Sant Cugat exigeix la posada en llibertat dels presos polítics

La ciutat exigeix garanties de respecte absolut als drets polítics, ciutadans i humans dels exiliats

Sant Cugat del Vallès exigeix novament la posada en llibertat immediata de les preses i presos polítics Raül Romeva, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Carles Puigdemont, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. De la mateixa manera, exigeix garanties de respecte absolut als drets polítics, ciutadans i humans de Marta Rovira, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, i Anna Gabriel sense veure's sotmesos a cap judici pel seu lliure exercici polític.

Així ho ha acordat el ple municipal d'aquest 16 d'abril a Sant Cugat, a proposta d'ERC-MES, PDeCAT-Demòcrates i CUP-PC, amb el suport d'ICV-EUiA i el regidor no adscrit Dimitri Defranc, i el vot en contra de Ciutadans, PSC i Partit Popular.

De la mateixa manera, el ple ha acordat defensar la dignitat i la sobirania de les institucions catalanes i denunciar la intolerable situació de judicialització de la política. També es fa una crida als demòcrates a mobilitzar-se de forma pacífica, democràtica, massiva i transversal en defensa dels drets civils i polítics, instant el teixit associatiu a defensar aquests drets fonamentals.

També s'ha acordat el compromís que l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès no assistirà als actes on assisteixin càrrecs del Govern de l'Estat espanyol siguin organitzats per aquests o per tercers, i no es convidarà a cap acte institucional a cap d'aquests càrrecs mentre no canviï la situació d'empresonament dels presos polítics. L'Ajuntament també encoratjarà a fer les gestions que siguin necessàries per invocar l'article 7 del tractat de la Unió Europea on s'afirma rotundament que si els drets democràtics perillessin en una àrea de jurisdicció estrictament estatal, la Unió Europea tindria l'obligació d'intervenir-hi.

Finalment, es dona suport a la crida d'unitat del Molt Honorable President del Parlament de Catalunya, el Sr. Roger Torrent, i també a la plataforma "Espai Democràcia i Convivència" que té com a objectius "la defensa de les institucions catalanes, la convivència, la cohesió social i els drets i llibertats de la ciutadania".

Debat al ple

La moció l'ha presentat Mireia Ingla (ERC-MES) recordant que es va proposar un Ple extraordinari per tractar la qüestió, i apuntant que "totes les institucions democràtiques han d'alçar la seva veu" davant la situació que s'està vivint. De la mateixa manera, ha recordat la manifestació celebrada aquest 15 d'abril a Barcelona per "reclamar democràcia", i el compromís de Sant Cugat vers aquest aspecte.

Carmela Fortuny (PDeCAT) ha recordat que la llibertat dels presos polítics s'ha "reclamat moltes vegades en aquest plenari, també al carrer, i ho farem tantes vegades com faci falta", sent un "clam per la democràcia". En la mateixa línia s'ha expressat Lurdes Llorente (CUP-PC), reclamant que "no es normalitzi la repressió" i cridant a "mantenir la mobilització".

El regidor no adscrit Dimitri Defranc ha fet una crida a "baixar l'agressivitat", mostrant el seu suport a la moció i cridant a "asseure's i parlar". Álvaro Benejam (PP) ha recordat que van ser les formacions sobiranistes les que "van trencar les regles del joc democràtic al Parlament convocant el referèndum", lamentant que "sols es reclamin els rets civils i polítics de les persones independentistes".

Per part del PSC, Pere Soler ha recordat que "en un estat democràtic amb separació de poders com el nostre s'han d'acatar les decisions judicials", tot i considera "desmesurades les mesures cautelars que han portat persones a la presó". És per això que ha cridat a "un acord" per "desbloquejar la situació". Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) ha reconegut que "vivim un moment polític molt difícil", anunciant el vot favorable a la moció.

Finalment, Aldo Ciprian (Cs) ha titllat la moció de "surrealista", remarcant que "ningú ha pogut demostrar que hi ha presos polítics a Catalunya", i afirmant que "aquestes mocions no serveixen per a res", ja que "mentre hauríem de trobar l'acord, vostès ajuden a augmentar les diferències entre catalans".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem