Sant Cugat s'endeuta amb 15M per fer front a les indenmnitzacions de Can Mates i Adif

El ple aprova la modificació del pressupost municipal per poder fer front a les obligacions de l'Ajuntament de Sant Cugat

Sant Cugat s'haurà d'endeutar amb 15 milions d'euros per fer front a les sentències judicials que obliguen l'Ajuntament a pagar 8,5 milions d'euros a propietaris del Turó de Can Mates, a través d'un acord, i 7,5 milions a Adif. Així, el ple municipal va aprovar una modificació del pressuport per tal de poder demanar crèdit per valor de deu milions d'euros aquest 2016 i obrir la porta a 5 milions més de crèdit durant el 2017.

El cas de Can Mates es remunta als anys 90, quan l'Ajuntament va tirar endavant el Projecte d'Actuació Urbanística de la zona. Diversos propietaris van recórrer el tràmit, ja que entenien que perjudicava els seus interessos i se'n beneficiava a altres. Anys després, la justícia va donar definitivament la raó als propietaris i va tombar la reparcel·lació. Així, l'Ajuntament va buscar un acord amb ells, que es va fixar amb una indemnització de 8,5 milions d'euros.

El tema d'Adif ve del 2005, quan l'Ajuntament va expropiar un terreny a aquesta companyia estatal d'infraestructures per 100.000 euros. Adif va posar un recurs contra aquesta actuació i la justícia va acabar concluint que l'Ajuntament havia de pagar 4,5 milions d'euros pel terreny. En aquesta quantitat se li havia de sumar els interessos, deixant un total de 7,5 milions d'euros. "Adif ens roba", va dir en aquell moment el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Pere Casajoana.

Entitats financeres

Així, el fins ara tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, va presentar la proposta de les condicions financeres de l'operació d'endeutament de deu milions d'euros per aquest 2016. Ara, es convidarà a les entitats financeres amb presència a la ciutat que presentin les seves ofertes de crèdit.

Brugarolas va lamentar que s'hagi de demanar crèdit per fer front a aquestes obligacions, tenint en compte la fortalesa econòmica de l'Ajuntament: "Tenim tresoreria però no tenim pressupost per la normativa estatal actual" que limita la despesa de les administracions locals.

Els partits de l'oposició van lamentar que els santcugatencs hagin de pagar 15 milions d'euros per actuacions urbanístiques mal fetes. Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, va reiterar "el concepte de responsabilitat d'aquells que van gestionar el municipi durant aquells anys: si es va fer alguna cosa malament als anys 90, s'haurà de dir". "Hi ha una intrahistòria que s'hauria pogut gestionar d'una altra manera. Ara, ens provoca endeutar-nos més i haver d'afrontar aquesta milionada", va apuntar Sergio Blázquez, de Ciutadans.

Des de partits com ICV-EUiA i CUP-PC van mostrar el seu rebuig a demanar crèdits bancaris, però van destacar que per fi s'acabés amb el tema d'Adif, que fa anys que s'arrossega.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem