Susana Herrada (Som Valldoreix): “Nosaltres som defensors de diferents centralitats”

El TOT entrevista a la presidenciable a l'EMD de Valldoreix Susana Herrada, qui es presenta amb l'agrupació d'electors Som Valldoreix

Susanna Herrada és l’actual vicepresidenta de l’EMD de Valldoreix i es presenta com a presidenciable per Som Valldoreix, una agrupació d’electors que inclou Junts i PDeCAT i la qual ha anuncait el suport PP i Valents

Finalment es presenta amb una agrupació d’electors que integra Junts, PDeCAT i dues associacions juvenil i sénor.  Per què aquesta decisió, després d’haver anunciat que seria la candidata de Junts?

Nosaltres ja estem governant Junts i PDeCAT i tenia clar que el més natural era continuar sent candidata de Junts i PDeCAT. Des de feia temps que havíem pensat a fer una candidatura independent, ja que jo no soc militant de cap partit polític. Amb una candidatura independent podia tenir més suport d’altres persones a escala individual o que siguin d’altres partits polítics.

Susana Herrada SOM Valldoreix 20

Susana Herrada a Can Montmany

"Nosaltres ja estem governant Junts i PDeCAT i tenia clar que el més natural era continuar sent candidata de Junts i PDeCAT"

Que hi hagi sis candidatures a qui pot perjudicar més? O a qui afavoreix més? A Susanna Herrada o a Juanjo Cortés?

Les candidatures de centreesquerra i esquerra anticapitalista, com és la CUP, donen suport al Juanjo. Les candidatures de centre a centredreta em donaran suport a mi. De totes maneres, jo tinc dues línies vermelles, que ho dic sempre, una és la CUP i l’altra és Vox.

La dreta espanyolista del PP i Valents van fer públic que li donen suport. Com ho rep?

No ha de ser perjudicial perquè a les municipals es vota més a la persona. Estem en un poble de 8.100 habitants, on el principal és la gestió de Valldoreix, i podem donar resposta a les necessitats de la gent. La política al final la fan les persones. Em poden donar suport persones que siguin votants del PP a títol individual, o votants de Ciutadans, com també tinc persones d’Esquerra que em donaran suport a títol individual.

Susana Herrada SOM Valldoreix 27

Entrevista a Susana Herrada (Som Valldoreix). Foto: Bernat Millet

 

Aquest anunci del PP i Valens ha caigut bé en alguns sectors més independentistes de Junts?
Imagino que no ha caigut bé als sectors més independentistes de Junts, com tampoc ha caigut bé als sectors més espanyolistes del PP. A vegades els titulars no són els adequats, perquè el PP no dona suport ni a PDeCAT ni a Junts. El PP l'únic que ha fet és no presentar candidat per responsabilitat política, perquè no governin les esquerres més anticapitalistes a Valldoreix.

Junts per Valldoreix està governant ara mateix a l'EMD de Valldoreix amb el PDeCAT. Han acabat aprovant pressupostos gràcies a l'abstenció de Ciutadans.
Aquest any hem aprovat el pressupost amb l'abstenció de Ciutadans, de la mateixa manera que el primer any el vam aprovar amb l'abstenció del PSC. Ha estat un aprenentatge per nosaltres perquè sempre havíem governat en majoria, i quan governes en minoria has de pactar les coses i crec que ha estat un bon aprenentatge i una manera de fer política.

Les esquerres s’han ajuntat per desbancar-los.

És evident que han vist que l’única manera de treure’ns era ajuntar-se perquè per si sols no ho podien fer. El PSC no s’hi havia sumat mai, però ara volen intentar desbancar-nos. Crec que serà difícil, però no em fa por. Crec que aconseguirem la presidència de Valldoreix. Fa temps que governem, el que era Convergència i Unió i després Junts, i fem bona gestió i la política la fan les persones. Segons l’Observatori Sociològic de Sant Cugat, on estan més contents els ciutadans de viure és a Valldoreix, això voldrà dir alguna cosa i és que tan malament no ho haurem fet.

Creu que la presidència, tot i haver-hi 6 candidatures estarà entre Susana Herrada i Juanjo Cortés?
Rotundament.

És una candidatura que serà continuista amb les polítiques que s’han fet fins ara? Quin model ha de tenir Valldoreix?

El model que ha de continuar tenint Valldoreix és el que tenim ara, vetllant per una mobilitat més sostenible, però sense criminalitzar el cotxe, perquè la realitat és que necessitem el cotxe per moure’ns, perquè són 100 quilòmetres de carrers. Hem de tenir, com ja hem explicat, un rosari de centralitats on la gent es pugui trobar i tenir cohesió social. S’ha de començar a treballar amb una nova centralitat redimensionada, més petita, perquè el projecte que hi havia abans era massa gran. I poder tenir una altra centralitat on hi ha l’EMD, on aniria l’escola de música, i sobretot executar el projecte de baixador i altres urbanitzacions que s’han de fer a Valldoreix.

"S’ha de començar a treballar amb una nova centralitat redimensionada, més petita"

Què és el que es va aprovar exactament de la centralitat a la Junta de Veïns?
S'havia d'aprovar un pla especial per demanar un canvi d'usos, una modificació del pla especial. Abans era tota una pastilla general, però la part de la dreta, on està l'aparcament de cotxes no és propietat de l'EMD és d'un banc. I la part de l'esquerra sí que és tota propietat de l'EMD.

Fent aquest pla especial nosaltres ja podem actuar a la part de l'esquerra, on està ara el casalet i la nau, i els usos definits que van anar allà són un centre cívic, un teatre amb espai escènic, un bar i hi anirà al Casal d'Avis també. I aquest pla especial ara l'enviem a Sant Cugat perquè és Sant Cugat qui l'ha d'aprovar. Nosaltres el passem per ple perquè s'ha de ratificar.

Susana Herrada SOM Valldoreix 36

Susana Herrada FOTO: Bernat Millet

Aquesta centralitat ha de tenir habitatge públic?
L'habitatge públic aniria a la dreta,que és l'espai que encara no és de l'EMD ni és de Sant Cugat, on estava dibuixat la centralitat, l'habitatge públic ha d'anar allà. Habitatge públic no vol dir pisos, vol dir habitatge públic, planta més dos perquè a Valldoreix és planta més dos.

És propietat d'un banc, però vol dir que s'ha de comprar aquest terreny? Ho farà l'EMD?
Seria més fàcil que Sant Cugat ho fes a través de Promusa. Però si no ho poguessin fer, nosaltres estaríem disposats a intentar arribar a un acord i fer-ho.

Però no seria construir pisos, sinó que seria planta baixa més dos. Promusa fa pisos no cases.
Seria en una planta més dos. Aquí hi ha cases de 400 metres quadrats que podrien tenir tranquil·lament sis pisos dintre. S'haurà d'adaptar a la normativa de Valldoreix, perquè nosaltres a Valldoreix no volem canviar la normativa de planta més dos.

Això significa tenir menys habitatge públic?
També tenim un habitatge públic a Sant Joanistes que hauria d'haver fet el govern de Sant Cugat, preparat per l'anterior mandat, i en 4 anys no han estat capaços de posar ni una pedra i estan a Valldoreix.

Estarien a favor de canviar el planejament urbanístic perquè es poguessin dividir les cases unifamiliars i fer-les plurifamiliars?
Sí, nosaltres estaríem disposats, però això és una cosa molt difícil que alguns partits polítics diuen que ho faran i que és molt fàcil. Però això és planejament, ha de passar per la Generalitat. No seria passar d'unifamiliars a plurifamiliars, sinó a bifamiliars. I sempre que la casa tingui les mides ies pugui fer aquesta divisió horitzontal. I també sempre mirant que no s'augmenti la població d'una manera desmesurada, perquè els serveis de Valldoreix són els que són, la mobilitat de Valldoreix és la que és. El que no s pot fer és densificar molt la zona.

"Estic convençuda que Valldoreix necessita una nova escola de música"

L’oposició està molt en contra del projecte de l’escola de música, fins i tot ha dit que era per beneficiar només uns sectors determinats no per un conjunt de la població. Això no tira enrere?

A mi no em tira enrere perquè estic convençuda que Valldoreix necessita una nova escola de música. Entre altres coses perquè ara estan amb uns barracons i segons opinions tècniques no poden continuar així. Necessiten un edifici d’escola de música.

Per què l’oposició està en contra?

Perquè s’ha polititzat i volen primer el teatre abans que l’escola de música. L’oposició és partidària de fer un gran edifici, aquí a l’EMD, on hi ha el garden, que inclogui l’escola de música. Nosaltres som defensors de diferents centralitats, que amb aquesta centralitat on hi ha l’EMD  hi hagi la biblioteca, l’escola de música i la casa de la Vila. I a la zona del casalet hi hagi el teatre, perquè pensem que el teatre ha d’estar a prop de l’estació i dels serveis.

Va dir que falten equipaments a Valldoreix. Ho haguessin pogut fer més ràpidament?

Vull fer autocrítica i amb equipaments hauríem hagut d’anar més de pressa, parlo per aquest mandat, però aquest mandat ha estat molt difícil, amb una pandèmia pel mig i amb la mort de la nostra companya Helena. No hem pogut fer-ho més ràpid, però crec que haver aconseguit el pla especial per començar a fer definitivament la plaça de la centralitat és important per fer cohesió social.

Aquest teatre quins usos tindria?
Un teatre de veritat. Tenim pensat un projecte, amb el seu espai escènic i que pugui donar servei a totes les companyies teatrals que tenim nosaltres i amb una programació. No faràs una inversió d'un teatre com és aquest teatre que volem tenir no tenir una programació continuada. Ja tenim un consell de teatre que és la programació continuada que fem a Valldoreix. Són precisament les nostres agrupacions teatrals que evidentment tindrien prioritat i seria amb ells amb qui gestionaríem aquest espai escènic.

"Vull fer autocrítica i amb equipaments hauríem hagut d’anar més de pressa"

Com està el conveni entre Ajuntament de Sant Cugat i de Valldoreix?
No està.

I des de quan és l'últim conveni?
Quan vam començar el mandat el 2019 vam demanar per aquesta qüestió i ens van dir que estaven molt enfeinast, el senyor Pere Soler és qui s'encarrega d'aquest tema i va dir que no el tindríem fins al 2023 i té raó perquè no ho tenim. Estem a 2023 i estem amb el conveni caducat.

Això quin prejudici té pels habitants de l'EMD de Valldoreix?
Pels habitants de l'EMD de Valldoreix principi no té prejudici perquè nosaltres estem gestionant bé, governem bé, tenim el pressupost aprovat a temps i ara, anem fent les modificacions pressupostàries tirant de romanent, però volíem millorar aquest conveni. Volíem reclamar també que les escombraries la recollida, fos d'una altra manera. També el conveni de gestió Can Montmay . Tenim demandes que no hem aconseguit amb aquest tripartit arribar a un acord.

Com està Can Montmany? Està en perill de deteriorament?
Amb urgència i tot el que passa, sempre ho arreglarem. Però hi havia un compromís que cada administració hauria d'aportar 200.000 euros. Només el sostre ens va costar 300.000 euros, la propietat és de Sant Cugat i Valldoreix. És un orgull per nosaltres, però per exemple no es poden fer visites guiades perquè hi ha perill potser perquè caigui una teula... Nosaltres ho volem fer, però Sant Cugat ens deu 140 mil euros que no hem cobrat de Can Montmany.

Van aprovar una moció contra l’ocupació a Valldoreix. Hi ha un problema a Valldoreix d’ocupació?

Sí, oficialment hi ha 16 cases ocupades, però són les que la gent denuncia, després hi ha altres cases que no es denuncien, però que estan ocupades i que poden molestar la convivència. Independentment de què molestin o no la convivència, nosaltres som defensors de la propietat privada i no estic d’acord amb cap mena d’ocupació.

Valldoreix ha de ser independent de Sant Cugat?

Tant de bo. El primer que s’hauria de fer és un estudi per veure la viabilitat econòmica, en el seu dia es va fer i era viable. I això sí que hauria de passar per una consulta ciutadana. No pots dir que Valldoreix sigui independent si no saps el que realment pensa la gent de Valldoreix.

Entrevista a Susana Herrada (Som Valldoreix). Foto: Bernat Millet

Entrevista a Susana Herrada (Som Valldoreix). Foto: Bernat Millet

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem