Sant Cugat congela els impostos pel 2024 amb canvis per les famílies nombroses

L'Ajuntament de Sant Cugat elimina el topall de 50.000 euros per les bonificacions de l'IBI per famílies nombroses, mentre que rendes inferiors als 50.000 podran perdre el descompte

El govern municipal de Junts i Esquerra ha aprovat definitivament les Ordenances Fiscals pel 2024 amb una aposta per la congelació d'impostos, però amb canvis en les bonificacions per famílies nombroses o la instal·lació de plaques solars. Carles Brugarolas, tinent d'alcaldia d'Economia, ha argumentat la decisió de no incrementar impostos malgrat el dèficit milionari de l'Ajuntament de Sant Cugat i les retallades en el pressupost de 2024: "Ens vàrem comprometre a no perjudicar la situació de moltes persones i famílies congelant la pressió fiscal. Hi ha molta gent patint". Les Ordenances s'han aprovat en el ple municipal d'aquest 22 de desembre, juntament amb el pressupost de 2024, que preveuen retallades importants.

Més info: Junts i ERC aproven el pressupost de 2024 amb el suport del PP

Pel que fa a les famílies nombroses, s'elimina el topall de renda de 50.000 euros (que havia posat el govern d'ERC, PSC i CUP) i s'incorporen criteris com el valor cadastral o el nombre de fills. El govern ha rebut el suport de VOX i les abstencions de PP i PSC. CUP i En Comú Podem han votat en contra i s'han mostrat partidaris d'incrementar algun impost per fer front a la situació econòmica de l'Ajuntament i mitigar les retallades. 

Increment d'impostos

Per Elena Vila (PSC), l'Ajuntament de Sant Cugat ha perdut l'oportunitat d'incrementar els ingressos: "Som el municipi amb menys pressió fiscal de l'Estat". "No ens garanteixen poder oferir uns bons serveis públics", ha afegit Vila sobre la política d'ingressos. Una posició compartida amb la resta de partits d'esquerres, com ha constatat Marco Simarro (CUP): "En el context actual, escanya més del necessari el pressupost del 2024". Per això, el cupaire ha apostat per "una petita pujada de l'IBI": "No té una afectació important en els contribuents però poden ser quatre o cinc milions d'euros més per l'Ajuntament". 

Ramon Gutiérrez (En Comú Podem) ha lamentat l'aposta per la congelació d'impostos: "No estan a l'altura del que ens fa falta i ens aboca a una situació de retallades que no compartim". En el seu cas, també aposten per incrementar l'IBI i crear nous impostos com el d'habitatges buits.

"No volem perjudicar més l'economia de les famílies", ha replicat Carles Brugarolas, que ha afegit: "La CUP proposa augmentar l'IBI un 10%. És un impost que afecta més a qui menys té i s'ha de tenir en compte".

Benejam: "La tributació a Sant Cugat ja és suficientment alta"

Des del Partit Popular, Álvaro Benejam ha compartit l'aposta per no incrementar impostos: "La tributació a Sant Cugat ja és suficientment alta i no cal apujar-la més, nosaltres l'abaixaríem".  "Els ciutadans no han de pagar la mala gestió dels polítics que els governen", ha emfatitzat, en referència al dèficit econòmic que registra l'Ajuntament.

Finalment, Marcos Rodríguez (VOX) ha justificat el seu vot a favor pel canvi en les bonificacions a famílies nombroses i a la congelació de tributs.

Bonificació a les famílies nombroses

Un dels principals canvis són les bonificacions de l'IBI per les famílies nombroses. Fins ara, hi havia una bonificació del 90% de l'IBI per famílies nombroses amb uns ingressos inferiors als 12.000 euros. A continuació, les bonificacions s'atorgaven segons trams de renda: entre 12.001 i 18.000 euros (70%), de 18.001 a 30.000 euros (50%) i de 30.001 a 50.000 euros (25%).  Amb el canvi impulsat per Junts i ERC, s'incorpora el criteri del valor cadastral i el nombre de fills per determinar les bonificacions. En alguns casos desapareix el topall de renda, mentre que hi ha famílies amb rendes mitjanes que perdran el dret a bonificació.

Per exemple, una unitat familiar amb una renda de 100.000 euros i un valor cadastral inferior als 300.000 euros (que no tenia descompte), ara tindrà una bonificació del 5% de l'IBI. D'altra banda, famílies amb ingressos entre els 18.000 i els 50.000 euros que ara tenien bonificació, la perdran si el seu immoble supera els 300.000 euros de valor cadastral. Per exemple, una família nombrosa de 3 fills i una renda de 20.000 euros no tindrà bonificació si té un habitatge per sobre dels 300.000 euros de valor cadastral. Fins ara tenia una bonificació del 50%. 

Cal destacar que el valor cadastral mitjà de Sant Cugat és de 130.000 euros. El valor cadastral comprèn el valor del sòl i de la construcció i acostuma a està molt per sota del preu de mercat d'un immoble.

Noves bonificacions per les famílies nombroses. Les famílies nombroses especials són de cinc o més fills.

Captura de Pantalla 2023 12 22 a les 9.13.11


Bonificacions per plaques solars

L'Ajuntament de Sant Cugat reduirà la bonificació de l'IBI per la instal·lació de plaques solar en habitatges unifamiliars i passarà del 50 al 40%. Al mateix temps, s'incrementarà de 5 a 7 anys la bonificació per instal·lacions fotovoltaiques en blocs de pisos. A més, s'incrementa el topall màxim de bonificació del 50% al 60% del cost total de la instal·lació. Són mesures que busquen fer créixer la instal·lació de plaques en blocs de pisos, a mesura que baixa el suport en cases unifamiliars.

Més info: Es redueix la bonificació per les plaques solars en cases unifamiliars

D'altra banda, les bonificacions per l'impost als vehicles tindran en compte la potència dels elèctrics o híbrids: a més potència, menys bonificació. Fins ara, els vehicles amb etiqueta ZERO tenien una bonificació  del 75% de la quota de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica. I tots els vehicles amb etiqueta ECO tenien un descompte del 50%. A partir de l'1 de gener, es tindrà en compte els cavalls fiscals per la bonificació:

Més info: Els vehicles elèctrics i híbrids més cars tindran menys bonificació

Els vehicles amb l'etiqueta ZERO:

  • Menys de 8 cavalls fiscals: 75% de bonificació.
  • De 8 fins a 11,99 cavalls fiscals: 75%.
  • De 12 fins a 15,99 cavalls fiscals: 35,5%.
  • De 16 fins a 19,99 cavalls fiscals: 18,75%.
  • De 20 cavalls fiscals en endavant: 18,75%.

Els vehicles amb l'etiqueta ECO:

  • Menys de 8 cavalls fiscals: 50%.
  • De 8 fins a 11,99 cavalls fiscals: 50%.
  • De 12 fins a 15,99 cavalls fiscals: 25%.
  • De 16 fins a 19,99 cavalls fiscals: 12,5%.
  • De 20 cavalls fiscals en endavant: 12,5%.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem