Sant Cugat tindrà beques per a activitats extraescolars d'accés universal

En Comú Podem, Junts per Sant Cugat i ERC, amb els suports de PSC, PP i la CUP, han proposat avançar en una línia d'ajuts perquè tots els infants puguin accedir a extraescolars

Les famílies de Sant Cugat podran accedir en un futur a una línia d'ajuts per a extraescolars. En Comú Podem i els partits de l'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Cugat, Junts per Sant Cugat i ERC, han proposat una moció per fer-ho possible a la qual han donat suport la CUP i el PP. VOX s'hi ha abstingut perquè s'han desestimat les seves esmenes.

Més info: En Comú Podem proposa mesures perquè tots els infants puguin accedir a extraescolars

Nova línia d'ajuts les activitats extraescolars a Sant Cugat

La moció proposa establir una línia d’ajuts, en el marc del nou projecte de Tarifació Social que està elaborant l’Ajuntament i seguir les indicacions que recull l’informe Propostes per a un Pla local per a una educació equitativa elaborat per la Diputació de Barcelona el passat novembre de 2023, amb criteri socioeconòmic per garantir l’accés universal a les activitats extraescolars (culturals, lleure, esportives, científiques i tecnològiques) que s’ofereixen a les escoles, instituts, Patronat d’Educació i entitats de la ciutat; de manera que cap infant o jove es quedi sense participar per motius econòmics o de mobilitat.

Esther Madrona, regidora d'ERC ha defensat la moció perquè consideren que les activitats extraescolars formen part del desenvolupament integral de l’infant i que el nivell educatiu no ha de ser un impediment per poder-hi accedir.  A més, ha celebrat el fet que hagin aprovat les esmenes de l'equip de Govern que expliquen les tasques que ja s'estan fent amb la regidora d'educació, Carme Ardid. Precisament, les esmenes feien referència a col·laboració amb Diputació de Barcelona  per a una educació equitativa i assentar les bases per reduir la desigualtat no només a les aules, sinó al conjunt de la ciutat. Un informe, segons ha explicat Madrona, que posa de manifest la necessitat de tenir un pla municipal que treballi en aquesta direcció.

D'altra banda, ha defensat una línia d'ajuts a les extraescolars universals on no només tinguin accés els infants atesos a serveis socials.

Aina Balada, regidora d'En Comú Podem, ha insistit en la necessitat de garantir l'accés de tothom a les activitats extraescolars i ha advertit que no pot ser que un infant o jove perdi 190 hores d’aprenentatge anuals. També ha defensat la necessitat de fer una diagnosi de l'accés a les extraescolars dels infants i joves de Sant Cugat. Punt que van incloure a la moció, però que han retirat per poder tirar endavant la moció.

Suports de PSC, CUP i PP

Ariadna Sierra, regidora de la CUP,  ha mostrat el suport de la formació a la moció perquè continua les polítiques iniciades quan estaven al govern durant el mandat anterior. En aquest sentit, ha defensat que van obrir una línia d'ajuts a les activitats de lleure a l'estiu, però que va quedar pendent de desenvolupar l'impuls d'una línia d’ajuts a les extraescolars.

Estrella Salanova, regidora del PP, s'ha referit  la importància de les extraescolars per a infants i jove perquè considera que els segueixen formant, els ajuden al creixement personal i els donen les habilitats i els valors que els acompanyaran tota la vida. I ha defensat que cap nen sigui exclòs per motius econòmics. També ha demanat que s'haurien d'establir uns "criteris clars" per a l’accés als ajusts, que els criteris no només siguin econòmics i que la despesa de fons públics es desenvolupi de forma eficient.

Pilar Gorina, s'ha mostrat també satisfeta per la presentació de la moció perquè era un tema que el seu partit estava a punt d’iniciar. Ha valorat que els ajuts siguin per a tothom i ha afegit que creu que les activitats extraescolars és el punt més gran de desigualtat. A més, també s'ha mostrat favorable a l'estudi elaborat per la Diputació de Barcelona que s'esmenta a la moció.

Abstenció de VOX

Jordi Guirado, VOX, ha defensat l'abstenció de la seva formació perquè estan a favor de l’accés dels nens a les extraescolars, però sospiten que les beques no aniran a les "families amb arrelament a la ciutat".

Desigualtats en la participació en les extraescolars a Catalunya

La moció, proposada inicialment per En Comú Podem, fa referència a l'informe d'Aliança per l'Educació 360, de la qual en forma part l'Ajuntament de Sant Cugat, en el qual alerta de les desigualtats en la participació en les extraescolars a Catalunya. El text denuncia que 140.000 infants i adolescents del país no practiquen cap extraescolar. Una xifra que es reparteix de manera desigual segons l'estat social al qual pertany l'infant. En aquest sentit, el 92% dels infants i joves de famílies de nivell socioeconòmic alt fan activitats fora horari escolar. Per contra, els de nivell baix només fan extraescolars el 66%.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem