Augmenten els casos de tos ferina

La incidència d'aquesta malaltia és "molt preocupant"

El renaixement de malalties com la tos ferina, la diftèria i la tuberculosi està posant sobre la taula el debat entre els partidaris i detractors de les vacunes. Aquestes malalties, amb una gran incidència ara fa entre 30 i 40 anys, tornen a incrementar-se, sobretot en nens, segons apunta Nathalia Joaqui, experta en malalties infeccioses pediàtriques de l'Idcsalud-Hospital General de Catalunya (HGC).



"La tos ferina està coberta a través d'una vacuna que es posa als dos mesos d'edat i es recorda als 18 mesos i entre els 4 i 6 anys", apunta la metgessa, qui assegura "que ara hi ha un augment de pacients amb tos ferina perquè s'ha perdut la immunitat i hi ha un sector d'adults que la transmeten als nens que no estan vacunats". En aquest sentit, Joaqui ha insistit que mentre que als adults i a segons quines edats de nens la malaltia és caracteritzada per una tos espasmòdica, els nens més petits poden desenvolupar una malaltia greu com complicacions pulmonars i cerebrals.


La doctora ha recomanat la vacunació entre els familiars que conviuen amb nens molt petits així com en dones embarassades perquè no la transmetin al seu futur fill. Joaqui ha posat de manifest que l'increment de la tos ferina "és molt preocupant, ja que és una malaltia que pot deixar seqüeles en els pacients". Així com ha puntualitzat que no informar-se bé del tema de les vacunes ha fet "molt mal" i ha animat a aquells que tinguin dubtes a buscar la informació en experts de manera "correcta i adequada" perquè puguin prendre una decisió.

Què és la tos ferina?

La tos ferina és una malaltia infecciosa i contagiosa aguda produïda pel bacteri Bordetella pertussis i caracteritzada per crisis de tos convulsiva que, de vegades, es prolonguen durant setmanes o mesos. La seva contagiositat és molt elevada i es transmet per les petites gotes projectades per la boca i el nas amb la tos. És una malaltia pròpia de la infància, tot i que es pot presentar en totes les edats.



La gravetat de la tos ferina augmenta en els lactants, els quals presenten taxes altes de mortalitat i complicacions que requereixen l'hospitalització. La taxa de mortalitat infantil és d’aproximadament un 1% en infants de menys de 6 mesos. En els adults, la malaltia moltes vegades passa desapercebuda, ja que solen presentar formes clíniques lleus o bé quadres inespecífics o asimptomàtics.


La tos ferina és una malaltia de declaració obligatòria i es tracta amb antibiòtic i, segons la complicació, sobretot en infants, s'ingressa a l'hospital.

Com fer baixar la incidència

Joaqui ha manifestat que per solucionar l'augment de casos de tos ferina, ara s'està optant per posar un reforç en adolescents de 14 anys aprofitant la vacuna recordatori del tètanus i la diftèria i també una dosi en dones embarassades i en les persones de l'entorn familiar en què viurà el bebè.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem