Veïns d'un barri de Molins de Rei es volen annexionar a la Floresta

El barri de Vallpineda es troba més a prop de la Floresta que de Molins de Rei, municipi al qual pertany, i molta gent es considera florestana

Veïns del barri de Vallpineda de Molins de Rei han engegat una campanya per tal d'annexionar-se a la Floresta i passar a formar part de Sant Cugat del Vallès. El barri, de menys de 200 habitatges, és limítrof amb la Floresta, amb qui fins i tot comparteix alguns carrers, mentre que Molins queda més lluny. Un camí que ara també està obrint Bellaterra.

L'objectiu del grup és organitzar una consulta entre el veïnat de Vallpineda i, en cas que els veïns i veïnes li donin suport, tramitar l'annexió a Sant Cugat. Els principals motius que mouen aquest grup de veïns són la deixadesa del barri per part de l'Ajuntament de Molins de Rei i el sentiment de pertinença amb la Floresta, a més de la proximitat.

"El centre de Molins de Reis ens queda a 15 quilòmetres, estem més a prop de Sarrià. La gent de Vallpineda només van a Molins per recollir les multes a Correus, per res més. La vida la fan a Barcelona o a Sant Cugat", explica Lluís Feliu, impulsor de la iniciativa. "Hem parlat amb molts veïns del barri i tothom diu que és de la Floresta", assegura el promotor, que considera que hi ha una gran majoria a favor d'annexionar-se al districte santcugatenc.

"La majoria de gent de Sant Cugat no coneix Vallpineda però hi ha passat, anant a la Rampa, a la Casa Blava o en bici fins a l'ermita de la Salut", afegeix Feliu, que posa d'exemple algunes cases que estan a un carrer de la Floresta. Per ara no han encetat converses amb cap dels dos ajuntaments, a l'espera que des de Molins es detalli el pla d'urbanització del barri i veure la resposta dels veïns. Per ara, continuaran difonent la iniciativa i recollint suports.

Deixadesa

Segons Feliu, entre el veïnatge de Vallpineda no se sent ben tractat per l'Ajuntament de Molins. Per una banda, fa dècades que reclamen la urbanització del barri. El 2000 hi havia un projecte sobre la taula, però que finalment no es va materialitzar. Ara, l'Ajuntament de Molins està treballant en un nou projecte d'urbanització, però molts veïns hi desconfien. "Hi ha gent molt enfadada per aquesta qüestió", reconeix l'impulsor del grup.

A més, Lluís Feliu assenyala altres mancances: "Estem pagant els impostos a Molins i no tenim uns serveis mínims. No tenim clavegueram ni aigua de companyia, els carrers estan mal il·luminats i no hi ha voreres. Tampoc hi ha servei d'escombraries". Per tot, consideren que dins de Sant Cugat la situació podria millorar.

Un problema afegit és que des de que l'escola de la Floresta va perdre una línia, veïns de Vallpineda ja no hi poden accedir perquè no tenen prou punts. Això també ha provocat malestar i seria un aspecte positiu pel canvi de municipi.

Feliu resumeix els perfils de les persones que consideren positiu annexionar-se a la Floresta: "La gent que desconfia totalment de l'Ajuntament de Molins, els més sentimentals i se senten de la Floresta i la gent que no pot pagar la urbanització i creu que a Sant Cugat potser hi hauria més facilitats".

Consulta

"Estem preparant una estratègia per fer pressió, tensar la corda per fer una consulta i demostrar que som una gran majoria. Jo no m'he trobat a cap persona que no vulgui ser de la Floresta", assevera l'impulsor del grup. Així mateix, ha trobat bona resposta per part dels florestans i florestanes, tot i que hi ha el dubte de què passaria si la Floresta es converteix finalment en una EMD.

L'exemple a seguir és el del barri de les Botigues de Sitges, que va fer una consulta per annexionar-se a Castelldefels. La poca participació en aquesta consulta va fer que el barri es mantingués a Sitges, però Feliu considera que va ser un procés exemplar. Així, també demana que arribat el moment, Sant Cugat i Molins dialoguin i arribin a acords.

"No tenim res en contra amb el govern de Molins de Rei, però creiem que no ens atenen bé i som un problema per ells perquè estem molt lluny i ens van deixant", conclou.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem