S'aprova una auditoria per saber si hi va haver irregularitats en obres de Ferrovial

Aquest dilluns, 20 de març, hi ha hagut un ple extraordinari a petició de la CUP-PC, d'ERC-MES i ICV-EUiA

El Ple municipal de Sant Cugat ha donat llum verda a una auditoria externa amb l'objectiu d'esclarir si hi va haver irregularitats en l'adjudicació de diverses obres municipals encarregades a l'empresa Ferrovial-Agroman SA. Així ho han aprovat, aquest dilluns 20 de març, tots els grups del consistori, després que part de l'oposició ( CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA) demanés un ple extraordinari per tractar aquesta qüestió arran del judici del Cas Palau, on apareix el PAV-3 de Sant Cugat com una de les obres amb les quals s'hauria, presumptament, finançat irregularment Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Així, el Ple també ha aprovat  auditar l’adjudicació d’obres amb explotació de serveis a l’empresa Cintra Aparcamientos SA, també vinculada a Ferrovial.

En la seva intervenció, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha acusat a l'oposició d'aprofitar el ressó mediàtic del Casa Palau. "Hem sembla que vostés busquen oportunisme", ha dit Conesa als grups proposants de l'auditoria. 

Acusació de la qual Roser Casamitjana, portaveu d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Sant Cugat, s'ha defensat. "No crec que siguem oportunistes. Estarem d'acord que el PAV-3 ha tornat a sortir en aquest judici després de 8 anys. Si tot està esclarit, perquè si no, no entenc per què torna a sortir. No volem ser oportunistes, creiem que la ciutadania té dret a rebre alguna explicació que demostri que tot està net". Conesa ha respost a Casamitjana que ha tornat a sortir el PAV3, ja que ara s'ha obert judici oral.

La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha defensat la necessitat de fer una auditoria per què "els tres grups proposants tenen dubtes", entre ells, ha dit les obres complementàries executades que segons ha explicat signifiquen un 19,9%. "Som conscients que les grans obres tenen imprevistos, però com aquestes passen els 800.000 euros, s'ha de revisar que tot es fes d'acord amb la llei vigent". Gibert també ha retret a Mercè Conesa unes declaracions de l'alcaldessa. "Em preocupa la no concordança entre el que va dir i la realitat de la contractació d'obra pública a Ferrovial per part de l'Ajuntament, ens referim a unes declaracions on va dir que a Sant Cugat no s'havia contractat més Ferrovial després del Cas Palau, nosaltres hem trobat que sí, almenys en una desena de contractacions".

Per la seva banda, la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha subratllat que la corrupció li produïa "Vergonya i fàstic a molts catalans". Ingla ha destacat que el seu objectiu és defensar els interessos de la gent. "La gent té dret a rebre informació i aquest govern, ha de donar més explicacions de les que ha donat".

Al seu torn, Ciutadans s'ha mostrat crític amb els proposants de la iniciativa Aldo Ciprian, portaveu del partit taronja, ha explicat que els partits d'esquerra no han convidat a la resta de l'oposició a demanar conjuntament aquesta auditoria. Ciprian també ha titllat de vergonyosa la situació i s'ha preguntat quants diners s'hauria pogut estalviar el consistori. Ciutadans ha remarcat que espera que l'auditoria serveixi per esclarir els dubtes.

El portaveu del PP, Alvaro Benejam, ha destacat que els seu grup se sumava a la iniciativa i que creia que hi havia "sospites" i que el seu grup "creia que això havia passat". 

El regidor no adscrit Dimitri Defranc ha votat a favor de portar a terme aquesta auditoria, tot i que s'ha preguntat perquè serviria i com es desenvoluparia.

 

Mireu les millors imatges​ del ple municipal. 

Opinió del govern

L'alcaldessa ha tornat a ser contundent amb la seva intervenció defensant els processos d'adjudicació que es fan a l'Ajuntament de Sant Cugat. "Si algú veu o insinua qualsevol ombra en qualsevol adjudicació, estaria posant en dubte a la professionalitat i independència del cos de funcionaris", ha dit. 



D'altra banda, Conesa ha recordat que en 7 anys ningú els ha demanat cap més informació i que no s'ha citat ningú a declarar. També ha explicat que 'l'Ajuntament va entregar a la comissió d'investigació del Parlament sobre el Cas Palau la documentació requerida.



L'alcaldessa també ha explicat que votarien a favor de l'auditoria, ja que era la "primera interessada en aïllar el nom de Sant Cugat de qualsevol ombra de dubte".



L'altre partit de govern, el PSC, també ha donat suport a l'auditoria. El portaveu socialista, Pere Soler, ha explicat que el seu partit seria "impecable contra la corrupció" però que en aquests moments no hi havia indicis nous per demanar una auditoria externa, tot i així Soler ha dit que volia votar en contra de cap iniciativa".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem