Arrenca la commemoració del centenari del ferrocarril amb una doble exposició

'Cent anys de Ferrocarril a Sant Cugat' i 'Al tren!' es poden visitar al Museu del Monestir

Una doble exposició ha donat el tret de sortida als actes de commemoració del centenari de l'arribada del Ferrocarril a Sant Cugat del Vallès aquest dijous, 26 d'octubre. Una doble inauguració que s'ha fet coincidint amb la data exacta en què el primer tren va arribar a la ciutat ara fa 100 anys.

"Cent anys de Ferrocarril a Sant Cugat. 1917-2017" i "Al tren!", que es poden visitar al Museu del Monestir, ofereixen un repàs a com va ser aquesta arribada del ferrocarril, per què es va produir, i què va suposar per a Sant Cugat.

Acte inaugural FOTO: Artur Ribera

L'acte inaugural s'ha celebrat al mateix Museu del Monestir, i ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa; el president d'FGC, Enric Ticó; el delegat territorial de l'ONCE a Catalunya, Xavier Grau; a més dels comissaris de les exposicions, Joan Carles Salmerón i Domènec Miquel i Jordi Casas, així com diferents representants municipals.

Mercè Conesa ha remarcat el "paper clau" del ferrocarril per a Sant Cugat, fent valdre els 8 milions de passatgers que gaudeixen d'aquest servei des de les 7 estacions del municipi. Igualment, ha fet una crida a la ciutadania a gaudir de les exposicions. "Realment, són exposicions pedagògiques, amb molt de detall, que expliquen molt bé com va ser aquesta arribada del ferrocarril fa cent anys, però també totes aquells avantatges i transformacions que ha portat el ferrocarril a la ciutat", ha remarcat.

El cupó commemoratiu. FOTO: Artur Ribera



L'acte inaugural també ha servit per presentar el cupó de l'ONCE commemoratiu del centenari. Xavier Grau ha detallat que el sorteig es farà el 29 de novembre, i ha apuntat que s'han fet 5,5 milions de cupons per celebrar aquesta efemèride. Un cupó que, com ha assenyalat, és "molt rellevant per a nosaltres" per diferents motius. Entre ells, ha destacat pel fet de fer valdre la importància dels trens, a més de publicitar la imatge dels ferrocarrils i de la ciutat de Sant Cugat.

Durant l'acte, s'han lliurat gravats realitzats per l'artista local Adolf als membres de la Comissió Ciutadana que han fet possible l'exposició en col·laboració amb FGC i l'Ajuntament de Sant Cugat.

Dues exposicions

les exposicions es poden veure al Museu del Monestir FOTO: Artur Ribera

El Museu del Monestir acull les dues exposicions que s'han inaugurat aquest 26 d'octubre. D'una banda, "Cent anys de Ferrocarril a Sant Cugat. 1917-2017", comissariada per Joan Carles Salmeron, historiador d'FGC. Una exposició que repassa com va ser l'arribada del ferrocarril a la ciutat, a més de la introducció del concepte de vida americà de poder viure en un lloc diferents del de treball, així com l'evolució que ha sofert durant aquests anys. En aquest sentit, ha remarcat el fet que "sempre ha estat el més modern d'Europa".

Aquesta exposició es pot veure a la Sala Capitular fins al 25 de febrer.

D'altra banda, el Claustre Superior acull l'exposició "Al Tren!", comissariada pels historiadors locals Domènec Miquel i Jordi Casas. Una mostra que, com ha explicat Miquel, "presenta la història del tren i els precedents, a més d'anar estació per estació per veure com han crescut els districtes". La mostra compta amb diferents objectes històrics que mostren l'evolució del transport a la ciutat.

Igualment, s'ha editat un dossier pedagògic que ja disposen totes els alumnes de quart de primària dels centres educatius de Sant Cugat per conèixer la història del tren. Un dossier que també es troba a l'exposició, a més amb activitats adaptades per al públic familiar, per compartir l'experiència.
 

Una trentena d'activitats

Les exposicions es poden visitar fins al 25 de febrer  FOTO: Artur Ribera

La inauguració de les exposicions ha estat el tret de sortida a les diferents activitats que s'han previst fins al mes de juny a la ciutat amb motius del centenari. Conferències, tallers i molt més que s'estendran fins a la Festa Major.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem