Carol (regidor de Seguretat): “Comptem que el 2020 podríem arribar als 100 agents”

Entrevista al nou regidor de Seguretat que parla dels nous projectes

Francesc Carol (ERC) és el regidor de Seguretat de l’Ajuntament de Sant Cugat, tot i que també ho és de Benestar Animal i de Via Pública. Carol ja va ser tinent d’alcalde de Seguretat en el mandat 2011-2015 en el govern de Mercè Conesa de CiU, en el qual va ocupar diverses carteres com Governació o Recursos Humans. Francesc Carol és llicenciat en Dret i en Antropologia.

Sant Cugat és una ciutat segura?

Respecte a quines? Una ciutat segura respecte a moltes ciutats del voltant, però això no és excusa perquè el nivell de seguretat continuï. Al veí que li roben no li pots explicar que és l’únic robatori que hi ha la ciutat perquè per ell és el seu robatori.

Quins són els principals problemes que té Sant Cugat en seguretat?

És l’entrada de robatori amb força a domicili. No hi ha hagut agressions, els lladres saben que si hi ha una agressió i els atrapen els hi caurà una pena més gran. Quan senten soroll marxen corrent, però al mateix temps continua sent el més habitual. Per què? Perquè a Sant Cugat quan entren a robar poden trobar una quantitat d’objectes de valor important. L’avantatge és que hem baixat un 50% en les últimes dades. Intentarem continuar en el paràmetre de baixada sistemàtica. Hem creat una sèrie de grups i d’accions ja des del govern anterior i que mantindrem en aquest cas.

Vostè ja va ser responsable de seguretat fa dos mandats. En què ha canviat la situació d’ençà que ho va deixar?

Les coses amb 4 anys han canviat. Per un costat la plantilla de la policia ha disminuït. Jo vaig deixar la policia amb 100 agents i ha baixat a 83, hem de revertir la situació. Això sí que és cert, és una plantilla gran i l’aparició de la normativa que permet la jubilació amb el 100% del sou als policies amb 60 anys, ha provocat que cal una reversió de la disminució de la plantilla. Per altra banda, celebro que la seguretat ha augmentat en el sentit que s’ha reduït el nombre de delictes importants a Sant Cugat i, per tant, continuar amb la reversió. Una de les coses que posaria com a canvi a revertir és la disminució de la plantilla.

Com es fa?

Ja hem convocat 7 places obertes i 3 de mobilitat interadministrativa, per policies d’altres llocs. També farem 7 places més aquest any, per tant estaríem parlant d’unes 17 places convocades aquest any. Comptem que el 2020 podríem arribar als 100 agents, estaríem recuperant el que teníem el 2015 al juny. D’aquesta manera podrem continuar augmentant la policia. La intenció també és augmentar el nombre de dones. Les convocatòries no poden portar distinció per raó de gènere ni d’edat, però buscarem mesures perquè hi hagi un major nombre de dones policia a la nostra ciutat. Primer per un tema de feminització del cos i de visualització, i per un altre costat, perquè qualsevol dona que és detinguda per la Policia Local té el dret a ser escorcollada per una dona. Si no hi ha dones en aquest torn, s’haurà de fer pels Mossos. La intenció és que hi hagi com a mínim una dona a cada torn. Per sort amb la gent que ha entrat en les últimes promocions hi ha tres dones. Si no m’equivoco hi ha 7 dones incloguen la sergent.

"Una de les primeres coses que vaig fer quan vaig arribar va ser demanar veure el robot, i em van dir que no el tenen"

Ja m’ha dit algunes de les mesures que prendran per continuar amb les xifres de robatoris a la baixa. Les patrulles conjuntes amb Mossos i Policia, augmentar els agents de policia, etc. I què més?

Volem posar èmfasi en el tema tecnològic. Volem fer una revisió sencera del sistema de càmeres, revisar les antigues, i si encara continua la justificació de tenir-les, perquè aquestes es poden posar en el cas que es demostri un augment de delinqüència. S’ha de modernitzar el sistema de càmeres, que cada vegada són més efectius i menys invasius. Per exemple els lectors de matrícules que no enfoquen directament a la persona sinó a la matrícula. No estem parlant que hi hagi persones que estiguin mirant directament les càmeres. Cal revisar absolutament el sistema de càmeres i si cal posar-ne de més o treure’n. Sempre posant l’èmfasi a què volem una digitalització al màxim de moderna i el mínim d’invasiva, perquè volem defensar la intimitat de les persones.

Carol durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet
Carol durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet

Sota el seu mandat també es va posar en marxa la Policia Verda. Ara no està en marxa. És una de les coses que recuperarà? Com s’organitzaria?

Tornarem a portar patrulles amb bicicleta, això permetrà l’accés de la policia tant a zones de camp, de bosc o als parcs. Al mateix temps s’incentiva l’ús de la bicicleta i fa una funció de proximitat. Al mateix temps això ho lligarem amb els delictes medi ambientals, També buscarem la incorporació d’un vehicle 4x4 que ens permeti accedir a zones boscoses, tenint en compte que a Sant Cugat el 40% del territori és zona boscosa. De tal manera que quan algú vagi a Sant Medir pugui veure les policies amb bicicleta o el cotxe directament. En aquest cas visualitzaríem aquest tema i el control també dels porcs senglars.

Què es farà amb el dron i el robot de Valldoreix que van patir moltes crítiques?

Una de les primeres coses que vaig fer quan vaig arribar va ser demanar veure el robot, i em van dir que no el tenen. Va ser una prova. No es va comprar, va ser una demostració. El té una empresa. Per part meva, la intenció era dir què fem amb això. Un problema menys. Respecte al dron sí que el tenim, ha estat comprat. Hem de veure què fem amb el dron, no l’utilitzarem amb temes de seguretat pel tema d’invasió de la privacitat que implica el dron. Sí que el podem utilitzar per deteccions de focus d’incendi o desaparicions a Collserola. De fet, també només hi ha dues persones que tenen permís per portar dron a la policia.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem