Vallés (Junts): “Som l’alternativa real, els únics que podem acabar amb el tripartit”

Josep Maria Vallès es presenta per primera vegada a l'alcaldia de Sant Cugat

Junts per Sant Cugat presenta a Josep Maria Vallès com alcaldable, qui ha estat regidor en aquest mandat, després de ser la força més votada en les darreres eleccions i tenir 9 regidors

La seva llista és la que representa més l’antiga CiU que va governar 32 anys?

La llista té una part de continuïtat i una certa renovació. De fet, nosaltres continuem defensant que volem preservar el model de ciutat iniciat per Joan Aymerich i continuat per l’alcalde Lluís Recoder i  les alcaldesses Mercè Conesa i Carmela Fortuny. No només preservem sinó que és una llista que vol afrontar els nous reptes d’aquesta ciutat, per al futur immediat.

El PDeCAT diu que són ells els que representen l’antiga Convergència i Unió...

Que cadascú tregui conclusions, que parlin els electors si volen amb els exalcaldes de Sant Cugat i que els hi preguntin amb qui estan. Més clar no pot ser, no?

El nom Convergents el porta una altra llista electoral, sense drets electorals de l'antiga CiU, diguéssim. Creieu que això els pot perjudicar?
Junts és un partit molt ampli, hi ha gent de Convergència, hi ha gent d'Esquerra, hi ha gent de la CUP, hi ha gent que només hi és per Carles Puigdemont. És un projecte molt més gran que Convergència o que PDeCAT. Si ens pot perjudicar o no només un nom? La candidata sí que té una empresa a Sant Cugat, però jo l'he vist tres vegades. Dubto molt que Convergents ens tregui representació municipal.

No van acabar arribant amb un acord amb el PDeCAT, tot i que a les últimes eleccions anaven junts. Bé, Junts era una marca de PDeCAT, tot i que s'han repartit els drets electorals. Per què no vau acabar de pactar?
Perquè a vegades les coses no són tan fàcils com semblen. Localment era molt fàcil. Partim de la relació que jo puc tenir amb la candidata del PDeCAT, la Mayte Pérez, que és excel·lent, però al final va fallar la fórmula jurídica, que venia marcada per les direccions dels dos partits. No hi ha cap partit que ho va posar més fàcil o més difícil que l'altre.

Això els pot perjudicar, finalment?
Podria perjudicar si al final el PDeCAT no treu cap representació, però si treu representació, n'estic convençut que ens posarem d'acord.

La divisió del centredreta catalanista, pot provocar que hi hagi vots que vagin a la paperera?

El fet que hi hagi tantes candidatures i algunes molt properes a Junts farà que hi hagi vots que es perdran, perquè no tindran representació. I no perjudiquen el PSC o el PP. Més aviat perjudiquen a Esquerra o a Junts. 

"Hem fet un programa de govern, no electoral"

Quins són els principals eixos del programa electoral?

Hem fet un programa de govern, no electoral. Som la primera força política de la ciutat i volem guanyar i governar i, per tant, hem fet un programa de govern amb 800 propostes concretes, en tots els àmbits de la ciutat. En aquests quatre anys, la ciutat ha retrocedit en molts àmbits: en l’àmbit econòmic, la gestió interna de l’Ajuntament, el tema d’habitatge, de mobilitat, el món de l’esport... La primera línia a treballar és el lideratge polític que aquesta ciutat no té actualment. Això és com un restaurant. Hi ha un cap de sala, que sap quines són les prioritats de cada taula. Hi ha diferents taules, la taula de la mobilitat, la taula de l'habitatge, la taula de la gent gran. I un cap de sala sap quines són les prioritats, quines són les taules que primer ha de servir. Però si a la cuina no hi ha un xef que adopti el criteri del cap de sala... Per tant, el primer és posar d'ordre. Durant aquests quatre anys s'han tirat endavant molts projectes, com la mobilitat que ens afecta a tots, sense parlar amb ningú. I si no parles amb ningú, si no escoltes de la gent, l'Ajuntament no funciona perfectament.

Quin és el projecte de Junts a Mobilitat?
Totes les ciutats de més de 50.000 habitants han d'actualitzar el pla de mobilitat. El pla de mobilitat de l'Ajuntament és del 2017 i tocava actualitzar-lo, en aquest mandat es podria haver fet, i no només no s'ha fet, sinó que es van aplicar sense cap criteri uns canvis, alguns dels quals van durar setmanes perquè eren nyaps. Per tant, cal un pla de mobilitat amb visió experta. El centre és el que tenim i no podem canviar el Monestir a Ca n'Ametller. La ciutat ha crescut, també hi ha més vehicles, hi ha d'haver un pacte, però no només em refereixo a un pacte polític, sinó a tots els agents de la ciutat, que són molts: restaurants, escoles, comerços, vianants, ciclistes, cotxes... Vull veure un pacte important perquè prosperi aquesta mobilitat que necessita Sant Cugat, que ha de ser una mobilitat molt més sostenible. Sempre hi haurà gent que necessitarà agafar el cotxe i venir al centre. Per tant, has de preparar també el centre amb aparcaments, que fan falta. No pot ser que un aparcament que està al costat del CAP i del Monestir s'hagi tancat. Nosaltres ja estem parlant amb els propietris per reobrir-lo i anar més enllà i fer un pàrquein subterrani. 

"El mínim que ha de fer un Ajuntament és mantenir l'espai urbà"

L'anella verda la tiraria enrere en alguns punts?
Això és una anella negra, no és verda, és negra.I perillosa. D'entrada, en els Quatre Cantons no pots treure un carril de circulació. Això s'ha fet sense cap criteri de visió experta. Però si només treus un o deixes un, la gent que vol passar en cotxe congestiona els Quatre Cantons i també és perillós pels ciclistes. Tenim un fantàstic i meravellós Parc Central molt ampli perquè si anés el carril bici, seria més segur, més agradable, i no aniríem en contra d'anar estrenyent l'espai pels cotxes. Em sembla molt bé que es treballi per la gent que vol anar amb bicicleta i perquè de mica en mica també s'ha d'anar educant i fent pedagogia perquè la gent vagi amb bicicleta. Però també s'ha de fer d'una manera pensada, fer carrils bici perquè sí no té cap sentit.

Josep Maria Valles JUNTS 6

Josep Maria Vallès al Clasutre FOTO: Bernat Millet

En què noten tant que la ciutat ha retrocedit?

La ciutat està més deixada, està més bruta, però no ens ha de sorprendre perquè un regidor de la CUP que estava en l’oposició fa quatre anys deia que Sant Cugat estava massa neta. El manteniment de la ciutat és molt important. El mínim que ha de fer un Ajuntament és mantenir l'espai urbà. I això s'ha de fer des del primer dia. És el que volien. D’altra banda, si tu fas una foto de la mobilitat d’ara, hi ha més congestió de trànsit. A més, la gran prioritat d’aquest govern era l’habitatge. I quantes promocions ha començat el tripartit en aquest mandat? Zero. I les claus que ha lliurat són dels oberts de l'alcaldessa Mercè Conesa.

És evident que una promoció d'habitatges no es pot començar en quatre anys i acabar en quatre anys.
Però és que no hi ha res. L'única proposta és un dibuix. Un dibuix i Ragull Centr un dibuix. El Ragull Centre no es farà de cap manera, perquè no ho vol la ciutat. Ells mateixos han canviat el plantejament inicial, que eren 12 plantes, després de les crítiques. Nosaltres vam presentar un contenciós i la demanda ha estat més admesa a tràmit. No és només que l'oposició ha fet la seva feina, sinó que els veïns, els comerciants... es van posicionar en contra i aleshores van parlar de rebaixar les alçades, però no es farà ni això. Perquè nosaltres volem governar aquesta ciutat i això trenca el model de ciutat de Joan Aymerich i de Lluís Recoder. 

Què plantegen vostès en matèria d'habitatge? 

Darrere del Monestir, hi ha dos blocs d'habitatge de protecció, en falta un tercer perquè s'ha de fer una expropiació. També hi ha un terreny a Josefina Mascareñas, i tenim Ca n'Ametller, però s'ha parlat amb els propietaris i... Jo també parlo amb propietaris i no hi ha res lligat. A part que no pots lligar res, si no guanyes les eleccions... Tota aquesta feina s'ha de fer al proper mandat. Ara és fum i un render.

Però van donar-hi suport?
Vaig dir que donaria suport a tot el procés, si es feia d'una manera consensuada amb totes les forces polítiques que ja no s'ha fet, perquè no van ser capaços de consensuar-ho amb Ciutadans
i de consensuar-ho amb tots els agents,

"El Govern ha fet oposició de l’oposició fins a l’últim dia, en lloc de governar i fer accions”

El govern diu que s’ha de tenir en compte que hi ha hagut una pandèmia...

La pandèmia l’ha patit tothom, és una gran excusa. La primera gran excusa era justificar el pacte de govern que va ser un pacte per barrar a Junts i que quedés fora del govern de la ciutat, després la pandèmia i ara correm-hi tots. Aquest any no han fet res bé, han fet poc i malament.

Ha criticat molt la neteja, però el govern ho justifica dient que es va trobar un contracte prorrogat de l’anterior govern...

Això es pot dir el primer any, però no quan han passat 4 anys. Fins a l’últim dia estan fent oposició de l’oposició, en lloc de governar i fer accions.

Josep Maria Vallès durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet

Josep Maria Vallès durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet 

El tema de les llicències també és un tema del qual culpen a l’antic govern.

Sí, en el mandat anterior eren entre 6 i 8 mesos de retard. És cert que hi havia un problema, però ells no han aportat solucions. Vam presentar un pla de xoc molt concret, una moció molt treballada, molt elaborada, per revertir això, però com la majoria de mocions que hem presentat en aquest mandat per solucionar coses, no ens les han acceptat.

“Som la principal força política i ens presentem a les eleccions per guanyar i governar”

Per què diuen que vostès són el vot útil?

Perquè som l’única alternativa al tripartit, tenim 9 regidors. Som el principal grup, el principal partit polític de la ciutat. Som l’alternativa real, els únics que podem fer front i acabar amb aquest tripartit. El vot útil no és el PDeCAT,  no és Convergents ni és Independents.

Creu que pel tema de la independència hi hagi votant que volen canviar de govern que no els hi facin suport? O vells votants convergents no independentistes?
Junts per Catalunya és un partit amb l'objectiu de buscar la independència de Catalunya, a àmbit nacional. Localment, estem enfocats en solucionar els problemes actuals i de futur de la ciutat.

Josep Maria Valles JUNTS 19 copia

Josep Maria Vallés FOTO: Bernat Millet

 

Amb qui es veu governant?

Nosaltres som la principal força política de la ciutat i ens presentem a aquestes eleccions per guanyar i governar. Hi ha qui es presenta per pactar. Fins i tot podríem governar amb minoria si el tripartit no suma. La majoria absoluta és molt complicada en aquest mandat, però si fem les coses bé i governem, potser sí que d'aquí quatre anys podrem tenir la majoria absoluta.

Descarten fer pactes?

Jo no descarto res a la vida. Si avui tinguéssim els resultats del dia 28, en podríem parlar, però encara no els tenim. Això sí, si suma el tripartit (el nostre objectiu és que no sumi) ja ho tenim una altra vegada, i pocs pactes podem fer perquè el seu objectiu és repetir aquest experiment. Es tracta que no sumin i mirar a veure si nosaltres podem governar. Només passa, insisteixo, perquè ells no sumin. Hem sentit fer declaracions a l'alcaldessa que se sent molt còmode amb aquest tripartit i per tant la seva primera opció serà repetir el tripartit.

Espero poder governar aquesta ciutat sense la necessitat de cap pacte.

Diu sempre que el tripartit és un experiment, per què?
A la vida es poden fer molts experiments. I ara se n'ha fet un durant quatre anys. Per primer cop a la vida, tres forces polítiques no han fet res. No em canso de dir que aquest tripartit no pot repetir. Volem quatre anys més d'això? Abans de les eleccions ja ho dèiem. Atenció que la CUP podria estar al govern i el resultat ha estat nefast. Cadascú tenia les seves prioritats i cadascú ha tirat per on havia de tirar. I el resultat? Mobilitat fatal, zero habitatges, els clubs esportius...

Però un experiment legítim, perquè podien sumar i investir l'alcalde que decidissin?
Sí, però no ha funcionat.

Ja no li pregunto si estaria disposat a repartir-se l’alcaldia.

Les alcaldies no crec que s’hagin de compartir. El que vull ser jo és un alcalde proper, i hi ha molta gent que no té accés a l'alcalde perquè no forma part d'una entitat o d'una empresa. AIxí, un cop al mes, matí i tarda, estaré a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania per atendre els ciutadans. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem