Aprenent de la cuina de les àvies

Cuina casolana feta per mestresses de casa

Encara que mai ha estat cuinera professional, la Maria, en una botiga que tenia, preparava per encàrrec algun plat. Però les veritables mestres van ser les seves àvies i les seves ganes d’aprendre i d’investigar, i això l’ha ajudat a millorar dia a dia i convertir-se en una bona cuinera. “A casa encara cuina la meva mare”, ens explica la Maria. “Jo ho faig quan ve algú o els dies de festa i, aleshores, faig algun plat més especial”. Tenint com té una botiga on ven bacallà no és estrany que les seves millors receptes tinguin com a ingredient aquest producte.


“El bacallà té un secret important, que és el dessalar-lo. L’has de tenir com a mínim dos dies en remull sense canviar l’aigua, això és essencial”, ens instrueix la Maria, i afegeix: “Molta gent canvia l’aigua al cap d’unes hores o cada dia i això perjudica el bacallà. Després dels dos dies, sí que canviarem l’aigua cada dia i, en funció de com de dessalat el vulguem, el tindrem dos, tres o quatre dies a sol i serena si fa fresquet i, si no, a dins de la nevera”.
El bacallà amb mel podríem dir que és un plat bastant conegut en la cuina tradicional catalana.

La Maria utilitza la mel com a salsa juntament amb la ceba. Aquesta és la gràcia d’aquesta recepta, que partint de la idea tradicional d’arrebossar el peix amb la mel, s’ha transformat en un plat més elaborat. Un altre dels punts indispensables perquè el bacallà quedi ben fregit és la manera de fer-lo. “S’ha de posar el bacallà en tandes de dos trossos amb l’oli ben calent, treure-les i deixar que torni a pujar de temperatura, tornar a posar dos trossos més i així fins que els tinguem tots. Si en poses molts de cop a la cassola, s’enganxen i s’esmicolen”, la Maria ho té molt clar.


Aquesta néta de cuineres podria parlar hores i hores de bacallà i de les mil maneres de fer-lo, però ens ha donat aquesta recepta que és novetat perquè ajunta els gustos salat i dolç d’una manera original.

Bacallà amb mel i pinya

Bacallà amb mel i pinya. FOTO: Jaume Espina

Elaboració

Amb les cebes feu un sofregit ben confitat (es pot passar per la batedora) i quan està ja fet poseu a sobre el bacallà prèviament dessalat i enfarinat, el fregiu primer d’un costat i després de l’altre, però poca estona, fins que s’enrosseixi. El poseu per sobre de la ceba i col·loqueu mitges rodanxes de pinya al damunt dels trossos de bacallà. Reservareu la resta de pinya de guarniment. Seguidament, tireu la mel per sobre del bacallà i a tota la cassola. Per guarnir el plat podeu posar al mig una rodanxa sencera de pinya i unes fulletes de menta.

Ingredients

4 lloms de bacallà
Tres o quatre cebes
Mel
Pinya natural
Oli
Farina
Sal
Unes fulles de menta

Més informació
 
Comentaris

Destaquem