Sant Cugat crea un protocol contra les violències sexuals en espais d'oci

El protocol ha estat creat per l'Ajuntament amb la col·laboració d'una 15a d'entitats i servirà per definir una sèrie d'accions per prevenir i combatre aquesta xacra

L'Ajuntament de Sant Cugat ha creat un protocol contra les violències sexuals en espais d'oci, amb l'objectiu de prevenir i combatre aquesta xacra social en ambients festius de la ciutat. "El protocol és producte de molta feina i de molt treball compartit", ha assegurat la tinent d'alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància, Núria Gibert, durant la presentació del document. "El Protocol parteix de la premissa que volem una ciutat segura i tranquil·la", ha afegit la tinenta d'alcaldia.

Gibert ha argumentat que "les situacions de masclisme que es perpetuen són un inconvenient per a la democratització de l'espai públic", i ha recordat que el 20% de les agressions sexuals a Catalunya es produeix en espais d'oci, mentre que el 18% es produeix en l'espai públic.

Cal destacar que aquest protocol, que el consistori ha elaborat amb la col·laboració d'una 15a d'entitats del municipi, s’articula a través de tres grans accions. "La participació ciutadana fa que aquest protocol sigui una eina útil", ha afirmat en aquest sentit la tinent d'alcaldia.

Les tres grans accions del protocol

  • Identificar les principals violències sexuals en espais i entorns festius a Sant Cugat per reduir-les.
  • Definir accions d’intervenció comunitàries per reduir les violències sexuals als espais festius segons eixos de prevenció, detecció, actuació/atenció i reparació/recuperació.
  • Promoure el treball tranversal i coordinat entre els diferents agents i actors que interactuen i intervenen als espais festius de la ciutat.

Cal destacar que Noctámbulas ha ajudat a l'Ajuntament i a les entitats participants a tirar endavant el protocol, "una de les moltes eines que tenim per fer front a les violències sexuals", tal com ha explicat la membre de Noctámbulas, Marta Cremades, qui ha assegurat que "aquest protocol és un inici, un full de ruta". 

Ara, el principal objectiu de l'Ajuntament és fer conèixer aquest protocol mitjançant campanyes de difusió, focalitzades en els barris i en públics objectius, com podrien ser bars, discoteques, pubs, col·lectius juvenils, etc.

Presentació del Protocol contra les violències sexuals en espais festius.

Presentació del Protocol contra les violències sexuals en espais festius.

El protocol i les accions que preveu

El Protocol està estructurat segons els eixos estratègics marcats per la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista: prevenció i sensibilització, detecció, atenció, recuperació i reparació. Es complementa i coordina amb el Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci de la Generalitat de Catalunya i, a part, també es complementa amb el Programa de prevenció en oci nocturn a Sant Cugat implantat per l’Ajuntament l’any 2016.

Pel que fa a la implantació del Protocol, s’han establert una desena d’accions concretes en festes que es desenvolupin a Sant Cugat. Entre aquestes, destaca presència d’un punt lila en aquests espais (atenció in situ, recull de dades...), la formació a les persones referents de l’activitat, fomentar el disseny dels espais i la programació fets amb perspectiva de gènere o implantar requisits de contractació a artistes i empreses de seguretat privada.

A més a més, s’han establert uns circuits clars d’actuació i coordinació en cas de produir-se una agressió sexual durant les festes. Així mateix, també es crearà un grup de treball, coordinació, seguiment i avaluació sobre el Protocol.

Properament el Protocol Municipal d’abordatge de les violències sexuals als espais públics d’oci es portarà a aprovació del ple municipal per tal que es pugui començar a implantar a la ciutat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem