Més de 500 famílies necessiten ajuda alimentària regular de Càritas

Càritas va atendre 1.670 santcugatencs i santcugatenques durant el 2019

La pobresa s'ha disparat a Sant Cugat a causa de la crisi del coronavirus. És una de les advertències de Càritas, que actualment dona aliments de forma regular a més de 500 famílies santcugatenques. Abans de la Covid-19, Càritas Sant Cugat atenia regularment 268 famílies que necessitaven ajuda per menjar. A finals de març la xifra va augmentar a 498 i a principis de juny s’ha arribat a 538.

El rector de la parròquia de Sant Pere, Emili Marlés, ha reconegut que els preocupa l'actual situació econòmica derivada de la pandèmia i l'augment de la pobresa. A més, ha indicat la necessitat d'estar preparats per si l'evolució en els pròxims mesos es complica. Per això ha fet una crida a l'Ajuntament i a la ciutadania a incrementar la seva col·laboració amb Càritas, ja que actualment el magatzem d'aliments s'ha quedat a zero i serà necessari comprar més menjar per poder atendre totes les necessitats.

"Necessitem ajuda permanent de tothom per poder seguir donant lots d'aliments", emfatitza. És per això que insisteixen en la crida a la ciutadania perquè participin en la campanya solidària engegada per Càritas per recaptar fons.

Més info: Càritas segueix demanant 10 euros per ajudar a tots els santcugatencs més necessitats

Emili Marlés ha insistit que tot i la imatge que es pugui tenir de Sant Cugat, la pobresa hi és ben present i és tasca de tota la societat fer-hi front: "La pobresa és prioritària,  no son números, és gent que pateix amb una història darrere. Una responsabilitat de tots". En aquest sentit, ha destacat la bona col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Cugat.

"Càritas és una institució molt fonamental en l'àmbit de la solidaritat i la lluita contra la pobresa i l'exclusió social", ha apuntat Núria Gibert, tinenta d'alcaldia de Drets Socials, que ha lamentat les xifres que posen de manifest la vulnerabilitat de molts santcugatencs: "No és cap sorporesa. Ho lamentem perquè són necessitats molt bàsiques i és la nostra prioritat, que cap persona, cap família o infant no tingui aliments o les necessitats bàsiques no cobertes".

Més info: Puigmarti: "Necessitem que ens ajudin; no a nosaltres: a les 500 famílies que atenem"

Més de mil persones ateses el 2019

Càritas va atendre durant el 2019 a 787 famílies, el que suposen 1.670 persones que han necessitat algun dels serveis de l'entitat solidària. 300 d'aquestes famílies van recórrer a Càritas per primera vegada, una xifra que va créixer respecte al 2018, que en van ser 221.

657 famílies necessiten menjar

El servei de Càritas que atén més persones és el d'aliments. Durant l'any passat, 657 famílies (1.531 persones) van necessitar dels lots alimentaris de Càritas per poder menjar. En total, es van distribuir més de 220.000 quilos d'aliments procedents del Banc d'Aliments, d'excedents de la Unió Europea, de la donació de particulars i empreses, de compres realitzades per la parròquia, de recollides solidàries en supermercats i de l'hort solidari que gestiona Càritas.

A més, Càritas també té un servei menjador, on s'ofereix a més un acompanyament i atenció a persones en situació més vulnerable. 36 persones han passat pel menjador durant el 2019. A més, també hi ha un servei de dutxes i bugaderia, que van utilitzar 40 persones, 12 més que el 2018. Aquest increment el vinculen amb l'increment de les persones abocades a viure en habitacions compartides i que, per reduir costos, renuncien a poder utilitzar la dutxa. De fet, la problemàtica de l'habitatge és una de les qüestions que continua preocupant a Càritas.

Ajudant a buscar feina

Un dels objectius de Càritas és afavorir la reinserció de les persones més vulnerables i acompanyar-los en la reincorporació al món laboral. Tot plegat comneça amb projectes de conversa i alfabetització per tal de dotar de competències lingüístiques, per on han passat una vuitantena de persones.

A partir d'aquí, hi ha un programa laboral que ofereix un assessorament i un curs d'orientació amb l'objectiu final de trobar feina pels usuaris. Durant el 2019 es van rebre 65 ofertes de feina, de les quals se'n van podir cobrir unes 40 amb persones ateses per Càritas.

Suport a les persones més vulnerables

Càritas diposa d'altres serveis enfocats a un acompanyament més personal i emocional. Un d'ells és el Talleret, adreçat a dones en situació de vulnerabilitat, principalment gestants o amb infants menors de dos anys. És un espai de relació grupal i de suport a la integració, per on hi van passar 27 mares i 12 nadons.

Un altre projecte és l'Arrela't, un servei d'acollida i acompanament per a persones nouvigudes i que, entre altres, serveix per explicar com és la societat catalana. En fan fer ús gairebé setanta persones.

La campanya 'Un nen, una joguina' és un altre dels pilars amb els que col·labora Càritas. El 2019 se'n van beneficiar 259 infants.

Agraïment als voluntaris

El mossèn Emili Marlès ha agraït la implicació de tots els voluntaris, sense els que no es podria realitzar tota la tasca solidària de Càritas. En total hi van col·laborar l'any passat més de 200. Durant el 2019, el pressupost de Càritas va ser de 891.000 euros, dels quals més de 500.000 euros van ser per ajudes alimentàries.

Els ingressos de l'entitat provenen principalment de les donacions d'aliments que reben (484.000 euros), dels ciutadans que col·laboren amb Càritas (158.000 euros), de la Càritas Diocesana (99.000 euros) i de l'Ajuntament (80.000).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem