Tendències en salut: innovació i hàbits per viure millor

El TOT Sant Cugat ofereix un monogràfic especial amb les millors idees per millorar la salut i informació d'interès sobre el sector

Índex de continguts

 

Agraïm la col·laboració als anunciants que han confiat en l'Especial Salut del 2025: Intuir, Bañodecor, Dione, Amavir Sant Cugat, Corp, Kapylar Center, Jessica Claramonte, Moonz Sant Cugat, Saldaña Fetscher, Cugat Visió, Hospital Universitari General de Catalunya, Clínica dental Drs. Piñeiro, Ortopèdia Futursalut Sant Cugat, Promusa, MQC Espacio Psicoterapéutico, Espai Salut Mirasol, UIC, Inés Guardia Osteopatia i Truyols. 

Banodecor té un showroom amb producte de qualitat. FOTO: Cedida


Els reptes de l'atenció sanitària a Sant Cugat

L’atenció sanitària és un dels pilars de la societat i Sant Cugat, amb 100.000 habitants i una població dispersa, té al davant reptes importants per garantir un bon servei. Actualment, la xarxa sanitària pública per als santcugatencs compta amb tres Centre d’Atenció Primària (La Mina, Can Mates i Valldoreix), dos consultoris a La Floresta i Les Planes, el Centre d’Urgències Atenció Primària (CUAP) del CAP de la Mina i l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa. L’atenció pediàtrica està centralitzada al CAP de Can Mates. Tot plegat gestionat per la fundació privada Mútua Terrassa i la Generalitat de Catalunya és qui té la competència.

L’atenció primària

Els CAP són la primera línia d’atenció a la ciutadania. “Els CAP funcionen bé”, destaca Roser Casamitjana, de Marea Blanca, tot i detectar alguna deficiència. Una d’elles és la “falta de recursos humans” que dificulta les substitucions: “La longitudinalitat, que fa que cada pacient pugui tenir el mateix metge de capçalera durant tres o quatre anys, és complicada”.

Així, assenyala que "hi ha pocs recursos humans": "Quan una persona es jubila o està de vacances, no és substituïda".

Pediatria a Can Mates

La representant de Marea Blanca es mostra crítica amb la centralització de la pediatria a Can Mates: “És una distorsió, s’ha trencat la proximitat”. A més, l’entitat plantejava les dificultats de les persones sense vehicle privat per anar-hi.

La regidora de Salut de Sant Cugat, Núria Fernández, ho veu diferent i creu que la unificació dels recursos crea sinergies per oferir un "servei més potent": “Treballen més en bloc”. "És millor tenir tota la pediatria a Can Mates, perquè hi són tots els especialistes de pediatria i sumen esforços". A més, considera que la comunicació és bona i “la majoria de gent hi va en cotxe”. 

Un quart CAP?

Sant Cugat fa anys que debat sobre si és necessari un quart CAP i es proposava el barri de Sant Francesc com a ubicació. Núria Fernández detalla al TOT que han abordat la qüestió amb els tècnics del Servei Català de la Salut i que han encarregat un estudi per determinar si cal un nou Centre d’Atenció Primària o si s’han d’ampliar alguns actuals. En aquest sentit, ho emmarca en el futur creixement de la ciutat, amb possibles nous barris com el de Sant Joan. 

"Un nou CAP no es tractaria només de fer un edifici. Si no pots garantir que tingui prou personal, no té gaire sentit", reflexiona Roser Casamitjana, que afegeix: "Té sentit si hi ha el compromís que hi hagi treballadors".

La Floresta i Les Planes

El Consultori de Les Planes ofereix atenció mèdica un dia a la setmana, mentre que a La Floresta són tres matins i dues tardes. Un servei que des de Marea Blanca consideren insuficient, ja que no s’ha recuperat l’atenció prèvia a la pandèmia. Casamitjana recorda que són barris allunyats i amb població envellida: “L’atenció sanitària és molt deficient, estan molt desprotegits”.

"Els consultoris no s’han refet després de la pandèmia. De la Floresta, molts pacients s’han traslladat al CAP de Valldoreix. Són un punt molt feble de la nostra assistència sanitària", afegeix.

La regidora de Salut trasllada que des de la Generalitat no veuen necessari ampliar el personal i defensa que a Les Planes hi va molt poca gent (una mitjana de tres pacients per dia). A més, apunta que a La Floresta es donen cites en menys de cinc dies en la gran majoria dels casos. A la Floresta es van atendre 2.400 pacients el 2024. 

L’atenció hospitalària

Des de Marea Blanca veuen l’atenció hospitalària com la baula més feble de la xarxa de Sant Cugat. Tot i destacar que l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa és un hospital de tercer nivell que pot atendre situacions d’alta complexitat, critica la “falta de recursos”. “Les llistes d’espera són molt llargues”, denuncia Roser Casamitjana. A més, també lamenta que la “falta de recursos” fa que sovint les derivacions des del CAP no s’atenguin correctament.

"Potser caldria que l’hospital de Terrassa estigués més ben dotat. I quan des del CAP t’hi envien, es resolgués en un temps relativament ràpid i breu. Això no passa", insisteix Castamitjana, que recalca: "El fet d’anar a Terrassa no és tan greu si es complissin les condicions de fluïdesa, rapidesa i diligència".

L’hospital de dia, paralitzat?

A principis de 2024 es va anunciar la construcció d’un centre d’alta resolució entre Sant Cugat i Rubí i que hauria de donar resposta als dèficits hospitalaris d’aquesta àrea. Seria un hospital de dia, sense ingressos i per a proves complementàries i cirurgies ambulatòries. Des de llavors hi ha hagut canvi de govern a la Generalitat (d’ERC a PSC) i no s’ha avançat. Segons la regidora de Salut de Sant Cugat, la consellera Olga Pané (PSC) els ha traslladat que s’ha paralitzat perquè no hi ha pressupost de 2025 aprovat. Tot i això, aquest mateix dimarts, 11 de març, la consellera Pané ha avançat que hi estan treballant i ha posat data.

Banodecor té un showroom amb producte de qualitat. FOTO: Cedida

“Estem lluitant per aquest centre. Ens aniria molt bé”, assegura Núria Fernández, que defensa que tot i no ser un hospital convencional, serviria per atendre molts santcugatencs que van a la Mútua de Terrassa per proves o cirurgies menors: “Reduiríem molt el moviment a Terrassa”. Sobre si resoldria la reivindicació històrica d’un hospital, argumenta que la sanitat va cap a “reduir” les hospitalitzacions: "La sanitat va evolucionant: no és el mateix ara que fa trenta anys. Ara es va cap a menys hospitalització. La recuperació, sempre que es pugui, és millor a casa".

“No és un hospital”

Des de Marea Blanca, Roser Casamitjana és clara: “No és un hospital. No té llits ni hospitalitzacions”. Tot i això, creu que pot ser un complement per l’atenció primària. A més, assegura que Mútua de Terrassa és un hospital que pot atendre situacions molt complexes i que no és greu haver-hi d’anar si l’atenció rebuda fos millor i amb menys esperes: “Caldria que estigués més ben dotat”.

Amb tot, Marea Blanca també reflexiona sobre la gestió de la sanitat pública a Sant Cugat, que està en mans d'una entitat privada com Mútua de Terrassa: "Sempre hem apostat per la sanitat totalment pública. No puc dir si aniria millor o pitjor, però el nostre model és una gestió pública". A més, recorda que alguns dels convenis entre Salut i Mútua de Terrassa estan caducats i és "molt difícil que se'n pugui fer un bon control". 


El centre residencial, Amavir Sant Cugat, ofereix una atenció centrada en la persona. FOTO: Cedida


Per què cal cuidar els cuidadors per millorar la salut dels pacients?

18 1

 

Les persones cuidadores són aquelles que presten atenció física o emocional a un ésser estimat malalt o amb diversitat funcional

  1. Millora la qualitat de l’atenció. Els cuidadors ben atesos tenen més energia i recursos per oferir una atenció física i emocional òptima als pacients.
  2. Redueix l’estrès i l’esgotament. Quan els cuidadors reben suport, poden gestionar millor la seva càrrega emocional i física, evitant situacions de fatiga que podrien afectar la seva capacitat de cura.
  3. Afavoreix la comunicació amb els professionals de la salut. Un cuidador informat i descansat pot representar millor el pacient i facilitar una comunicació més efectiva amb el sistema sanitari.
  4. Garanteix la continuïtat de les cures. Si els cuidadors estan sans i equilibrats, poden mantenir-se en el seu rol durant més temps sense que el pacient pateixi interrupcions o mancances en la seva atenció.
  5. Fomenta un entorn més positiu per al pacient. Un cuidador amb benestar emocional pot oferir un suport més afectuós i pacient, cosa que contribueix al confort i a l’estabilitat emocional del malalt.

Videoconsultes mèdiques, en alça

En els últims anys la telemedicina ha experimentat un gran avenç, i les videoconsultes ja formen part de la pràctica habitual en moltes consultes mèdiques. Quins avantatges ofereixen?

1.- Evita l’automedicació 

Redueix el risc de prendre medicaments per autodiagnòstic i sense supervisió mèdica.

20 1

20 1

2.- Flexibilitat horària

Permet programar consultes en horaris més amplis i adaptats a les necessitats del pacient.

20 2

 

3.- Registre integral

Facilita l’accés a l’historial mèdic, millorant el seguiment del pacient i garantint una atenció més coordinada.

20 3

 

4.- Estalvi de temps

Redueix el temps dedicat als desplaçaments i a les esperes en centres mèdics

20 4

 

 


Augmenta la clamídia a Sant Cugat en els últims 5 anys

Per Nielo Ballart

Les infeccions de transmissió sexual (ETS) han anat en augment a Sant Cugat en els últims anys. La clamídia i la gonorrea són les més freqüents, però n’hi ha d’altres com la sífilis o el VIH.

Els casos de clamídia han augmentat en els últims 5 anys a Sant Cugat. Mentre que el 2019 es van registrar 49 casos, en el 2023 es van registrar un 88, segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya. La clamídia és una infecció de transmissió sexual freqüent, causada pel bacteri Chlamydia trachomatis. És més comuna entre els joves i afecta els òrgans genitals, el recte i, menys freqüentment, la gola. En només 5 anys, el nombre de casos ha augmentat en 39: 49 casos el 2019, 45 el 2020, 66 tant el 2021 com el 2022 i 88 el 2023.

Com es transmet?
Molt sovint la infecció és asimptomàtica i, si no es tracta a temps, pot progressar i causar problemes de salut greus a curt i a llarg termini. La infecció es transmet a través de les relacions sexuals (vaginals, orals o anals) no protegides amb una persona infectada, tot i que aquesta no en presenti cap símptoma.

Ascens també de gonorrea
Una altra de les infeccions de transmissió sexual més comunes és la gonorrea, que és causada pel bacteri Neisseria gonorrhoeae. Aquest pot créixer i multiplicar-se amb facilitat en les zones humides del cos humà com l’aparell genital i urinari de l’home (uretra) o de la dona (coll uterí, úter, trompes), la boca, la faringe i l’anus.  En els últims anys també han augmentat els casos de gonorrea a Sant Cugat, passant dels 31 el 2019 als 59 en el 2023. Aquesta infecció va tocar sostre el 2022, arribant als 72 nous casos, sent la infecció de transmissió sexual més comuna d’aquell any, per sobre la clamídia. D’altra banda, van haver-hi 28 afectats el 2020 i 37 el 2021.

Els símptomes de la gonorrea 

La gonorrea es transmet durant les relacions sexuals (vaginals, anals, orals) sense protecció, per contacte amb les secrecions genitals (del penis o de la vagina), faríngies i rectals de persones infectades. De vegades, no dona cap símptoma ni molèstia, però en canvi, pot ser transmesa a altres persones durant les relacions sexuals. No és necessari que hi hagi ejaculació per contraure-la o transmetre-la.

Altres infeccions
Altres infeccion de transmissió sexual són la sífilis, el limfogranuloma veneri i el virus de la immunodeficiència humana (VIH). En els últims 5 anys, hi ha hagut 7 casos limfogranuloma veneri, 14 de VIH i 39 de sífilis.

Cugat Visió, especialitzats en teràpia visual. FOTO: Cedida


Endometriosi i fertilitat, matrimoni impossible?

L’endometriosi sovint s’associa a la infertilitat, però cal destacar que moltes dones amb aquesta condició aconsegueixen quedar-se embarassades

1.  Diagnòstic precoç
Un diagnòstic i tractament precoç pot ajudar a controlar l’endometriosi abans que afecti greument

22 1

 

2. Úter funcional
En molts casos, l’endometriosi no altera la capacitat de l’úter per acollir un embaràs

22 2

 

3. Embaràs natural
Algunes dones amb endometriosi aconsegueixen quedar-se embarassades sense tractaments mèdics

22 3

4. Tractaments efectius
Existeixen opcions terapèutiques, com la cirurgia laparoscòpica o tractaments hormonals

22 4

 

5. Òvuls viables
L’endometriosi no afecta directament la qualitat dels òvuls en totes les dones

22 5

6. Hàbits saludables
Una alimentació equilibrada i l’exercici físic poden ajudar a reduir la inflamació i millorar la fertilitat

22 6

 

7.  Fecundació in vitro
Les tècniques de reproducció assistida augmenten les possibilitats d’embaràs en casos més complexos

22 7

 

8. Reproducció assistida
A més de la FIV, hi ha altres tècniques de reproducció assistida  amb resultats excel·lents

22 8

 

9. Nous avanços
La investigació obre noves possibilitats terapèutiques, millorant encara més les opcions de fecundació

22 9

 

 


 

Medicina estètica a xarxes socials, sí o no

24

Il·lustració creada a partir d’intel·ligència artificial.

Les 5 diferències entre un influencer o professional de la salut:

1.Formació i Coneixement. 

Influencer: Pot tenir experiència personal, investigació autodidacta o col·laboracions amb experts, però no sempre té una base científica sòlida.
Professional: Ha estudiat anys en medicina, dermatologia o cirurgia estètica i es basa en evidències científiques.

2 Responsabilitat i Ètica 

Influencer: Sovint busca generar engagement i viralitat. Pot exagerar resultats o ometre riscos per fer més atractiu el contingut.
Professional: Està subjecte a codis ètics i deontològics. Ha de prioritzar la salut i informar sobre riscos i beneficis de manera objectiva.

3 Fiabilitat de la Informació.

Influencer: Pot difondre tendències o “trucs” sense una validació mèdica. La informació pot ser parcial o basada en experiències personals.
Professional: Ofereix informació basada en estudis científics, regulacions sanitàries i la seva pròpia pràctica clínica.

4 Objectiu Final
Influencer: Pot tenir una motivació comercial, promocionant productes o clíniques a canvi de beneficis econòmics.
Professional: El seu objectiu és millorar la salut i el benestar dels pacients de manera personalitzada i segura.

5 Resultats i Seguretat. 

Influencer: Pot mostrar resultats espectaculars sense explicar el procés complet o els riscos associats.
Professional: Ofereix tractaments segurs, supervisats i personalitzats, explicant tant els avantatges com les possibles complicacions.

En resum:
Un influencer pot ser inspirador, però un professional és qui realment vetlla per la teva salut. Sempre consulta un expert abans de prendre decisions sobre tractaments estètics!

Doctor Piñeiro, 25 anys treballant al teu servei FOTO: Cedida


Sis raons per vacunar-se i protegir-se a un mateix i als altres

28 1

 

La COVID-19 va revifar el debat de les vacunes i, per això, un cop superada la pandèmia, la Generalitat insisteix en la vacunació.

La Generalitat ofereix sis raons per incentivar la vacunació entre la població, tant per a les vacunes recomanades en nens com per a altres vacunes per a adults i persones de risc, com les de la COVID-19 i la grip.

1.Immunitat
Amb els anticossos de la vacuna, limitaràs al màxim la possibilitat de patir la malaltia

2. Seguretat
Totes les vacunes que arriben al sistema sanitari català són segures i el seu ús està avalat per la comunitat científica i els organismes internacionals.

3.Minimitzar riscos
Amb la vacuna reduïràs la possibilitat de desenvolupar qualsevol símptoma que generi la malaltia

4.Més recursos sanitaris
Si baixen els contagis, disminuirà la pressió assistencial i, en conseqüència, el sistema de salut et podrà oferir una millor atenció en cas que ho necessitis

5.Protegiràs als teus
El gest de vacunar-te també beneficia la gent que t’envolta: evita que la malaltia es propagui i arribi als teus familiars i amics

6.Formaràs part de la solució
Amb la vacuna, podràs protegir-te a tu mateix i als altres de malalties greus i contagioses.


La hipoteràpia per després de patir un càncer

30(2)

Imagina’t una dansa tranquil·la, on cada moviment és una oportunitat per reconectar el cos i l’esperit. Això és el que ofereix la hipoteràpia, una teràpia rehabilitadora que utilitza el moviment tridimensional del cavall per millorar aspectes físics i psicomotors en persones amb disfuncions neurològiques o motrius. Aquesta tècnica és també útil per a nens supervivents de càncer, que poden tenir seqüeles a mig i llarg termini derivades de la malaltia i de la teràpia oncològica. Un estudi recent analitza els beneficis de la rehabilitació assistida amb cavalls per millorar la qualitat de vida d’aquests infants, ajudant-los a superar les seqüeles físiques i emocionals.

Per què la hipoteràpia?
Els beneficis de la hipoteràpia són globals: millora l’autoestima, afavoreix l’autocontrol i la comunicació emocional amb el cavall, reduint l’ansietat i promovent la inclusió social. En l’àmbit físic, millora la circulació, l’equilibri, la força muscular, normalitza el to muscular i afavoreix la marxa. També fomenta la relació afectiva amb el cavall i millora les relacions socials. En l’àmbit educatiu, millora l’atenció, la creativitat, la resolució de problemes i l’aprenentatge de conceptes matemàtics. I en l’àmbit comunicatiu, millora la coordinació i l’articulació, augmentant la qualitat de la comunicació verbal i no verbal.


Consells per evitar caure en les addiccions

iStock 1341650905

 

La salut mental està deixant de ser un tema tabú per a la societat, i cada cop hi ha més  consciència sobre la importància de cuidar-la.  Evitar caure en les addiccions és un primer pas per no agreujar la situació

  1. Rutina saludable: Estableix horaris
  2. Relacions sanes: Amics que et facin créixer
  3. Passatemps: Activitats saludables
  4. Meditació i mindfulness: Per evitar l’estrès
  5. Estableix objectius. T’ajuda a enfocar-te
  6. Posa límits: Aprèn a dir que no
  7. Alimentació equilibrada: Menja saludable
  8. Autoconeixement. Identifica els punts febles
  9. Desconnecta. Limita les pantalles
  10. Autodisciplina. Control sobre els teus actes
  11. Xarxa de suport. Amics i família
  12. Gestiona les emocions. Tracta la tristesa o l’ansietat
  13. Autoestima. Augmenta l’autoconfiança
  14. Alternatives saludables. Substituir hàbits perjudicials
  15. Paciència. És una carrera de fons
  16. Respecta el cos. Ment i cos de la mà
  17. Evita l’avorriment. Assoleix reptes
  18. Millor en companyia. Evita la solitud
  19. Gestiona el temps lliure. Evita hores mortes
  20. Atén als primers signes. Estigues alerta
  21. Recorre a un professional. Deixa’t guiar

L’estrès, la malaltia del segle XXI

34 1 (2)

 

Diversos experts assenyalen que aquesta afectació és una de les principals patologies del segle XXI, i entre ells destaca l’OMS, que en els darrers anys ha intensificat els seus esforços per ajudar a combatre-la

Vivim en una societat accelerada, on les presses, les exigències i la immediatesa formen part del dia a dia. Aquesta dinàmica, però, té un preu: l’estrès s’ha convertit en un problema creixent que afecta tant el cos com la ment. No es tracta només d’una sensació de fatiga o tensió, sinó d’un factor que pot desencadenar trastorns cardiovasculars, digestius i neurològics, minvant la qualitat de vida des de ben jove. A més, quan l’estrès es cronifica, esdevé un obstacle per al benestar i la felicitat, fent que cada repte diari es visqui amb més dificultat. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’estrès és la principal causa de malaltia i discapacitat del món i es calcula que afecta a més de 300 milions de persones.

Guia contra l’estrès

L’OMS disposa d’una guia il·lustrada per ajudar a gestionar l’estrès i fer front a l’adversitat. La finalitat és donar suport a l’aplicació de les recomanacions de l’OMS sobre gestió de l’estrès. Sobre la base de les dades científiques disponibles i de nombroses proves de camp, aquesta guia proporciona informació i habilitats pràctiques per ajudar les persones a fer front a l’adversitat.

Descarrega la guia contra l'estrès de l'OMS

Espai Salut Mirasol


10 aliments molt saludables per al teu dia a dia

36 1(1)

Cuidar l’alimentació és clau per garantir una salut de ferro i, en concret, hi ha diferents aliments que en són uns grans aliats per a aconseguir-ho.

Una alimentació equilibrada i variada és molt important per mantenir una bona salut. Certs aliments, per les seves propietats nutricionals úniques, poden ser aliats poderosos per millorar diferents aspectes del nostre benestar.

  1. Ametlla: Rica en greixos saludables, proteïnes i vitamina E, ajuda a cuidar el cor i la pell. També aporta calci i magnesi, essencials per a la salut òssia.
  2. Pomes: Font de fibra i antioxidants, contribueix a la digestió i al sistema immunitari. Conté pectina, una fibra soluble que ajuda a regular el colesterol i la glucosa.
  3. Bròquil: Ple de vitamines (A, C, K) i minerals com el ferro i el calci. Els seus antioxidants ajuden a prevenir malalties i reforcen el sistema immunitari.
  4. Salmó: Peix blau ric en omega-3, beneficiós per al cor i el cervell. També és una excel·lent font de proteïnes d’alt valor biològic i de vitamina D.
  5. Espinacs.  Font de ferro, vitamines A, C i K, i antioxidants, ideals per a la salut ocular i muscular. La seva riquesa en àcid fòlic el fa especialment beneficiós durant l’embaràs.
  6. Nabius. Potents antioxidants naturals que ajuden a prevenir l’envelliment cel·lular i redueixen la inflamació. També contribueixen a la salut cardiovascular i cognitiva.
  7. Fesols vermells. Rics en proteïna vegetal, fibra i ferro, bons per a la salut cardiovascular. La seva fibra soluble ajuda a controlar els nivells de sucre en sang i millorar la digestió.
  8. Moniato. Ric en betacarotè, vitamina C i fibra, afavoreix la salut ocular i digestiva. També proporciona energia de manera sostinguda gràcies al seu índex glucèmic moderat.
  9. Nous. Ajuden a la memòria i la concentració gràcies al seu contingut en omega-3 i antioxidants. A més, tenen propietats antiinflamatòries i beneficien la salut cerebral.
  10. Xocolata negra. Amb flavonoides que milloren la circulació i tenen efectes positius en l’estat d’ànim. També pot ajudar a reduir la pressió arterial i protegir el cor.

Els més destacats

1.- Salmó:  És un dels millors aliments per cuidar el cor i el cervell. ç

37 1(1)

 

2.- Nous.  Són un súper aliment per a la salut cerebral, el cor i per a mantenir l’equilibri general del cos.

37 2(1)

 

3.- Bròquil. Destaca per la seva capacitat per reforçar el sistema immunitari i prevenir malalties cròniques.

37 3(1)

4.- Moniato.  Imprescindible per a la salut ocular, mentre que la seva fibra afavoreix la digestió i regula els nivells de sucre.

37 4(2)

 


Els gossos, els millors aliats per a la salut i el benestar

Per Bernat Bella

Teràpia a la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària. FOTO: Mútua

Teràpia a la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària. FOTO: Mútua

Mútua de Terrassa permet la visita de les mascotes a persones ingressades i ara ha impulsat la teràpia assistida amb gossos per a afavorir la salut mental i emocional de pacients.

El gos és el millor amic de l’home. Això diu la frase feta i a Mútua de Terrassa en són conscients. En els últims mesos han impulsat programes amb els gossos com a protagonistes per millorar la salut emocional i el benestar dels pacients.

La visita de les mascotes

Des del 2024, els pacients ingressats al Centre Sociosanitari Vallparadís, centre d’atenció intermèdia per als santcugatencs, poden rebre les visites de les seves mascotes.  La iniciativa porta per nom Gospital i té l’objectiu de millorar el benestar i la salut de les persones ingressades en aquest centre, que són principalment gent gran amb malalties cròniques o que reben cures pal·liatives al final de la seva vida. D’aquesta manera es vol “humanitzar” l’atenció sanitària. Mamen Galindo, responsable d’Atenció al Pacient i Famílies de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa, assenyala que hi ha alguns estudis que apunten a una millora de l’estat ànim dels pacients quan reben la visita de la seva mascota: “Volem posar la persona al centre i garantir el seu benestar emocional. Per molts, la mascota és una membre més de la família”. Aquest contacte s’associa a sensacions de tranquil·litat i relaxació, reducció del ritme cardíac i pressió sanguínia així com a la millora anímica. Va ser el primer centre hospitalari de Catalunya que permet les visites de les mascotes.

Teràpia amb gossos
D’altra banda, la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa ha implementat recentment la teràpia assistida amb gossos amb el propòsit de millorar la salut mental i emocional dels seus pacients. La iniciativa pretén reduir l’ansietat i el malestar emocional i contribuir a millorar les habilitats socials i el control de conductes dels pacients. En aquest sentit, aquest treball també busca promoure la seva relaxació, millorar la seva atenció i minimitzar els comportaments obsessius.


Com qualifica l’OMS els millors sistemes de salut del món?

 

14 04

 

França lidera la classificació dels sistemes de salut mundials segons els indicadors clau de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Descobreix-los:

  1.  Nivell general de salut. Avalua diferents indicadors que afecten la salut de la població d’un país per determinar el benestar global dels ciutadans.
  2. Desigualtats.  Mesura les diferències en l’accés als serveis sanitaris i en els resultats de salut entre diferents grups socials, econòmics o geogràfics dins del mateix país.
  3.  Resposta del sistema. Analitza la satisfacció dels pacients amb l’atenció rebuda i la capacitat del sistema per respondre eficaçment a les necessitats mèdiques de la població.
  4. Distribució de la capacitat de resposta.  Examina si més enllà del nivell econòmic o condicions socials, tothom rep una atenció sanitària de qualitat i sense discriminació.
  5. Distribució de la càrrega financera.  Avalua el repartiment dels costos del sistema entre la població, valorant si el finançament es fa de manera equitativa.

L’arc mediterrani lidera la salut a Europa

A Europa, els sistemes dels països mediterranis com França, Itàlia i l’Estat espanyol tenen una alta valoració segons l’OMS

 
Comentaris

Destaquem