Roger Torrent rep el cònsol de Finlàndia destituït per pressions d'Espanya

Albert Ginjaume feia sis anys que representava el país a la capital catalana, i parla de "cacera de bruixes"

El president del Parlament, Roger Torrent, ha rebut a la sala d'audiències el fins ara cònsol honorari de Finlàndia a Barcelona, Albert Ginjaume, que aquest cap de setmana ha estat destituït pel ministeri d'Exteriors d'aquest país després que Madrid pressionés.

La raó, haver convidat la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat a un dinar amb cònsols a Barcelona. En declaracions a la premsa, Ginjaume ha explicat que ha vingut al Parlament per "acomiadar-me protocol·làriament", després que Finlàndia l'hagi cessat.

L'excònsol ha explicat que desconeix les raons reals per les quals ha estat destituït, i ha assegurat que ha demanat a l'ambaixadora de Finlàndia explicacions, però no ha obtingut resposta. "Considero que no sóc mereixedor de la meva destitució", ha apuntat, si bé reconeix que el detonant va ser que el Cos Consular de Barcelona va convidar l'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, a un dinar amb cònsols, i això hauria molestat Madrid, que hauria remarcat que Sant Cugat pertany a l'AMI.

"Finlàndia, segons l'ambaixadora, té un paper molt difícil", ha dit Ginjaume, perquè segons la Convenció de Venència, Espanya pot cessar cònsols sense donar cap argumentació. "Finlàndia espera rebre explicacions, però no pot fer res més que acceptar la destitució", ha lamentat. Ara bé, Ginjaume es pregunta si "hi ha cacera de bruixes", tot i que "mai no m'he posicionat políticament". 

Ginjaume ha estat cònsol general honorari de Finlàndia a Catalunya des de fa més de sis anys. El 2013 va ser distingit amb la Comanda de l'Ordre del Lleó de Finlàndia, que és la més alta condecoració que el govern finlandès concedeix a una persona estrangera i s'atorga a gent que té algun vincle rellevant amb la promoció i al desenvolupament del país. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem