C's reclama que s'aturi l'exclusió de l'Hospital General de la sanitat pública

Ciutadans proposa aprofitar les instal·lacions de l'Hospital General per fer l'hospital públic tan reivindicat

El grup municipal de Ciutadans vol que el departament de Salut de la Generalitat deixi sense efecte l'acord adoptat per excloure l'Hospital General de Catalunya de la xarxa pública de sanitat per les conseqüències negatives que tindria per pacients i treballadors. La formació santcugatenca reivindica que l'HGC segueixi atenent part dels pacients derivats de la sanitat pública, ja que "no existeix cap alternativa", fent referència a la demanda d'un hospital públic per Sant Cugat i Rubí però que no està previst a mitjà termini. C's considera que la xarxa pública "difícilment pot garantir els drets dels ciutadans" en matèria de salut.

"No podem acceptar que es tanquin llits d'hospital sense que hi hagi una alternativa", ha remarcat el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprián. El 15% de l'activitat de l'Hospital General és amb pacients de la sanitat pública i cada any rep més de 2.000 derivacions de la xarxa pública. El regidor Sergio Blázquez no ha posat en dubte la qualitat del servei, però ha apuntat que si els pacients s'han de desplaçar més, hi ha una pèrdua de qualitat: "Alguns santcugatencs potser hauran d'anar ara a Manresa". És per això que C's presentarà una moció al ple municipal d'octubre amb l'objectiu que Sant Cugat demani que s'aturi l'exclusió de l'HGC. Convergència també presentarà una moció molt similar.

Des de Ciutadans també han mostrat la seva preocupació per la situació laboral dels treballadors de l'Hospital General, "una prioritat", i han advertit que 147 persones es podrien quedar sense feina. "Comín (conseller de Salut, Toni Comín) va dir que no es perdrien llocs de treball i és fals. A la Clínica del Vallès 40 treballadors eventuals han perdut la feina i altres estan en una situació més precària".

Un fet que la formació taronja demana posar damunt la taula és el canvi en l'accionariat de l'Hospital General de Catalunya, que des de l'entrada del grup alemany Fresenius, està liderat per una fundació sense ànim de lucre. Pels membres de Ciutadans aquest fet hauria de fer replantejar la intenció de la Generalitat d'excloure el centre hospitalari de la xarxa pública.

Un hospital públic

La moció de Ciutadans també fa seva la reivindicació històrica d'un hospital públic de referència per les zones de Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal. Un hospital al qual se li va posar nom, Vicente Ferrer, però que actualment no està previst de construir per falta de pressupost, segons va admetre el conseller Comín. C's considera que no es pot treure l'activitat pública de l'Hospital General sense disposar d'aquesta alternativa.

"Seguim apostant per un hospital públic de referència. Més de 200.000 ciutadans s'ho mereixen", ha afirmat Blázquez. Però davant la incertesa de quan podrà ser una realitat, des de Ciutadans proposen una alternativa: "Seria interessant estudiar la possibilitat que l'Hospital General pugui convertir-se algun dia en el centre públic de referència". I és que des del grup municipal destaquen la "qualitat" d'aquest hospital: "Encara que es fés un hospital, seria impossible que en un o dos anys arribés al nivell de l'Hospital General".

Amb tot, el portaveu de Ciutadans ha valorat la moció presentada per Convergència, en els mateixos termes que la seva: "Comín és el cap de Conesa (alcaldessa de Sant Cugat). Si fos el meu cap, jo parlaria amb ell i l'intentaria convéncer. No faria mocions de màrqueting una setmana abans que es trenqui el conveni". Tot i això, Sergio Blázquez ha reconegut que es podria arribar a un acord entre les dues formacions per presentar una moció conjuntament.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem