Alarma a la Floresta després de més de 40 robatoris durant l'agost

En un dels robatoris, van penjar i matar un gos i en van apallisar a un altre

Més de quaranta robatoris durant el mes d’agost a la Floresta han encès les alarmes dels veïns, que ja fa mesos que estan preocupats per l’augment de delictes i demanen mesures urgents a l'Ajuntament de Sant Cugat. Des de fa un temps, els veïns de la Floresta han organitzat un grup de Whatsapp d’emergència per alertar de la presència de lladres en propietats privades i prevenir els robatoris.

“Hi ha una gran sensació d’inseguretat i de por. La gent està desesperada i molt atemorida”, denuncia la veïna Àngela Balcells. Un centenar de veïns de la Floresta es van reunir el passat 5 de setembre per analitzar la situació i reclamar mesures urgents a l’Ajuntament de Sant Cugat. Precisament, el dia 6 es van trobar amb representants del govern municipal i de cossos de seguretat per analitzar la situació.

Els veïns de la Floresta tenen localitzats els presumptes lladres. L’Anadia, que ha patit tres robatoris a casa seva, parla d’un grup nombrós de joves, de menys de 30 anys i amb menors, com a responsables. “Tots els que hem vist són magrebins”, assenyala la veïna.

Alguns dels joves consumeixen cola, fet que fa augmentar la sensació d’inseguretat. “Són robatoris amb total impunitat i descaro. Entren de dia amb gent a casa, a les nits amb les persones dormint, amb agressivitat...”, lamenta Balcells.

Violència

Un exemple d’aquesta agressivitat és el robatori recent en una casa del barri, on els lladres van penjar i matar un gos i en van apallissar un altre. “Si l’Ajuntament no actua, anirà a més i haurem de lamentar alguna desgràcia humana. Poden arribar situacions de violència, no és descartable amb el seu modus operandi”, alerta Anadia.

Així, reclamen més vigilància policial al districte, a banda d’actuacions judicials més severes: “Els detenen i en 48 hores estan tornant a delinquir”. “Estem totalment desatesos”, denuncia Àngela Balcells, que apunta que “l’única eina de protecció que tenim els veïns ara mateix és el grup de Whatsapp”.

"Alguns van molt col·locats de cola, ens ho van explicar assistents socials que van venir a la reunió. Ens va dir que no actuéssim i no ens encaréssim contra ells, perquè la reacció pot ser incontrolable", insisteix Balcells, que afegeix: "És feina de la policia, no la nostra. No volem fer la feina de la policia. Amb el grup volem coaccionar-los perquè deixin de robar a la Floresta".

“De ser un poble molt tranquil, jo sempre havia deixat la casa oberta, hem passat a tenir una paranoia i molta por... A la reunió hi havia gent amb nens que deia que s’estava plantejant de marxar de la Floresta”, exposa Balcells.

Un exemple més de la "impunitat" amb què actuen és el cas d'una altra casa de la Floresta on va entrar un dels nois. Estaven celebrant una barbacoa al jardí un grup de persones i un dels convidats va entrar al menjador. Es va trobar a un noi, que li va dir que era amic del propietari. "Un lladre marxaria corrents, ell no", expliquen.

"No sabem com pot acabar"

Davant la "impunitat" i el "desemparament" que els veïns asseguren patir, han pensat de fer una patrulla veïnal per intentar prevenir els robatoris, tot i que insisteixen en el missatge a l'Ajuntament d'augmentar la seguretat. "Anirem armats amb xiulets i botzines. La contrasenya per alerta de la presència d'un sospitós seran tres xiulades consecutives".

Àngela Balcells deixa clar que "no volen fer mal als nois" i apunta que en la reunió veïnal es van posar damunt la taula solucions de caràcter social per intentar "rehabilitar" els joves, com la presència d'educadors socials al carrer o assistents. Alguns dels joves, asseguren, provenen del Centre de Menors dels Lledoners de les Planes: "Fan divuit anys i els fan fora, sense donar-los cap alternativa ni oportunitat".

Tot i això, l'alerta és clara: "Però tampoc sé, si això s'encabrita més, com pot acabar. Pot passar que els nois es desmadrin amb la gent del poble, però si l'Ajuntament no fa res i els veïns es van indignant, potser l'agafaran contra ells. És una problemàtica molt greu que s'ha de solucionar ja".

Durant la reunió de veïns, algunes persones també van denunciar una altra situació d'inseguretat, tal com explica Anadia: "Es va comentar també que nois d'aquest mateix grup estan intimidant noies pel carrer, algunes molt joves".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem