És una decisió molt personal i que han pres cadascun dels presos, van decidir-ho individualment. Ells a dins ho viuen amb certa tranquil·litat, amb serenitat. La situació política és molt dura i veure que estàs al dia a dia a la presó, fa que tinguis poques eines per reivindicar, i la vaga de fam és una d’elles. Estem totalment a favor en la denúncia de la vulneració dels seus drets i el retard del Tribunal Constitucional davant dels seus recursos. En aquest sentit, tota la solidaritat. Per altra banda, l’Oriol, el Raül i el Jordi Cuixart estan molt tranquils i al cantó dels que fan vaga de fam, en tot el que necessitin, igual que els familiars que som fora estem molt pendents dels familiars que fan vaga de fam.

(Aquesta pregunta es va realitzar abans que els presos polítics abansonessin la vaga de fam) Cuixart, Romeva i Junqueras no l’estan fent. S’ho han plantejat en algun moment?

En el moment en què es va iniciar, ells van decidir que no. Com dic, és una decisió molt personal i ells van decidir que no. Ara bé, en el moment en què estàs a la presó no tanques cap porta a qualsevol recurs que tinguis per poder denunciar el que estàs passant, però ara en aquests moments estan més centrats en el judici.

Les vistes preliminars del judici ja han començat. Quina posició mantenen amb el judici?

Amb l’inici del judici suposo que es clarificaran més els terminis, els presos hauran de traslladar-se cap allà (a Madrid). La direcció és la mateixa que sempre. Ells han de demostrar que hi ha sedició, rebel·lió i malversació i nosaltres anirem a explicar molt bé què va passar, que no hi ha cap d’aquests tres delictes. Han utilitzat políticament la justícia i han vulnerat drets dels presos.

Diana Riba ja va parlar de la situació dels presos polítics en una altra entrevista fa unes setmanes.

Més info: Diana Riba, dona de Raül Romeva: "Nosaltres anem a guanyar aquest judici"
 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem