contingut promocionat
mgc mutua logo

 

 

Cop de calor: com actuar per evitar-lo

MGC Mútua, l'asseguradora especialista en assistència sanitària amb seu a Sant Cugat, ofereix diferents consells per evitar que pateixis les conseqüències greus d'un cop de calor

Evitar un cop de calor (hipertèrmia) o el que abans es coneixia com a insolació, és una prioritat durant els mesos d'estiu i, sobretot, en els episodis de temperatures extremes com l'actual, ja que pot tenir conseqüències greus com febre alta, de 40 °C o més, malestar, cansament, confusió generalitzada, pell encesa i anormalment calenta, orina escassa i fosca o pèrdua de coneixement. Sobretot ho és per a les persones amb més risc, com les persones d’edat avançada, les que tenen excés de pes, les que tenen cardiopaties, problemes cardiovasculars o pulmonars, nadons i criatures petites o dones embarassades entre altres.

cop calor solucio

 

Què pots fer contra un cop de calor?

En el cas de patir els símptomes anteriors, haurem de fer, com a primera mesura, traslladar la persona a un ambient fresc, amb una temperatura d’entre 15 °C i 18 °C. Després despullar-la i tapar-la únicament amb un llençol lleuger.

Si la febre augmenta a 39,5 ºC, la pell és molt calenta i té un aspecte sec (o lleugerament suat), es recomanen dutxes amb aigua freda (de 15 °C a 18 °C); també es poden fer banys amb aigua freda, i massatges perquè en millori la circulació de la sang.

També es pot cobrir el cos amb llençols o tovalloles humides, que s’han de canviar amb freqüència i, preferiblement, combinar aquesta acció amb l’ús d’un ventilador elèctric, o un dispositiu similar, perquè la temperatura del cos disminueixi una mica més.

Però, cal tenir en compte que no s’ha de fer servir aigua més freda de 15 °C, ja que es produiria una restricció de la pèrdua d’escalfor, com a efecte secundari d’una constricció dels vasos sanguinis cutanis.

A més, més, s'ha d'avisar un metge o, encara millor, dur el pacient a l’hospital al més aviat possible. Sovint, una persona que pateix un cop de calor pot necessitar oxigen, que se li hagin d’administrar sèrums per via intravenosa i, de vegades, medicació adequada.

Per evitar les conseqüències negatives d'un cop de calor, cal actuar amb prevenció.

evitar cop calor

 

Com es pot evitar?

Quan ens enfrontem a temperatures elevades i l'alta humitat, és important adaptar-se gradualment a aquestes condicions abans de fer activitats físiques exigents. Aquest procés d'aclimatació pot durar d'1 a 3 setmanes als llocs tropicals. És essencial mantenir-se ben hidratat i consumir abundants líquids, preferentment aquells que contenen sals minerals. No obstant això, és bàsic evitar l'alcohol, ja que poden agreujar els efectes de la calor. En situacions extremes, es recomana beure fins a 3 o 4 litres de líquid al dia.

A l'hora de vestir-se, és recomanable utilitzar roba lleugera, ampla i transpirable, com teixits de cotó o de lli, per facilitar la ventilació i l'evaporació de la suor.

A més a més, és important reduir al màxim possible l'exercici físic intens, sobretot si no s'està consumint una quantitat adequada de líquids i sals minerals i evitar l'exposició directa al sol sempre que sigui possible i buscar l'ombra o romandre en llocs amb aire condicionat.

Per últim, es recomana prendre banys freqüents, al mar o a la piscina, és una bona manera de refrescar-se, especialment després de l'exposició solar.

MGC Mútua vetlla per la salut dels seus mutualistes i, a diferència d'altres companyies d'assegurances, és una entitat sense ànim de lucre que inverteix els seus beneficis en l'ampliació constant de les cobertures sanitàries i dels serveis als mutualistes, únics propietaris de l'entitat.

  Demana informació, ara!

MGC Mutua

 

 
Comentaris

Destaquem