Soler: “L’únic que vol el govern és ajudar en tot el possible el teixit econòmic”

Entrevista amb el tinent d'alcaldia d'Economia, Pere Soler, sobre les mesures per pal·liar la crisi del coronavirus

Sant Cugat va celebrar el primer ple municipal extraordinari telemàtic de la seva història dilluns, 20 d’abril. La sessió va servir per aprovar el paquet de mesures que l’Ajuntament impulsarà per pal·liar els efectes de la crisi social i econòmica del coronavirus. En total es destinaran uns 7 milions d’euros a fer front a aquesta crisi

Quines mesures s’han pres i com estaran dividits aquests 7 milions d’euros?

Aquests diners aniran un 54% a l’emergència social, a les famílies. Un 24% aniran a la promoció econòmica, amb dues línies. La primera serà per un pla de xoc pel que està passant actualment i una altra línia de treball serà per preparar les empreses i els comerços perquè puguin arrencar el dia de després. És important tenir aquesta visió de què no només són diners assistencials, sinó que per ajudar a preparar les empreses els comerços, els autònoms. També hi ha uns altres percentatges que serveixen per cobrir el reforç en els serveis municipals i el que seria la preparació per continuar el treball a distància.

Preparar empreses i comerços per l’endemà. Què necessitaran ajudes no només per poder aixecar la persiana?

No serà una línia només per aixecar la persiana, sinó també per reorientar els seus negocis, per saber quin impacte ha tingut la crisi al seu mercat, i, per tant, abordar altres nínxols de negoci. També per preparar la reactivació econòmica de les seves empreses, també en matèria d’ocupació. Poder fer una anàlisi de quins han estat els efectes de COVID en la seva activitat econòmica i ajudar-los. Tant en l’àmbit d’assessorament, com també el que seria per qüestions tributàries, taxes i preus públics.

Les patronals van alineades a demanar suspensió d’impostos al govern estatal. Quina és la seva posició?

Nosaltres ja hem actuat en aquesta matèria, de fet, hem acordat amb la diputació alguns dels pagaments de taxes i preus públics. El que estem estudiant és quina pot ser la moratòria i quin potser el descompte final.

Però, què s’ha de fer amb els impostos estatals?

Això no està a la nostra mà, deixi que ho digui i sigui una mica partidista, però el que està fent el govern de Pedro Sánchez és aplicar moltes mesures. En aquest sentit, mai cap govern havia aplicat mesures tan agosarades.

Ha ajornat un mes l’IVA...

El pagament de la Seguretat Social o dels autònoms hi ha hagut pròrroga... de moment, és un mes, s’ha de mirar quin acord hi ha amb els agents socials. A àmbit de Sant Cugat se’ns escapa, això ha de ser l’Estat. I també ens podem plantejar quina és la política de la Generalitat. Per tant, l’Ajuntament de Sant Cugat ha de complementar les mesures que posa el govern de l’Estat i de la Generalitat.

Tenen dades o estan fent un estudi de quants comerços de Sant Cugat no tornaran a obrir després d’aquesta crisi?

No tenim l’estimació. De moment, el que estem fent amb els comerços, a través de l’àrea de promoció econòmica, és una mediació pel tema dels lloguers dels locals comercials. No tenim dades, tenim consultes que ens estan fent. No tenim una xifra concreta. Segurament ens hi trobarem l’endemà del dia que es pugui obrir.

Què faran amb les taxes de terrasses, per exemple, ja que no han pogut obrir?

La nostra voluntat és que durant el període de trencament de l’activitat econòmica és no cobrar-ho, això no vol dir no cobrar-ho durant tot l’any. Després veurem quan puguin obrir com ho fem. També estem estudiant el tema de l’ocupació de la via pública, la distància que hi haurà d’haver entre persones suposarà una reducció de l’aforament i hem d’estudiar com es pot compensar, si es pot, a través d’una major ocupació de la via pública.

S’està estudiant donar més permisos per ocupar més espai a la via pública?

Avui s’ha posat sobre la taula. Estem constantment en contacte amb els agents económics, en aquest cas amb els comerciants, per tirar endavant aquestes mesures. L’únic que vol el govern és intentar ajudar en tot el possible el teixit econòmic.

Això xocarà contra els veïns anti restauració ...

Crec que hem de dimensionar cada una de les propostes. Sant Cugat ja de per si té unes limitacions horàries restrictives, no tindria cap sentit aplicar mesures que no puguin afavorir reprendre l’activitat econòmica, que també té la seva finalitat social. El veïnatge, la socialització, es fa també amb l’ocupació de la via pública, no només amb les terrasses dels bars, si no amb les activitats que es fan al carrer.

 
Comentaris

Destaquem