Simarro (CUP): “L’agenda política del govern és la de Junts i ERC s’hi veu supeditada”

En el govern tripartit va ser primer regidor de Participació, Joventut i Barris i després va ser el tinent d’alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància

Marco Simarro va ser l’alcaldable de la CUP a les últimes eleccions municipals i ara és el regidor portaveu del grup a l’oposició. En el govern tripartit va ser primer regidor de Participació, Joventut i Barris i després va ser el tinent d’alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància. La CUP té dos regidors actualment, un menys que en el mandat anterior. Aquesta entrevista forma part de les entrevistes a regidors portaveus i tinents d’alcaldia de l’Ajuntament

Quins són els objectius de la CUP per aquest mandat, ara que han canviat de posició: del govern a l’oposició?

Els objectius principals segueixen sent els que treballàvem al govern, ja que hi ha unes problemàtiques principals de la ciutat, que són en relació a fer propostes sobre habitatge, sobre drets, polítiques socials, sobre feminisme i sobre ecologisme. És el que seguim tenint a l’agenda. Evidentment, des de l’oposició treballem diferent, ja que des del govern podíem proposar i impulsar mesures i desplegar polítiques públiques. Des de l’oposició hem de fer propostes a través de mocions denunciant tot allò que creiem que el govern no està fent o pot estar tirant enrere respecte a avenços socials del mandat anterior.

Quins creuen que són els avenços socials que havien aconseguit que s’estan tirant enrere?

Posem en dubte el blindatge de l’àmbit de drets socials. Si bé és cert que hi ha una mena de continuïtat de les partides pressupostàries destinades, veiem que respecte a les necessitats del mateix àmbit en relació amb la demanda de pressupost, és una menor quantitat. Això ho constatarem al llarg de l’any. A mesura que l’any passa, les necessitats socials són unes o altres, i un govern pot respondre a aquestes necessitats destinant més pressupost o limitant-lo. Aquí veurem fins a quin punt s’ha blindat el nostre llegat, el de la CUP, en l’àmbit de drets socials. Veiem altres coses que estan caient, com és la proposta de Ragull Centre. I Ca n’Ametller també veiem que serà modificada. També vam veure l'eliminació de les pilones de l’Anella Verda o la pujada de sous. Hi ha una sèrie de coses que per a nosaltres donen a entendre que qui està implementant la seva agenda política és Junts, i Esquerra s’hi veu d’alguna manera supeditada.

Marco Simarro CUP Sant Cugat 4

Que ERC porti Drets Socials no és una garantia que es blindin?

No ho és, ho serà quan ho puguem constatar. Ho posem en dubte i, de fet, així ho vam explicar en la votació del pressupost del ple de desembre.

Ragull Centre no s’ha desestimat del tot.

L’oposició de Junts en aquest projecte en l’anterior mandat era frontal. Ara, a govern van fent petites passes per acabar desestimant-lo. Vam tenir un debat sobre el Skyline, pel nostre parer, un debat absurd, i no sobre la qüestió fonamental que era intentar mitigar l’emergència residencial. Per totes les vies hem de poder aplicar mesures per pal·liar aquesta emergència i per intentar garantir el dret a l’habitatge, però veiem que es desestima un projecte com Ragull Centre, que et proposava un bon augment del parc públic d’habitatge. Potser no es desestima del tot, però es desestimarà.

Sobre Ca n’Ametller està tot per fer. Per poder construir primer s’ha de soterrar les vies del tren, i de moment res, i no depèn de l’Ajuntament de Sant Cugat.

Es va fer un procés de participació i es va posar a debat el darrer desenvolupament de la ciutat. Es va fer un treball amb Barcelona Regional, consultora de l’àrea metropolitana. És a dir, es van fer tota una sèrie de feines que anaven en la direcció de modificar el planejament per poder garantir que el que allà es desenvolupés tingués un 50% d’habitatge protegit públic assequible. Aquesta feina sí que s’estava fent, independentment de la necessitat d’explicar-ho més visualment. En tot cas, ara mateix hem de veure on quedarà aquest possible desenvolupament amb relació el que vol el nou govern.

 El regidor d'Urbanisme va dir que també  s'han de traslladar algunes empreses

Sí, TMA Sánchez, està obligat a traslladar-se des de fa temps per aquest ajuntament i encara no ho ha fet.

Com valoren la proposta d'habitatge que va fer el nou govern l'altre dia. 300 pisos en 9 lloc diferents?
D'entrada, és menor a la previsió feta a finals del mandat anterior. Havíem treballat entre 350 i 360. Veiem una aposta que rebaixa expectatives i per a nosaltres és un problema, molt probablement després tampoc es compleixen. Sempre hem d'anar a màxims, perquè en acabat veiem que aquestes propostes quedaran una mica més curtes del que es volia.

M'ha dit que les alternatives a la Mirada no estan prou treballades, però l'anterior govern es va trobar obstacles, un procés judicial que ha fet impossible la construcció i aquest sembla que també se'n troba més. S'ha de continuar lluitant per construir al bosc?

Per nosaltres és absurd desestimar l'opció del bosc.

No l'han desestimat han dit que era l'última.

És el camí a desestimar-la. És a dir, al final, hi ha una estratègia per fer bones les alternatives, precisament per haver anat desgastant l'opció prevista fins ara. La posició de Junts en l'anterior mandat no va ser un suport clar a la construcció de la Mirada tal com està prevista ara com ara. És cert que hi ha incertesa en la ubicació actual prevista del bosc, però els informes que el mateix Govern ens ha facilitat sobre l'avaluació de les alternatives per terminis no són més ràpides que l'opció del Bosc. Per a nosaltres, la Guinardera no és una opció, no és una escola de barri. I la Clota planteja molts problemes en el sentit que hi ha molts equipaments en aquella zona. I la qüestió dels diners, que és molt important, no veiem que sigui molt més econòmic anar-nos-en ara a una altra opció. En tot cas, si el debat ha de ser dels diners, per què ens anuncien que treuen del calaix la nova biblioteca central?

Marco Simarro CUP Sant Cugat 14

Quin balanç fan d’aquests primers mesos de govern?

Qui està capitanejant el govern és el partit majoritari. Tal com vam alertar, torna un govern que emprèn dinàmiques a les quals estàvem acostumats en governs del PDeCAT o Convergència. I en aquest sentit, l’agenda política del govern és la de Junts, i ERC s’hi veu supeditat, i això ho diem per molts exemples. Tampoc veiem d’aquest govern un projecte de futur per a la ciutat. Tot i deixar uns mesos perquè puguin treballar un pla d’acció municipal, encara no se’ns ha explicat quines són les línies mestres, però veiem accions molt de cara a la galeria, o que generen molt de soroll. Podem parlar de l’anunci d’alternatives per La Mirada sense un treball d’un estudi clar de quines són aquestes alternatives. També en l’anunci de recuperar el projecte de la biblioteca central... Veiem que no hi ha una línia d’acció amb uns objectius a correspondre, sinó que sembla un govern a cop d’anunci de coses que ves a saber si les fan o no.

 

Simarro: "La pujada no és una actualització de l'IPC, és una pujada desorbitada"

Quin és el vostre posicionament amb la pujada de sous. Heu sigut crítics tant amb la pujada del govern com de l'oposició. Quin posicionament teniu?

No cal convertir els electes en una mena de sector ultraprofessionalitzat i meritocràtic. Perquè l'explicació que dona el tinent d'alcaldia d'Economia és la captació de talent. Però és que tu a política desplegaràs una sèrie d'idees que tens per millorar les condicions de vida de la gent. Com a mínim, és el que nosaltres entenem quan ens fiquem a la política. Tractar-ho com si això fos una qüestió professional ens sembla un error. A banda d'això, els sous ja eren prou alts en el seu moment. La pujada no és una actualització de l'IPC, és una pujada desorbitada. Per nosaltres és una manca d'ètica, perquè res no justifica que facis aquesta pujada de sous, que és molt diferent entre els càrrecs de govern i els membres de l'oposició.

Simarro: "Esquerra no està fent un paper digne"

Estan decebuts amb el paper d’Esquerra, que havia sigut el vostre soci de govern?

De fet, sí, i la paraula, en aquest sentit seria decepció, perquè no és una qüestió de tirar-nos els plats pel cap. Hem estat governant junts durant 4 anys, sabem que és difícil estar en un govern en coalició, però sí que ens genera certa decepció el paper d’Esquerra en moltes de les qüestions. Crec que s’estan confrontant dues cultures polítiques, almenys en l’àmbit local. Esquerra no està fent un paper digne.

Els pressupostos d'un govern de Junts i d'Esquerra han tingut el suport del Partit Popular.
I no és l'única mesura que ha acabat tenint el suport del Partit Popular. Les ordenances fiscals també les van aprovar en solitari amb el Partit Popular. No vol dir que els hagis anat a buscar, però parla una mica malament de quins són els suports. Si la teva proposta satisfà el Partit Popular i no a la resta de forces del plenari, doncs potser t'ho has de fer mirar.

Com han viscut l'entrada de Vox al plenari?
Esperada, en el sentit que les qüestions que planteja són les que diu el partit central. Han de parlar de seguretat, han de difondre por, han treballat amb falsedats. Per nosaltres queda clar que Vox és una força que ha de tendir a desaparèixer de les institucions, perquè el que pretenen, si poguéssim, és il·legalitzar-nos. Per tant, estan en contra del joc democràtic. 

Veu diferència amb el Partit Popular?
En algunes coses no, en algunes qüestions programàtiques van molt de la mà. Potser en el tarannà, el discurs el Partit Popular té un punt més moderat. 

"Ens vam quedar  38 vots d'un tercer regidor"

En les eleccions municipals, la CUP va perdre un regidor. De fet, el tripartit, del que en formaven part, no va poder sumar majoria.
Aquí, totes les forces d'esquerres i també independentistes, han sigut les grans víctimes de l'abstenció. De fet, la dreta està sobre representada. A escala quantitativa de vots, no tenen més vot que en altres eleccions, però a nivell de regidors en tenen més. Dit això, evidentment fem una autocrítica i cal analitzar què ha passat. S'ha de dir que ens vam quedar 38 vots d'un tercer regidor. 

Marco Simarro CUP Sant Cugat 18

Si el tripartit hagués sumat, hauríeu repetit amb els ulls tancats?
Amb els ulls tancats no, hauríem de veure quants regidors tenia cadascú, però hagués estat l'objectiu. Teníem ganes de continuar els projectes que havíem engegat. Evidentment, hauríem de veure a costa de què i això no ho sabrem mai, perquè no va passar.

"La qüestió de la planificació econòmica s'hauria pogut fer millor"

Quina responsabilitat té la CUP amb el dèficit?
La CUP és corresponsable de coses que són corresponsables del govern anterior. No et pots desentendre de la gran majoria de coses que passen en un govern del qual formes part. Evidentment, hi ha responsabilitats que tenen majors responsables que d'altres. En aquest sentit, jo portant l'àmbit de drets socials, si hi hagués hagut alguna qüestió greu en relació amb algun servei que s'ha deixat de prestar, seria corresponsable d'aquesta qüestió. Vull dir que hi ha una corresponsabilitat de tot el que passa en un govern per part dels tres partits que formen part d'aquest govern, però, evidentment, hi ha responsables directes. La qüestió de la planificació econòmica s'hauria pogut fer millor. Ara mateix és una qüestió de retallades i d'una política d'ordenances fiscals liberal. No plantegen cap tipus de recaptació, en aquest sentit, i l'excusa és el dèficit. Que no apugin els impostos precisament és una fórmula que no tindràs més ingressos. Jo m'actualitzo el sou, però no actualitzo els ingressos de l'Ajuntament. També cal mencionar
que l'Ajuntament de Sant Cugat no és l'únic que està en una situació de dèficit, és una excusa del govern per aplicar la seva agenda.

Es tornarà presentar d'aquí 3 anys i mig?
No puc [els regidors de la CUP estan limitat a dos mandats].

No creieu que és un mal negoci això per la CUP, un cop us coneix la gent?
És un debat important. De fet, des de la CUP en l'àmbit nacional estem capficats en un procés de definició estratègica, política i orgànica. Aquesta és una qüestió que anirà a debat. En l'àmbit municipal és veritat que no és fàcil renovar regidors.

Li agradaria?
M'ho hauria de pensar molt

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem