1.475 estafes a Sant Cugat el 2023, un 20,21% més que l'any anterior

Les estafes són el delicte que més puja arreu del territori

Les estafes, sobretot aquelles que es fan en l'àmbit virtual, és un dels delictes que creix més a Sant Cugat i arreu del territori català. Així, aquest 2023 hi ha hagut 1.475 estafes a Sant Cugat, un 20,21% més que l'any anterior, el 2022 quan la xifra va ser de 1.227. 

"Si parlem de les estafes virtuals o ciberdelictes, estem davant d’un autèntic problema global en l'àmbit de seguretat patrimonial. Són delictes que creixen exponencialment cada vegada amb més intensitat. Està situat entre els dos primers delictes més denunciats, junt els furts, a totes les comissaries policials de Catalunya", explica el cap de la comissaria dels Mossos a Sant Cugat, Manel Rodríguez.

Aquest tipus de delictes cibernètics se solen cometre per delinqüents que es troben a l'estranger, per això és important no facilitar dades bancàries a desconeguts o a pàgines d'internet que no són conegudes. Una de les estafes que es dona últimament és a través del whatsapp (mirar foto), l'usuari rep un missatge d'un número, normalment de l'estranger i de països en vies de desenvolupament. L'estafador es fa passar per un conegut i demana diners a la víctima per tal de solucionar algun tipus de problema. "Els autors treballen de forma quasi invisible aprofitant la globalitat i la mateixa xarxa cibernètica. Es troben per tot el planeta protegit per l’empara legal com que no es troben físicament en el país on comenten els fets", explica el cap dels Mossos. 

Una altra estafa que es dona habitualment és la de rebuda de missatges del banc o d'empreses de missatgeria. La víctima rep un missatge, a través de SMS, amb un enllaç on se li demanen dades bancàries des d'un fals missatge del banc o d'una empresa de repartiment de paquets. Aquesta estafa és coneguda com a “pesca de credencials” (phising) i l'objectiu és obtenir dades personals o aconseguir pagaments fraudulents.

Missatges paquet 3 correus edit 1985060329

Per evitar les estafes cibernètiques els mossos acostumen a fer publicacions per avisar de noves tipologies. "Cal ser desconfiat davant dels missatges, vinguin d’on vinguin, en els que ens demanen dades delicades o quan directament ens donen instruccions directes per operar amb els nostres comptes bancaris. Les dades bancàries són com les claus de casa nostra, no les donem a cap desconegut", diu Rodríguez. 

Qui potser víctima d'una estafa?

"No has de tenir 80 anys per ser víctima vulnerable d’aquesta tipologia delictiva sinó que persones de mitjana edat, confiades i no habituades a les noves tecnologies, estan patint també aquests delictes", segons els mossos. A més no és fàcil poder enxampar els delinqüents i evitar que es produeixi el delicte. "L’actuació policial per evitar aquests delictes en complexa, la gran majoria d’aquests fets es produeixen a l’entorn virtual i privat de la víctima, sigui amb un portàtil o amb un mòbil. En aquest entorn de privacitat és impossible que la policia pugui evitar la consumació del fet", segons destaca el sotsinspector Rodríguez.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem