Cristina Paraira: "Sant Cugat és una ciutat segura"

Durant el primer trimestre de l'any, les xifres de robatoris amb força a domicilis han baixat un 17%

Durant el 2016 a Sant Cugat es van registrar un total de 608 robatoris a domicilis amb força. Una xifra que va posar en situació d'alerta el govern municipal i a la Generalitat. Un any després, les xifres han variat i han disminuït prop del 17% durant el primer trimestre. El TOT Sant Cugat entrevista a la tinenta d'alcalde de Seguretat, Cristina Paraira, per fer una anàlisi de la situació.

Quina radiografia fa de Sant Cugat en termes de seguretat?

En termes generals de seguretat i amb tota la prudència que es pot quan es parla d'aquests temes, en principi la radiografia és que Sant Cugat és una ciutat segura. Evidentment, no és una ciutat que viu aïllada de l'entorn ni de fets delictius que es produeixen també a altres ciutats, per això tenim seguretat. 

Des dels cossos de Mossos d'Esquadra i Policia Local, com Protecció Civil i cossos de voluntaris que ens ajuden a tenir una ciutat segura amb el terme ampli de la paraula. Pel que fa a incendis, robatoris, convivència... és un concepte ampli i en termes generals, sí que podem dir que un ciutadà de Sant Cugat pot passejar tranquil pel carrer i els infants poden anar amunt i avall amb seguretat, el que no vol dir que no es produeixin fets delictius.

L'any 2016 es van produir 608 robatoris a domicilis amb força a Sant Cugat, com estan actualment les xifres?

Realment a Sant Cugat vam tenir una pujada fora del comú. També ho van tenir altres ciutats del nostre entorn, però això no ens ha de consolar. Hem estat treballant des de diferents fronts. Els robatoris són competència dels Mossos d'Esquadra, però a Sant Cugat es treballa d'una manera molt coordinada amb Mossos d'Esquadra i Policia Local per intentar fer tot el possible per disminuir aquestes dades.

Fa un any eren molt grans, ara encara ens preocupen, però sembla que la tendència a aquest augment l'estem revertint. Van sortir dades del Ministeri d'Interior que demostren que de gener a març havien disminuït un 17% els robatoris. Això també vol dir que aquests esforços que es fan estan donant els seus fruits. 

A aquests esforços es refereix per exemple a patrullatges més intensius, com el de l'helicòpter dels Mossos d'Esquadra molts divendres al vespre, que s'ha pogut veure en diverses ocasions?

Sí, hi ha hagut diversos dispositius. Mossos d'Esquadra també estava veient que aquí s'estava produint un nombre de robatoris que no corresponien. També s'ha fet una anàlisi de les dades dels robatoris per saber quin eren els punts més febles, horaris, dies de la setmana... i entre tots sembla que aquests nous dispositius que s'han anat fent, s'ha aconseguit aquesta tendència a la baixa. 

Quins són els punts més conflictius?

Al centre de la ciutat, pisos del centre. I pel que fa a les hores, acostuma a ser a mitja tarda i entre setmana. No hem d'abaixar la guàrdia perquè pensem que estem en un carrer al mig de l'eix de vianants on passa molta gent. Hem d'intentar mantenir una mica aquest estat d'alerta, que no de por, però si d'alerta.

Ve l'època de l'any més complicada pel que fa als robatoris?

Venen mesos complicats pel que fa a la seguretat a tot Catalunya. Són dates on les persones estan de vacances i poden marxar de casa uns dies. Cal tenir en compte tots els consells d'autoprotecció que podem fer nosaltres com a ciutadans. Coses elementals com si sortim de casa i tenim alarma posar-la, ni que sigui per 5 minuts.

No posar a les xarxes que no hi ets, si queda algun veí, fer una mica de xarxa entre veïns per estar atents tots. La col·laboració ciutadana ens ajuda molt. Si algun veí veu un cotxe o alguna cosa sospitosa, cal que, de seguida, truqui al 112. Més val fer una trucada de més, que no una de menys. Hi ha dispositius especials d'estiu, però també demanem aquesta col·laboració ciutadana que ens ajuda tant a intentar a disminuir aquests robatoris.

"L'objectiu és ser més propers i estar a l'abast de la ciutadania"

Sabem alguna cosa de l'arribada dels Mossos d'Esquadra?

Nosaltres vam anar amb l'alcaldessa a parlar amb el conseller Jordi Janer i el conseller es va comprometre a dotar de més agents de Mossos d'Esquadra la nostra comissaria. Sí que és cert que per poder dotar de més Mossos han de poder sortir les places i que hi ha mancança a tot Catalunya. Però sí que vam arrencar el compromís de tenir més agents. 

Pel que fa a la Policia Local, quines accions s'estan duent a terme en aquest àmbit?

S'estan duent a terme tota una sèrie d'accions, sobretot, encarades a la proximitat entre la policia i el ciutadà i, per tant, tenir més domini del territori. El policia també està atent i coneix el territori. És el primer que pot veure coses sospitoses i també si el ciutadà veu alguna cosa, sap que té aquell policia o té un telèfon. 

Hem posat també diferents mitjans a l'abast del ciutadà, com en el cas dels districtes, que hem ampliat els horaris de les Oficines Policials d'Atenció Ciutadana. 

També hem canviat patrullatge, amb coordinació amb Mossos d'Esquadra, que ens ha permès abastar més terreny. A més, hem obert un compte de la Policia Local a Twitter amb l'objectiu de ser més propers i poder estar a l'abast de la ciutadania, per poder treballar amb col·laboració.

Quin és l'objectiu pel que fa al nombre de robatoris, té alguna xifra?

No podem donar una xifra per dir que estem tranquils, perquè totes les famílies que pateixen un robatori són importants. Nosaltres hem de treballar per intentar que sigui el menys possible. El que sí que tenim clar és que no podem estar en les xifres de l'any passat, en aquesta línia estem treballant. Ara estem disminuint, però encara hem de disminuir més, i en això estem treballant.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem