4 de cada 10 estrangers de Sant Cugat són de la Unió Europea

Italiana, francesa i alemanya són les nacionalitats més comunes dels estrangers de Sant Cugat

El debat sobre la immigració ha esclatat a Sant Cugat arran d'unes preguntes de l'Observatori Sociològic de l'Ajuntament sobre aquest fenomen a la ciutat. A més, Junts portarà el tema al ple municipal de febrer amb una moció on denuncia els "fluxos ingents i desproporcionats" d'immigrants a Catalunya. En aquest context, què diuen les xifres sobre la població estrangera a Sant Cugat? Hi ha diferència amb la resta del país i les poblacions veïnes? Quins són els estrangers amb més presència?

Més info: Junts defensa les preguntes sobre immigració de l'Observatori: "És un tema d'actualitat"

El 13,2 dels 95.000 habitants que tenia Sant Cugat el 2022 eren estrangers, segons dades de l'Institut Català d'Estadística. Són 12.617 santcugatencs. Una dada assimilable a la resta del país, però amb característiques molt diferents.

La Unió Europea, principal origen

4 de cada 10 santcugatencs d'origen estranger són de la Unió Europea. Això converteix Sant Cugat en la segona ciutat catalana amb una proporció d'estrangers de la Unió Europea més elevada, només superada per Castelldefels. Concretament, el 39% dels estrangers que viuen a Sant Cugat provenen d'algun país comunitari. A Barcelona aquesta xifra és del 28,8%. També es troben molt per sota ciutats veïnes com Rubí (11%), Terrassa (10,9%) o Cerdanyola (22,3%).

Aquesta realitat dibuixa un mapa de la població estrangera a Sant Cugat força diferent de la resta del país. El perfil majoritari d'aquests migrants comunitaris és de nivell socioeconòmic elevat i que sovint arriben aquí per treballar a multinacionals o grans empreses de l'entorn. Un fenomen que es coneix com a expats, molt estès a Barcelona i que ja es fa notar al municipi. I justament aquest és un dels motius, segons expliquen des de les immobiliàries, que ha fet disparar el preu del lloguer a Sant Cugat, que ha passat de 850 a 1.500 euros en deu anys. 

Àfrica i Amèrica del Sud

D'altra banda, un 22% dels santcugatencs estrangers venen d'Amèrica del Sud, mentre que només un 5% ho fa d'Àfrica. A Rubí, el 32,5% dels estrangers arriba d'Àfrica, mentre que a Cerdanyola aquest percentatge és del 13,7%. A Catalunya, el 25,5% dels estrangeres són del continent africà. 

D'altra banda, els santcugatencs que venen d'Àsia representen el 9,1% dels estrangers totals a la ciutat. Rubí (11,9%), Cerdanyola (19,1%) i Barcelona (21%) tenen percentatges superiors. 

Els països més comuns a Sant Cugat

Itàlia, França i Alemanya són els tres països que aporten més migrants a Sant Cugat. A la ciutat hi ha 1.484 persones que venen d'Italià i representen gairebé el 12% de la població estrangera. A continuació hi ha França (1.049 persones i 8,3%) i Alemanya (686 persones i 5,4%). Regne Unit i Marroc completen els cinc primers països. 

A Sant Cugat, els italians són l'11% de la població estrangera, mentre que al conjunt de Catalunya aquest col·lectiu representa el 6%. En canvi, els marroquins són el 3,9% dels estrangers santcugatencs, mentre que a Catalunya el percentatge és del 18,5%. Unes xifres que posen de manifest que la immigració a Sant Cugat té una cara diferent a la resta del país. 

Si es compara amb el total de la població, els italians representen l'1,55% del total dels santcugatencs. La principal diferència amb el conjunt del país es troba en els marroquins, que representen el 0,5% dels santcugatencs i el 3% dels catalans. 

Estrangers a Sant Cugat

El 13,2 dels 95.000 habitants que tenia Sant Cugat el 2022 eren estrangers. Això són 12.617 santcugatencs. Fa vint anys, aquest percentatge era del 10,4%. És a dir, des del 2003 la població d'estrangers a Sant Cugat s'ha mantingut més o menys estable. Els italians són el col·lectiu que més ha crescut des de llavors, mentre que els marroquins han perdut població en els últims anys. El 2010 hi havia 620 santcugatencs del Marroc, mentre que el 2022 n'eren 493.

Al conjunt de Catalunya, els estrangers representen el 16,3% del total de la població. Al Vallès Occidental hi ha un percentatge d'estrangers menor que a Sant Cugat (11,8%). També a Rubí (12,8%) i Cerdanyola (9,8%). És a dir, a Sant Cugat hi ha una proporció d'estrangers que es podria assimilar a la resta del país, però la gran diferència es troba en el perfil i el seu origen.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem