Valldoreix, en contra de l'abocador de Can Balasc a Rubí

La Junta de Veïns s'ha posicionat en contra de l'obertura de l'abocador, amb l'abstenció de l'equip de govern

La Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix s'ha posicionat en contra de l'obertura del nou abocador de Can Balasc al municipi de Rubí. Ho han fet a proposta de la CUP, aprovant la moció que presentaven amb els vots a favor d'ERC, PSC i Cs, i l'abstenció de l'equip de govern, durant la sessió celebrada aquest 18 de juny.

Més info: Preocupació santcugatenca per l'abocador de Can Balasc

Així, s'ha acordat manifestar el rebuig a l'obertura d'un nou abocador a Rubí i al model de perpetuar la generació massiva de residus sense plantejar-se reduir-los de forma seriosa. Un rebuig que han fet extensible "per totes les conseqüències que poden afectar a la salut de les persones, al medi ambient i a la mobilitat", ja que l'abocador estarà molt a prop d'una escola i d'habitatges del nucli del barri de Can Balasc de Rubí.

De la mateixa manera, la Junta de Veïns ha manifestat el seu desacord "amb l'aprovació de resolució provisional de l'autorització ambiental per l'activitat de dipòsit controlat de residus no perillosos a Can Balasc emesa per la Ponència ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, per no tenir en compte, entre altres, la restricció de residus que es deriven de la Resolució Judicial 35/2012 o la necessitat de comptar amb l'estudi d'impacte ambiental".

Aquest acord serà traslladat al Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, a l'Ajuntament de Rubí, de Sant Cugat i de Castellbisbal.

Debat a la Junta

Ferran Margineda (CUP) ha estat l'encarregat de presentar la proposta d'acord a la Junta de Veïns, exposant la problemàtica generada al voltant de l'obertura d'aquest abocador al municipi veí, recordant les manifestacions i reivindicacions veïnals. "Entenent que aquí a Valldoreix ens hem declarat en emergència climàtica", ha dit, i que s'ha autoritzat "el dipòsit de residus de tipus 2, generadors de gas metà, entre altres", Margineda ha proposat a la Junta manifestar el rebuig a l'obertura de l'abocador per "les seves conseqüències sobre la salut de les persones, el medi ambient i la mobilitat".

Susana Casta (PSC), ha anunciat el vot favorable "per solidaritat" i perquè "és importantíssim no perpetuar el model de generació massiva de residus". Així, ha assenyalat la necessitat de "canviar la via de fer les coses, la manera de conviure amb el medi ambient", apuntant que "rebutjar el que passa a Rubí pot ser un dels primers passos".

Moment de la sessió de la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix el 18 de juny.

Moment de la sessió de la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix el 18 de juny.

Per la seva banda, Ana Cano (Cs), també ha anunciat el vot favorable a la proposta "per garantir la salut de la ciutadania, i la protecció del medi ambient", i per part d'ERC-MES, Jaume Sanmartí ha subratllat que "no hi ha delimitacions ni fronteres territorials per a les olors i els sorolls", afirmant que "l'abocador també ens afecta a nosaltres". "Cal pressió molt forta per evitar que obri l'abocador, al qual només li falten dos tràmits per fer-ho", ha assenyalat.

Per part de l'equip de govern, Susana Herrada ha apuntat que "l'Agència de Residus de Catalunya va acceptar les al·legacions i s'han restringit els residus", apuntant que "ens solidaritzem amb els veïns, però pensem que des del Departament s'està treballant al respecte". Per aquest motiu ha anunciat l'abstenció del govern a la proposta.

Més temes tractats a la Junta de Veïns

Entre altres assumptes, durant la Junta de Veïns també s'ha fet lectura d'un manifest en contra del racisme i s'ha guardat un minut de silenci. Igualment, l'EMD ha aprovat per unanimitat la moció presentada per ERC i CUP per a la dignificació del treball de la llar i les cures, mentre que s'ha rebutjat la proposta de la CUP per desenvolupar el programari lliure a l'EMD.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem