Sant Cugat, a punt per atendre la salut de 100.000 habitants?

Sant Cugat és la ciutat catalana que més ha crescut en els últims 40 anys i, si segueix creixent al mateix ritme, superarà els 100.000 habitants el 2025

Sant Cugat és una ciutat en creixement i no deixarà de fer-ho fins que quedi sol edificable perquè la demanda d’habitatge és molt alta. L’any 2025 l’Institut Nacional d’Estadística (Idescat) preveu que la ciutat arribi als 100.000 habitants i els recursos sanitaris hauran de cobrir les necessitats dels seus habitants.

Els recursos sanitaris de la ciutat

Al municipi hi ha tres CAPs i dos consultoris.  Un d’aquests és el CAP Sant Cugat, en marxa des del juliol de 1992 que inclou  el Centre d’Assistència i Seguiment de Drogodependències (CAS), el Centre de Salut Mental d’Adults i un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) des del 14 de desembre del 2021.

Els altres són el CAP Valldoreix, en marxa des del 22 de novembre del 2002, el CAP Turó de Can Mates, en funcionament des del 23 de març del 2012, el Consultori La Floresta, en marxa des del 1992, coincidint amb el CAP Sant Cugat i el Consultori Les Planes, en funcionament des de finals de gener de 2006.

Però, tot i aquests centres que ofereixen una atenció sanitària amb fons públics i la gran cobertura assistencial privada (4 centres mèdics i un hospital privat), Sant Cugat no té un hospital públic al municipi. Una realitat que quan s’arribi als 100.000 habitants es pot convertir en un fet insòlit perquè totes les ciutats amb més de 100.000 habitants tenen un hospital públic.

De fet, en un document del Departament de Salut del 2008, Els serveis per a la salut: mirant el futur. Mapa sanitari i sociosanitari i de salut pública, es considerava adequat desplegar un dispositiu hospitalari a la zona de Rubí-Sant Cugat. Però, la idea de construir un hospital públic a la zona s’ha anat diluint els últims anys amb les successives crisis econòmiques.  De moment, la solució passa per afavorir la connexió dels santcugatencs amb l’Hospital Mútua de Terrassa. En aquest sentit, l’Ajuntament de Sant Cugat ha rebaixat el cost del bitllet de FGC als jubilats perquè  els surti més econòmic anar a visitar-se al seu hospital públic de referència. Però,  segueix sense resoldre la congestió del sistema sanitari públic català que en una ciutat de 100.000 habitants encara s’agreujarà més.

Quines són les necessitats del sistema sanitari a la ciutat?

Gran manifestació de Marea Blanca a la ciutat en defensa de la sanitat pública. FOTO: Arxiu

Gran manifestació de Marea Blanca a la ciutat en defensa de la sanitat pública. FOTO: Arxiu

Sant Cugat gaudeix de diferents equipaments públics i privats, però té necessitats. El moviment en defensa de la sanitat pública, Marea Blanca, ha alertat de diferents temes que afectarien la qualitat del servei de salut.  Assun Reyes, membre de Marea Blanca i metgessa de família jubilada, ha advertit que es dona prioritat a la visita virtual, en detriment de la visita presencial i que les llistes d’espera per a metges de capçalera són llargues. En les visites a especialistes, encara ho són més.

Marea Blanca anima a la gent a presentar reclamacions per perjudicis del sistema de salut, ja que han detectat cert conformisme

També li preocupa que pediatria s’hagi centralitzat a Can Mates i que l’atenció als consultoris de La Floresta i Les Planes no sigui continuada com abans de la pandèmia. També ha recordat que a l’assemblea del novembre passat van animar a la gent a presentar reclamacions per perjudicis del sistema de salut, ja que han detectat que, arran de la pandèmia, els ciutadans es conformen amb els mínims i, per a aquesta entitat, aquests no són “normals”. I ha criticat l’opacitat de Mútua de Terrassa. Per això, han demanat que es convoqui la taula de sanitat amb els agents implicats en la  salut de la ciutat. Una taula que Marco Simarro, que ha assumit Salut a l’Ajuntament de Sant Cugat en substitució de Gemma Aristoy, ha anunciat que es convocarà en les pròximes setmanes.

Sant Cugat aposta per la prevenció de la salut

Edifici de l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Cedida

Edifici de l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Cedida

L’Ajuntament de Sant Cugat té limitada la seva acció de millora del sistema sanitari a la ciutat perquè no disposa de competències. Tot i això, dins les possibilitats que té el consistori, l’actual govern municipal ha engegat diferents mesures per prevenir la salut de la població i fa un any va impulsar el bitllet pensionista dels FGC per facilitar un trasllat en transport públic a l’hospital Mútua de Terrassa. Aquest bitllet ha tingut més de 5.000 usos, segons ha informat Marco Simarro, responsable de salut del consistori en substitució de Gemma Aristoy de baixa per maternitat.

Mesures municipals de prevenció de la salut

A banda d’aquesta mesura, Simarro ha destacat tot el ventall de propostes relacionades amb la prevenció de la salut dels santcugatencs que s’han impulsat des del consistori.  En aquest sentit, ha subratllat que des de Ciutadania es fan polítiques de promoció de la salut i polítiques de prevenció de drogaddiccions, des de l’oficina de joventut s’assessora en temes relacionats amb temes psicològics i que des de Serveis Socials es difonen recursos de la gent gran a través de La guia de recursos de la gent gran. “Són diferents fórmules que l’Ajuntament de Sant Cugat promou per generar una prevenció de la salut comunitària al municipi”, ha assegurat Simarro.

L’Ajuntament, conscient de les mancances sanitàries

D’altra banda, l’equip de govern municipal és conscient de les actuals mancances en sanitat i segueix reivindicant aquells equipaments o aquelles infraestructures que serveixen per atendre la població local com l’hospital públic. “De fet, si suméssim poblacions de Rubí i Sant Cugat ja podríem estar parlant de la necessitat de tenir un hospital de referència entre aquestes dues poblacions”, ha insistit Simarro. I aquesta necessitat de comptar amb un hospital públic al municipi encara la veu més urgent amb el canvi en les especialitzacions mèdiques. De la pandèmia ençà hi ha certes especialitzacions que només visiten des dels hospitals públics. En aquest sentit, Marco Simarro ha declarat que  ell també ”reivindicaria tornar a tenir especialitzacions a centres de salut de primària”. Ara falten especialitzacions mèdiques als centres primaris de salut i els ciutadans s’han de desplaçar als hospitals de referència per poder ser atesos en algunes especialitzacions.

Els recursos sanitaris de Sant Cugat

3 caps i 2 consultoris
El CAP Sant Cugat, en marxa des del juliol de 1992, inclou el Centre d’Assistència i Seguiment de Drogodependències (CAS). El CAP Turó de Can Mates, en funcionament des del 23 de març del 2012, inclou el Centre de Salut Mental Infantojuvenil (CSMIJ).

1 CUAP
En marxa des del 14 de desembre del 2021

0 hospitals públics i ambulàncies
L’ambulància del SEM ve de Ripollet.

La ciutat ofereix una cobertura assistencial privada amb 4 centres mèdics i 1 hospital

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem