Sant Cugat es posiciona contra les violències masclistes

Un manifest proposat per la CUP-PC pel 25 de novembre ha quedat aprovat per unanimitat

El Ple de Sant Cugat ha aprovat el dilluns 15 de novembre el manifest per al Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, 25 de novembre, proposat pel grup municipal CUP-PC. Al manifest es parla de la reforma 17/2020 sobre el dret de les dones a l'erradicació de les violències, introdueix noves formes de violència i nous àmbits, així com una definició de consentiment sexual.

El manifest detalla les noves formes de violència que s'inclouen a la reforma, que soc la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, la violència de segon ordre que consisteix en les violències exercides contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista o la violència digital. També s'incorpora l'anàlisi en l'àmbit de la vida política, l'esfera pública i l'àmbit institucional.

La reforma inclou per primera vegada una definició de consentiment sexual, per a detectar amb més facilitat les agressions, també com a víctima. Es defineix com "voluntat expressa, emmarcada en la llibertat sexual i en la dignitat personal, que dona pas a l'exercici de pràctiques sexuals i l'avala. La prestació d'aquest consentiment s'ha de fer des de la llibertat, ha de romandre durant tota la pràctica sexual. No hi ha consentiment si l'agressor crea unes condicions o s'aprofita d'un context que directament o indirectament, imposin una pràctica sexual sense comptar amb la voluntat de la dona".

Per últim, el manifest dona suport a les víctimes de violència masclista i el seu entorn, expressant que les violències sexuals "ens sacsegen intensament". El document explica que, tot i haver avançat en identificació i sensibilització de les violències masclistes, "queda un llarg camí, perquè dins el ventall de reaccions la negació i l'actitud defensiva continua sent la més habitual per part dels homes". Agraeixen i destaquen, també, la feina de les entitats i col·lectius que treballen per acompanyar les víctimes. I, per últim, reconeixen la necessitat de tenir eines per a poder fer real la nova reforma de llei, com el Protocol que es posarà en marxa des de la Generalitat i el que l'Ajuntament de Sant Cugat ha dissenyat en l'àmbit local.

Més info: Sant Cugat crea un protocol contra les violències sexuals en espais d'oci

A més, el manifest posa el centre la feina dels homes en aquest procés: "cal activar i connectar el sentiment de responsabilitat en els homes perquè de forma individual i col·lectiva assenyalin i s'allunyin de les conductes i actituds masclistes pròpies i dels seus iguals". El document explica que cal "desobeir els mandats de la masculinitat més tradicional i dominant que es retroalimenta molt sovint a les xarxes i espais digitals, i en tots els àmbits de la societat, necessitem generar nous referents per construir milers de masculinitats. Necessitem estendre la cultura dels afectes i les cures, necessitem vincles segurs, respectuosos i amorosos".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem