Les aules es buiden però l'ensenyament continua

Els centres educatius, les famílies i l'alumnat s'han hagut d'adaptar a contrarrellotge al tancament d'escoles i instituts

L'ensenyament és un dels sectors afectats per la crisi del coronavirus. Tots els centres educatius van tancar les seves portes el divendres 13 de març i, des de llavors, el calendari i el dia a dia escolar s'ha vist completament alterat. Les escoles i instituts s'han hagut d'adaptar a la nova situació, que s'allargarà fins, com a mínim, després de Setmana Santa.

Més info: Confirmat el tancament d'escoles, instituts i universitats pel coronavirus

“El sector educatiu ho està vivint amb preocupació, no és la situació més adequada per dur a terme les necessitats escolars. Però els centres, tots, estan fent grans esforços per mantenir-se en contacte amb l'alumnat a través de feines, recomanacions i eines”, explica la regidora d'Educació de Sant Cugat, Pilar Gorina, que afegeix: “Això fa que a casa hi hagi un temps dedicat als temes educatius”. Des de la regidoria d'Educació estan en permanent contacte amb tots els centres per tal de fer un seguiment i coordinar-se.

Com s'organitzen les famílies?

Pilar Gorina llança un missatge a les famílies i els demana que “s'adaptin a la nova situació i “segueixin unes rutines diàries i els consells del centre”: “No és fàcil estar amb infants tot el dia a casa i totes les mesures imaginatives que puguin sorgir, les utilitzen”.

“Totes les famílies ens estem adaptant i pensant com ens organitzem: si ho fem amb un horari, si som més o menys estrictes en el temps de lectura, càlcul... Fem el que podem”, explica Andreu Giralt, de les Associacions de Famílies d'Alumnes de Sant Cugat.

"Si als adults ens costa entendre què està passant, als nostres fills els pot costar més"

Giralt destaca “l'esforç immens” de les escoles per adaptar-se a la situació i demana calma a les famílies i confiança en el professorat. A més, fa una crida a les famílies a “gestionar les emocions” dels infants i deixar els continguts més educatius a càrrec dels mestres. “Si als adults ens costa entendre què està passant, als nostres fills els pot costar més. El més important és que segueixin serens i anímicament sencers”.

“Cada casa és un món. Hi haurà que tindran moltes idees per fer amb els fills i tindran més temps i altres que hauran d'anar a treballar i faran el que podran”, afegeix.

Com s'han organitzat les escoles?

Pilar Gorina explica que tots els centres estan realitzant tasques educatives pels alumnes, sempre adaptat a l'edat de cadascun i seguint la línia pedagògica. “Hi ha centres que tenen un horari de treball molt pautat i l'alumnat està treballant. Estan intentant fer el més aproximat possible al que fan habitualment”, destaca.

Per ara, els centres públics no poden avançar temari, programar activitats puntuables ni fer classes per internet, per no perjudicar els infants que no disposin d'una bona connexió. Una situació que s'haurà de replantejar si el tancament d'escoles s'allarga molt més: “S'hauran de prendre decisions”. Per fer-ho, és imprescindible facilitar eines digitals a les famílies més vulnerables.

"Oferim recursos educatius de qualitat per qui els vulgui fer servir"

Oriol Castellví, director de l'Escola La Floresta, explica que el professorat ha enviat tasques a tots els alumnes perquè les famílies tinguin orientació i propostes d'activitats per fer: “Oferim recursos educatius de qualitat per qui els vulgui fer servir. Qui no vulgui o no pugui, no passa res”. A més recalca que el professorat no està de vacances i que estan elaborant material pels alumnes i aprofitant el temps per formar-se.

Més info: Castellví, director de l'Escola La Floresta, explica com ensenyen amb les escoles tancades

Eines digitals i instituts

El director de l'Institut Joaquima Pla i Farreras, Guillermo Matías, explica que van conèixer la decisió de tancar els centres a partir del divendres la tarda anterior a les 16 hores, fet que va limitar la preparació. Es van haver d'organitzar telemàticament entre el professorat per dissenyar el pla de treball pels alumnes i decidir quines tasques encarregar.

En el seu cas, els alumnes ja treballaven amb eines digitals pròpies i l'adaptació ha sigut més fàcil. A través dels dispositius que tenen i de diferents plataformes, els professors mantenen el contacte amb l'alumnat i envien les tasques a fer. També fan classes virtuals i hi ha espais d'interacció. Els tutors fan un seguiment del que fan els alumnes i es posen en contacte directe amb aquells que no es connecten a la plataforma.

"Pot agreujar les diferències en funció del context sociocultural de l'alumne"

Segons Matías, aquesta situació “pot agreujar les diferències en funció del context sociocultural de l'alumne. Aquells que tinguin un context sòlid, el perjudici serà petit. Però els que tenen un context difícil poden sortir més perjudicats”. Per això, els tutors segueixen de prop l'evolució de cada cas malgrat la distància.

Selectivitat, preinscripció...

El tancament d'escoles ha afectat el calendari educatiu. La Selectivitat s'ha hagut d'ajornar un mes i està previst que se celebri durant el juliol. “Fins ara es marcaven tasques i, si s'allarga, s'ha de poder acabar el Batxillerat i fer la selectivitat”, assenyala Gorina. “La selectivitat és el que més ens preocupa, els alumnes es juguen molt. Els professors estan molt en contacte amb els alumnes que l'han de fer”, explica Matías.

També han quedat a l'aire les preinscripcions escolars, que havien de començar el 23 de març però que s'han ajornat, com les portes obertes. Per ara no hi ha nova data.

Preocupacions

Una de les preocupacions de l'Associació de Famílies d'Alumnes era què passava amb els infants que tenien beques menjador. En aquest sentit, celebren la decisió de l'Ajuntament de Sant Cugat de fer arribar targetes moneder a famílies i que substituiran les ajudes menjador mentre duri el tancament.

Una altra qüestió són les quotes a les escoles bressol, que depenen de l'Ajuntament. En aquest sentit, el Consistori ha anunciat que no cobrarà els serveis que s'han deixat de prestar, mesura que inclou les escoles bressols, el taller Triangle i les escoles de Música i Art. Des de l'EMD de Valldoreix s'ha informat que, mentre estigui tancada, no es cobraran les quotes.

 
Comentaris

Destaquem