Cerdanyola restringeix l’accés a l’abocador Elena per fuites de biogàs

L'acobador Elena, clausurat el 2011, es troba situat entre Sant Cugat i Cerdanyola, al Centre Direccional

Un informe tècnic de l’abocador Elena, elaborat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), recomana restringir l’accessibilitat a les persones en l'entorn d'aquest abocador, situat entre Sant Cugat i Cerdanyola. Gestionat per Puigfel, era una pedrera que es va omplir amb bales d'Ecoparc entre el 2007 i el 2011. L'1 de gener del 2012 es va donar per clausurat, i des de llavors han estat moltes les vegades que plataformes i associacions han denunciat la presència de gasos a la zona i pudors que arribaven al municipi veí. Ara, Cerdanyola restringeix l'accés al seu entorn per garantir la seguretat.

L'informe tècnic s'ha fet a partir de les mesures efectuades regularment als 12 pous de sondeig i donen un cabal que denota un gas amb una presència superior al 60% de metà, característic de biogàs. L’informe planteja la hipòtesi que es pugui estar produint una sortida de gasos de dins cap a fora del dipòsit com a conseqüència de fallades a les làmines de PEAD (polietilè d’alta densitat) emprades l’abocador. Aquesta situació es produiria tot i funcionar a ple rendiment el sistema de desgasificació de l’abocador.

"El govern recorda que es tracta d’un abocador que es va presentar a la ciutat com a modèlic", destaca l'Ajuntament de Cerdanyola en un comunicat, que segueix: "La realitat és que està donant problemes regularment i la seva gestió, contractada per l'AMB, no està responent al que es va assegurar en el seu moment. És important que es depurin les responsabilitats al respecte, compromís amb el qual s’hi està treballant". I és que quan es va presentar el projecte, hi havia la previsió de construir habitatges just a sobre.

Tot i estar clausurat des del 2012, els treballs a l'abocador no han parat, ja que ha estat necessari que camions aboquessin terra contínuament per evitar esfondraments i sortides de gas.

La denúncia

Els treballs a l'abocador Elena no s'han aturat, ja que s'havia d'evitar la sortida de gasos FOTO: Artur Ribera

L'abocador Elena es va donar per clausurat l'1 de gener del 2012 i des de llavors les queixes i denúncies d'entitats ecologistes han estat constants. Ha estat, entre altres, la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors la que ha vingut denunciant l'escapament de biogàs i lixiviats de l'abocador Elena com a conseqüència de la descomposició de les bales d'ecoparc. La pèrdua de massa d'aquestes bales també va posar damunt la taula perills d'esfondrament.

"Des de fa molt temps i a causa de la descomposició de bales d'ecoparc, que porten una sobrecàrrega de matèria orgànica, en perdre volum el terreny que les cobreix provoca que aquest s'enfonsi i que apareguin esquerdes, raó per la qual nombrosos camions hi descarreguen terra contínuament per intentar evitar la sortida de biogàs i lixiviats", denuncia a la revista Comerç i Ciutat de Cerdanyola Albert Lázaro, de la plataforma.

I és que ciutadans de Cerdanyola han denunciat en diverses ocasions que "les pudors dels gasos de l'Elena" arriben fins al municipi. Membres de la plataforma van denunciar al TOT  "el nyap" que va ser l'abocador Elena, recordant que el 2015 va rebre una subvenció de la Generalitat de 700.000 euros.

Un altre aspecte que han denunciat sovint és que el 2009, "l'empresa Puigfel va passar de 300 a 1.000 tones diàries, cosa que va provocar i provoca encara un increment incontrolat de lixiviats, que originen l'esfondrament del sòl".

Una barrera

Una de les xemeneies per on surt el gas cremat FOTO: Artur Ribera

Ja el 2013, a causa de la detecció de biogàs fora del recinte de l'abocador, es va haver d'encarregar un informe tècnic per analitzar les conseqüències. Des de Puigfel, per tal d'evitar la sortida descontrolada de gas, van fer dos crematoris de gas, solució que s'exposava com a suficient.


Tot i això, el nou informe de l'Àrea Metropolitana posa de manifest la sortida de biogàs. "Una possible actuació que solucionés el problema seria l’encàrrec d’un projecte de construir de barrera externa", destaca l'Ajuntament de Cerdanyola.

D'acord amb la normativa, s'estableix que la mateixa empresa que va tenir la concessió per explotar l'abocador i més tard omplir-lo amb bales d'ecoparc és el responsable de la gestió durant els 30 anys posteriors a la clausura. En el cas de l'Elena, Puigfel se n'ha de fer càrrec fins a l'any 2041.

Els camions havien de portar terra a l'abocador per evitar la sortida de gasos FOTO: Artur Ribera
Més informació
 
Comentaris

Destaquem