5 de cada 1.000 cotxes que circulen per l’àrea de Barcelona porten un mosquit tigre

Un estudi científic constata que durant tot un estiu a l’Àrea Metropolitana de Barcelona hi circulen cada dia entre 12.000 i 71.000 cotxes amb un mosquit tigre al seu interior

Un mosquit tigre només és capaç de volar pocs centenars de metres. Tot i això, també se’l troba en indrets ben allunyats dels punts de cria on han nascut i que no hi hauria arribat per ell mateix. L'acció humana és fonamental per entendre, ja no només l'arribada del mosquit tigre a Catalunya, concretament a Sant Cugat; sinó per explicar la seva expansió pel territori.

En aquest context, un equip d’investigadors del projecte Mosquito Alert ha publicat un estudi a Scientific Reports on es constata que durant tot un estiu a l’Àrea Metropolitana de Barcelona hi circulen cada dia entre 12.000 i 71.000 cotxes amb un mosquit tigre al seu interior. Això vol dir que cinc de cada mil cotxes que viatgen diàriament per la zona de Barcelona porten un d'aquests mosquits.

“Ara tenim números que demostren que viatjar en cotxe és un mecanisme de dispersió pel territori i això ens servirà per millorar el seguiment i control de l’espècie”, explica Roger Eritja, de Mosquito Alert. D’altra banda, aquesta evidència també permetrà millorar la predicció del risc epidemiològic ja que “el mosquit tigre és un vector de malalties i, per tant, com més entenguem la diversitat de mecanismes i l’abast real de la seva capacitat de dispersió, el risc per a la salut pública serà menor”, explica el director de Mosquito Alert, Frederic Bartumeus,

Així, Barcelona és la província de tot l'estat espanyol on hi ha més cotxes transportant mosquits tigre. Mosquito Alert és una plataforma creada per científics on els ciutadans poden difondre on han trobat mosquits tigre. Amb aquestes dades es crea un mapa de la seva expansió i les dades són utilitzades per experts per analitzar l'evolució i realitat d'aquesta espècie a Catalunya.

Les inspeccions

Durant l’estiu del 2015, es van inspeccionar 770 cotxes escollits a l’atzar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. “Amb l’ajuda d’un aspirador especial per caçar mosquits vam aspirar l’interior dels cotxes seguint un protocol i parant especial atenció a les parts més fosques i estretes del cotxes, per exemple a sota els seients, que és on acostumen a amagar-se”, explica Isis Sanpera, del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat.

Una part de les inspeccions dels cotxes es va fer en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra en diferents punts de la xarxa viària del Baix Llobregat, incorporats als dispositius de control policial rutinari. La resta d’inspeccions es van fer a diverses estacions ITV (Inspecció Tècnica de Vehicles) de la zona de Barcelona.

D’altra banda, els investigadors també han utilitzat els avisos fets per la ciutadania a través de l’app de Mosquito Alert per estimar la quantitat de mosquits tigre que hi ha a les diverses províncies d’Espanya. "La combinació de ciència ciutadana a escales grans amb experimentació científica a escales locals és molt potent i permetrà, en un futur proper, abordar problemes epidemiològics d’abast global”, comenta Bartumeus.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem