La població infantil, la principal afectada per la manca de medicaments a Sant Cugat

El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, explica per què s'ha produït aquesta falta de proveïment a les farmàcies

La manca de medicaments que han patit les farmàcies aquests últims mesos ha estat un tema recurrent que ha preocupat a la ciutadania. Amb l'arribada de l'hivern i el fred, les onades de grip i bronquitis s'han sumat a la covid-19 i s'ha generat un augment de la demanda de mucolítics, xarops i productes per la tos. A Sant Cugat, les principals mancances han estat els antibiòtics infantils, segons la farmàcia Diaz-Puerto i la farmàcia La Floresta.

El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, explica quina és la causa d'aquesta falta de medicaments: "El problema és la suma de tres causes: una accidental, una estructural i un altre global".

La causa accidental té a veure amb una situació inesperada, com un brot d'una patologia, que supera els nivells de producció de medicaments previstos i, per tant, es produeix una manca. Ha estat el cas d'aquests mesos de fred on s'han produït molts casos de bronquitis i la demanda d'amoxicil·lina ha estat molt alta.

Danery Leyva: "Hi ha hagut una falta de proveïment, sobretot el mes de desembre"

Des de la Farmàcia Diaz-Puerto de Sant Cugat, la farmacèutica Danery Leyva, explica com ho han viscut: "Hi ha hagut una falta de proveïment, sobretot el mes de desembre. Hem notat una gran falta d'amoxicil·lina 250. Fa poc s'està recuperant el subministrament". També apunta que els que han patit més aquesta falta han estat la població infantil i els pacients crònics.

Per una altra banda, Antoni Torres declara que "l'organització i la legislació a Catalunya no són eficients". I aquí ens trobaríem amb la causa estructural. "Tot i que dos medicaments tinguin el mateix principi actiu, la mateixa dosi i el mateix preu, la llei no permet a un farmacèutic canviar un medicament per un altre". Per tant, si es produeix una manca d'un medicament, el pacient hauria de passar pel seu metge de capçalera per fer qualsevol canvi. "No ens podem permetre saturar els centres sanitaris".

I pel que fa a la causa global, Torres explica: “Els laboratoris van marxar perquè els costos de producció eren inferiors i, en arribar la pandèmia i tancar portes, ens vam trobar amb una manca de producció interna. Bona part dels medicaments s'han anat a altres parts d'Europa. No és un bé de consum, és un be sanitari”.

"La gent ha d'estar tranquil·la, hi ha alternatives"

El president de la FEFAC també ha volgut fer una crida a la tranquil·litat: "La gent ha d’estar tranquil·la. No hi ha una alarma, hi ha un problema d’obtenir algunes fórmules, però hi ha alternatives". Les farmàcies de Sant Cugat disposen del sistema FarmaHelp, una eina que permet realitzar sol·licituds de medicaments en cas de no tenir estoc i, d'aquesta manera, localitzar altres farmàcies properes que en tinguin.

Des de la Farmàcia La Floresta, la farmacèutica Elisenda Martín: "En àmbit local ens ajudem en el que podem, hi ha alternatives. Ens consultem entre nosaltres, és senyal de bona salut (entre farmàcies)”.

Torres també presenta l'opció de tornar al metge de capçalera perquè recepti una nova fórmula del medicament, tot i que aquesta opció, segons ell, acaba provocant una saturació innecessària dels centres sanitaris. Com a última alternativa, sempre quedaria l'opció de comprar medicaments a l'estranger.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem