Mosquito Alert, el mapa per saber on hi ha més moquits tigre

Una plataforma virtual permet als ciutadans enviar informació d'on han vist mosquits tigres per controlar-ne la població

Un equip d'investigadors catalans, en col·laboració amb la Diputació de Girona, ha impulsat la plataforma Mosquito Alert per tal de fer un control i prevenció de la presència del mosquit tigre a l'estat espanyol, on va arribar a través de Sant Cugat el 2004. Es tracta d'un mapa interactiu on es mostra informació pràctica relacionada amb el mosquit tigre i que els ciutadans poden omplir.

El mapa incorpora a temps real la informació que envia el ciutadà, a través d'una aplicació per a mòbils. Així, en el mapa interactiu també es pot veure on els ciutadans han vist mosquits tigres o punts de cria. El valor afegit és que aquesta informació passi a mans de tècnics i ajuntaments per tal que prenguin les actuacions necessàries. L'objectiu és minimitzar el risc que la presència d'aquest mosquit suposa en la transmissió de malalties.

Actualment tenen uns 3.500 participants actius a tot l'Estat i ja s'han carregat al mapa unes 8.000 fotografies, algunes de les quals a Sant Cugat. Organismes internacionals, com ara l'ONU, ja s'han interessat per aquesta eina.  En parlem amb l'investigador Frederic Bartumeus, director del projecte.

"El mosquit tigre ja no ens el traurem de sobre"

Mapa on es veuen zones on s'han vist mosquits tigres a Sant Cugat

En què consisteix Mosquito Alert?
És una plataforma on impliquem als ciutadans, a les administracions i a la comunitat científica. La idea és que els ciutadans enviïn observacions d'on han vist mosquits tigre i també de zones de cria... Aquesta informació ens servirà als investigadors per estudiar l'evolució i fases del mosquit tigre i a les administracions locals per saber els punts on hi ha més presència d'aquest mosquit. En definitiva, una eina a temps real que sigui útil per fer un control de la població del mosquit tigre.

De què us serveix aquesta eina?
El mosquit tigre ja no ens els traurem de sobre i participant en aquesta aplicació podem minimitzar els riscos d'aquests mosquits transmissors de malalties. La informació ens serveix per poder modelar el procés d'invasió i saber on hi ha més risc de transmissió de malalties en el cas que arribin persones amb virus tropicals.

Feu seguiment d'algun altre mosquit?
També fem un seguiment del mosquit de la febre groga, que igual que el mosquit tigre, es tem que pugui arribar a Europa. A Catalunya encara no se n'ha vist cap. Conjuntament amb el mosquit tigre, són els mosquits que poden transmetre malalties tropicals i que estan distribuïts per tots els continents. El mosquit de la febre groga va ser el que va provocar l'epidèmia de Zika l'estiu passat.

Quin és el risc real pel que fa a transmissions de malalties?
Si fa dotze anys arribava una persona amb dengue a Barcelona, no hi havia cap probabilitat de transmissió perquè cap mosquit podia fer de vector. Ara ja no és probabilitat zero, però s'ha d'intentar minimitzar.

Quines són les zones amb més risc?
Els focus més importants de mosquits tigres són a Barcelona i és la zona amb una mica més de risc. Hi arriba gent de tot el món, també de zones tropicals i que pot haver estat infectada amb dengue... Tens una situació més complicada perquè tens persones infectades, tens el vector transmissor (mosquit tigre) i moltes persones sanes a les quals es pot transmetre el virus. Aquest problema ha existit des de fa temps i cada estiu hi ha persones que treballen per minimitzar aquests riscos i de moment no ha passat res.

Quins escenaris podrien donar-se?
En altres països com França ja hi ha hagut brots epidèmics pel mosquit tigre, que està a tota la conca mediterrània. Pot passar això: que centenars de persones apareguin amb dengue i col·lapsin el sistema sanitari amb febres molt altes; i més problemàtic per nadons o gent gran. No són malalties letals com pot ser l'Ebola, pero pot generar problemes en el sistema sanitari. Cada any arriben centenars de persones a Barcelona amb Zika, però hi ha un control mèdic i s'han de declarar. Se'ls hi diu que es quedin a casa i no entrin en contacte amb altres persones i mosquits.

L'objectiu és eliminar el mosquit tigre?
No, ja no ens els traurem de sobre. L'objectiu, establert a tot Europa, és minimitzar població. El risc és la suma de tres factors: persones infectades (difícil d'evitar en un món globalitzat), molta població sana (que no els pots eliminar) i el transmissor (mosquit). De les accions més clares per minimitzar el risc, és disminuir la població de mosquits. Si ho fas, disminueixes molt la probabilitat de transmissió. A Catalunya es fa bé, hi ha molt coneixement.

La plataforma també servirà per a les administracions.
El control de plagues, com el mosquit tigre, és una responsabilitat municipal dels ajuntaments. A poc a poc vam veure que era una necessitat incorporar al projecte les administracions, que són els que han de gestionar tot plegat i vigilar que les poblacions de mosquits tigres no es descontrolin. Hem generat una plataforma privada pels ajuntaments, on tenen el mateix mapa que veuen els usuaris amb els punts de mosquits tigre i zones de cria.

Què pot fer un ajuntament?
Poden adequar la gestió i anar a embornals que els ciutadans hagin identificat com a lloc de cria per tirar un producte perquè no proliferin els mosquits tigre. El control s'ha de fer en fase aquàtica, on són larves. SI el mapa s'utilitza bé i els ciutadans representen bé la presència del mosquit en els barris, l'ajuntament pot fer un tractament en els punts on n'hi hagi més. També es poden comunicar de manera directa amb els ciutadans, per explicar les actuacions que s'estan fent.

Amb Sant Cugat esteu treballant?
Encara no hem parlat. Hem fet contactes amb La Bisbal de l'Empordà, Terrassa, Badalona... Sí que tenim ciutadans de Sant Cugat que ens han passat fotos, però el que és interessant és que l'Ajuntament es posi en contacte amb nosaltres perquè els hi ensenyem les eines que tenen al seu abast i com els podem ajudar a fer un control de la població del mosquit. Si s'involucra l'ajuntament, el ciutadà veu que la informació que dona és útil.

Quina és la situació actual del mosquit tigre?
El 2004 va haver-hi el primer avís ciutadà d'un mosquit tigre. A Catalunya ja s'hi ha quedat i està entrant cap a l'interior. El projecte ha demostrat la presència del mosquit tigre en zones on es pensava que no n'hi havia, com a Berga, a la província de Lleida... A vegades, un ciutadà et marca un mosquit en una zona que et sorprèn. També s'ha descobert a Aragó i cap al sud, València, Alacant, Múrcia i també està entrant cap a Andalusia.

Quina ha estat l'evolució del mosquit tigre a casa nostra? N'hi ha més o menys que abans?
És una pregunta difícil i és el que intentem resoldre amb aquests models i aquests mapes. L'estiu passat va ser un any de poc mosquit en general, perquè el mosquit també depèn de les pluges, temperatures... Ara amb les dades dels ciutadans i els anys que portem, podem saber com evoluciona la població de mosquits. La il·lusió és arribar a fer una predicció de l'evolució del mosquit tigre.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem