5 rieres per descobrir a Sant Cugat

Sant Cugat és terra de rieres i torrents i en destaquem cinc dels més representatius de la ciutat

Sant Cugat és un municipi ple de rieres i torrents, que es poden veure en la seva forma natural o que han estat tapades després de la urbanització del centre de la ciutat. En aquest article fem un repàs per cinc de les més significatives que es poden trobar a Sant Cugat i als seus barris. 

Riera de Sant Cugat

La riera de Sant Cugat és un afluent del riu Ripoll pel marge dret. Aquest curs d'aigua natural de 7,8 km flueix per tres municipis del Vallès Occidental: Sant Cugat, Cerdanyola i Montcada i Reixac. L'any 1995 va començar la cobertura de la riera al seu pas per Sant Cugat, des de l'antic celler fins al passeig de Torreblanca. Actualment, la riera només baixa pel parc de la Pollancreda després d'un dia de pluja.

La riera de Sant Cugat és la més llarga del municipi. FOTO: Artur Ribera

La riera de Sant Cugat és la més llarga del municipi. FOTO: Artur Ribera

Riera de Sant Medir

La riera de Sant Medir es troba al Parc de Collserola i té el seu origen en la unió de dos torrents: el de la Salamandra i el de les Costes de Sant Medir. També rep aigua de la font de Sant Medir i passa per la seva ermita, que dona nom a la riera. La seva vall discorre entre la Serra de la Rabassada i la de Sant Medir, i passa per indrets significatius del parc natural, com ara l'ermita de Sant Adjutori i el Forn Ibèric, Can Borrell, la Torre Negra i el Pi d'en Xandri.

 
Riera de Sant Medir a prop de la plaça Rotary

Riera de Sant Medir a prop de la plaça Rotary. FOTO: Arxiu

La Rierada

La Rierada o riera de Vallvidrera és l'únic curs d'aigua permanent del Parc de Collserola i és un afluent del riu Llobregat pel marge esquerre. Neix sota els turons de Can Pasqual i de Can Castellví, a una cota inicial de 470 m, i passa per Vallvidrera, Les Planes, La Floresta, La Rierada de Molins de Rei fins que desguassa al riu Llobregat, a una cota final de 18 m. Té múltiples afluents, entre els quals destaca el Torrent de la Budellera, i manté un entorn natural de bosc de ribera.

Salt d'aigua de la riera de Vallvidrera, a la Rierada FOTO: Artur Ribera

Salt d'aigua de la riera de Vallvidrera, a la Rierada FOTO: Artur Ribera

Riera de Saladrigues

La riera de Saladrigues i el torrent de Buscarons es troben a La Floresta. L'any 2016 es va fer el primer pas per iniciar un projecte de millora del seu estat. Aquest consisteix a renovar l'actual xarxa de clavegueram que passa per aquests espais i així donar solució als problemes de conducció d'aigües. A més, també es vol naturalitzar els marges d'aquests torrents i recuperar la zona com a espai natural.

DSCF0026

Bosc d'en Saladrigues, a prop de la riera. FOTO: Arxiu

Torrent de Can Cabassa

Aquest torrent es troba al barri de Mira-sol i, quan plou, pateix una gran crescuda i baixa amb molta força. El març de l'any 2018 la Junta de Govern Local va aprovar un projecte per a la millora i naturalització del torrent, davant les queixes d'alguns veïns pel seu mal estat. Aquest projecte consisteix a cobrir la riera fins a Mas Gener i, a partir d'allà, fer una actuació de naturalització. 

 MG 9090

Torrent de Can Cabassa. FOTO: Artur Ribera

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?