Rodríguez: “Vox té un model de família tradicional i aquest és el que volem prioritzar”

Vox va aconseguir dos regidors a l'Ajuntament de Sant Cugat

Vox s’ha presentat a les últimes tres eleccions municipals a Sant Cugat, el 2015 amb Ignasi Garriga (diputat i secretari general de Vox) i el 2019 amb Nerea Andrés (ara regidora a Rubí), però no va obtenir representació. Ara el 2023, Vox ha aconseguit dos regidors a l’Ajuntament i és la sisena força al ple. Aquesta entrevista forma part de les entrevistes a regidors de govern i portaveus de l’oposició.

Quines són les prioritats de Vox per a aquest mandat?

Posar les famílies al centre de les polítiques municipals a Sant Cugat. Tenim uns altres eixos que són, per exemple, l’estat de la ciutat i la neteja, que ara no estan a l’altura dels impostos que paguen els ciutadans. Un altre eix important és els carrers i les voreres, que és un dels problemes que més preocupen als veïns. Volem que Sant Cugat sigui una ciutat segura. També volem rebaixar la despesa política i ideològica que practica l’Ajuntament, perquè no reverteix directament amb els serveis ni amb la qualitat de vida dels veïns. Davant la situació econòmica heretada del tripartit, és una responsabilitat prendre mesures en aquest tema. També volem donar suport al comerç local i sobretot reforçar l’obra social a Sant Cugat, amb prioritat nacional i d’arrelament a Sant Cugat.

Quan diu que la prioritat són les famílies a què es refereix?

A Sant Cugat no hi ha hagut cap partit polític que prioritzi les famílies. Per nosaltres és l’eix fonamental de la societat a Europa, al món, a Catalunya i a Sant Cugat. Fins ara no hi ha hagut cap partit polític a l’Ajuntament que prioritzi les necessitats de les famílies.

"A Sant Cugat no hi ha hagut cap partit polític que prioritzi les famílies"

Quan diuen les famílies a quins nuclis es refereix?

No discriminem cap mena de família, però sí que és evident que Vox té un model de família tradicional i aquest és el que volem prioritzar. Però mai discriminarem cap classe de família.

Diu que no hi ha cap partit que abans s’havia preocupat, però sí que el Partit Popular també parla de donar suport a les famílies, amb la mateixa línia que diu Vox.

El PP, amb tots els respectes, parla a vegades de les famílies, però una altra cosa és posar-ho en pràctica i exigir i demanar polítiques per donar suport a les famílies. 

Creu que no ho fa?

El PP ha estat a l’Ajuntament i ha tingut l’oportunitat de demostrar aquest suport, però no ha fet la força suficient per influenciar altres partits polítics, com va ser en el seu moment Convergència, quan van tenir un paper de gestió de govern.

Sí que va pactar les ordenances fiscals amb el govern, on precisament demanaven no posar aquell topall de 50.000 euros a les famílies nombroses per poder rebre bonificacions en l’IBI.

Nosaltres també demanàvem això.

Però va ser proposta del PP.

També ho portàvem al programa electoral. Vam donar suport al govern amb les ordenances fiscals, perquè també exigíem que no s’apugessin els impostos i que els ciutadans no paguin la factura heretada del tripartit.

Junts portava al programa electoral no apujar els impostos. 

Vam donar una alternativa econòmica per no apujar els impostos i implicava eliminar una sèrie de partides que nosaltres considerem que no són necessàries, i que no repercuteixen directament amb els veïns de Sant Cugat.

A quines partides es refereix?

N’hi ha unes quantes que tenen un import considerable, com l’ajuda a la Comissió Catalana de l’Ajuda al Refugiat, o Welcome Refugees, o mantenir el 0,7% de cooperació exterior. Parlem de partides per a infants sahrauís, del conveni amb la Unipau o eines d’igualtat.

Aquestes partides les hem mirat en el pressupost i totes s’han retallat. Ara la cooperació està al 0,1% en el pressupost de 2024. Serien partidaris de no rebaixar-les, sinó d’eliminar-les totes? A la Universitat de la Pau que enguany fa 40 anys a Sant Cugat també?  Això no repercutiria a la ciutat?

Però repercuteix a Sant Cugat? La situació és molt delicada i dins d’aquest context hem de prendre mesures valentes. Tots som solidaris, però no ens ho podem permetre. Hi ha barris que estan abandonats, a les Planes tenen un problema de carrers i de transport públic. No podem permetre finançar ajudes pel terratrèmol del Marroc. Però què és més prioritari, que els diumenges uns veïns de les Planes puguin agafar el transport públic o que la Unipau tingui pressupost?

I que els veïns de Sant Cugat puguin anar a xerrades, taules rodones, seminaris i aprendre sobre cultura de la pau?
Tot està molt bé, però no és prioritari. Hem de prioritzar la seguretat, la neteja, l'estat de les voreres. Hem de ser molt conscients que l'Ajuntament de Sant Cugat no té la responsabilitat de segons quines accions solidàries, per això tenim la Generalitat o la Diputació o l'Estat.

"Hem de prioritzar la seguretat, la neteja, l'estat de les voreres"

Deia que una de les prioritats era l'estat de la ciutat, les voreres. El govern ha anunciat que posarà fil a l'agulla amb aquest tema.
Vam presentar una moció per arranjar voreres. Al final és un reclam de la ciutadania evident. L'estat de la ciutat no està al nivell dels impostos que paguem. També és l'estat dels parcs i jardins, del mobiliari de la ciutat... Pel que fa a neteja, la ciutat no està al nivell que hauria d'estar. Volem que Sant Cugat sigui un referent.

Ara s'ha aprovat el nou contracte de neteja. Això ha de millorar l'estat.

Nosaltres hem sentit paraules. El govern va ser molt crític quan estava a l'oposició. Una cosa són les paraules... 

Però s'ha aprovat aquest nou contracte de neteja. I s'han compromès a fer una sèrie d'accions puntuals pel manteniment. L'empresa no pot prestar ara mateix un servei que no té contractat, està en pròrroga forçosa.

Però el servei no s'està realitzant amb els estàndard de qualitat que la ciutadania vol. Això està per veure, ja veurem si el contracte compleix els criteris d'exigència. Vam proposar que es faci el control que el servei de la neteja s'està fent bé. Vam recomanar també una aplicació perquè els veïns puguin fer una fotografia d'un carrer que no està net i que es pugui geolocalitzar. Això és molt senzill, no es necessiten grans inversions econòmiques.

Es necessiten recursos humans
Tenim molta gent capacitada per poder respondre en aquest tema. És una eina relativament econòmica i molt senzilla. Ens fa la sensació a vegades que l'Ajuntament no vol posar en marxa una aplicació per la quantitat de feina que pot generar.

Relativament senzill, perquè fer una aplicació és fer un concurs públic, que pot durar dos anys. És conegut que hi ha un tap a contractació a l'Ajuntament.
Ja està en marxa reduir els terminis, el govern està intentant solucionar aquests temes. Igualment, hem de solucionar els temes de la neteja. El ciutadà ha de poder comunicar-ho ràpid. Hi ha l'eina 'Els Ulls de la Ciutat' que és un desastre.

També diu que l'estat de parcs i jardins ha de millorar. Per la situació de sequera no es poden regar els parcs ni netejar amb aigua.
Sí, estem amb unes característiques fora de la normalitat, però sí que és veritat que l'estat dels parcs i jardins és una queixa dels veïns i és de fa bastant temps.

Ha dit que vol que Sant Cugat sigui una ciutat segura. Vox creu que Sant Cugat és insegur?

No he dit que Sant Cugat sigui insegura. Nosaltres el que volem és que sigui un referent amb seguretat. Les característiques socioculturals i econòmiques de Sant Cugat del Vallès exigeixen uns nivells altíssims de seguretat. A més, els veïns ens ho exigeixen a nosaltres. No entenem que quan proposem una moció, tots els partits menys un (PP) van votar en contra.

Quines propostes?
S'han posat en marxa propostes nostres. Per exemple, vam dir d'aprofitar les càmeres que s'estan instal·lant per a la Zona de Baixes Emissions, nosaltres vam dir que també s'utilitzessin en seguretat i ara es fa.

Això ja estava previst, fins i tot a l'època del tripartit.
Nosaltres ja ho demanàvem al govern de Mireia Ingla.

Cap on ha d'anar la mobilitat de Sant Cugat per Vox?
Per on no ha d'anar és per una política negativa i sancionadora per al veí amb la Zona de Baixes Emissions. La ZBE és una còpia de la de Barcelona i està judicialitzada. Hi ha molts veïns de Sant Cugat que es veuen obligats a agafar alternatives perquè no poden agafar el seu cotxe. Passem per un model de mobilitat que els carrils bici, que no estem en contra, el que estem en contra és que el planejament de mobilitat de Sant Cugat impliqui donar prioritat als carrils bici per sobre de la llibertat i la comoditat de la gent i perjudiqui el veí.

Els ciclistes que van amb bicicleta també són ciutadans, no? 
Per descomptat, però el que no potser és que els carrils bici perjudiquin la mobilitat. Es redueixen els carrils de circulació i es fan embussos i s'augmenta la contaminació.

"El que no potser és que els carrils bici perjudiquin la mobilitat"

En tot cas es perjudica la mobilitat en cotxe, no amb bici, que es beneficia.
Es perjudica la mobilitat en general.

Creuen que l'habitatge públic ha de ser prioritat?
Sí, per descomptat. Estem completament a favor d'invertir en habitatge social i reforçar les famílies i els veïns perquè puguin emancipar-se amb el suport de l'Ajuntament. Però nosaltres som molt clars, volem donar prioritat a la gent, a les persones amb prioritat nacional i arrelament a Sant Cugat. 

En algunes ocasions el PP li ha recriminat que els hi han copiat algunes propostes. Quines diferències hi havia entre els dos partits?
Les diferències són moltes. Primer de tot, Vox és molt clar parlant de les coses, no deixa dubtes de com opina, no canvia d'opinió com altres partits polítics. No canvies criteris en funció d'interessos electorals o per guanyar 7 vots. Vox està en contra d'implementar segons quines coses concretes de l'agenda 2030. Amb la ideologia de gènere el PP és ambigu, perquè es vol quedar bé amb tothom. Defensa clara de la vida contra l'avortament. Vox també defensa la sobirania d'Espanya dintre Europa.

D'aquí a 4 anys es tornarà a presentar? 

Això no depèn de mi, dependrà de la direcció del partit. Estem contents perquè per primer cop Vox ha entrat a l'Ajuntament de Sant Cugat. I estem segurs que Vox Sant Cugat aconseguirà millors resultats.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem